Laddbox – Bäst i test 2024

Med en laddbox hemma kan du ladda din elbil snabbt och säkert, när det passar dig. Till skillnad mot ett vanligt eluttag behöver du inte oroa dig för någon brandrisk eller att husets huvudsäkring ska överbelastas. Moderna laddboxar är uppkopplade, vilket innebär att du kan övervaka och styra dina laddningar genom en App.

Vi har sammanställt Sveriges bästa laddboxar baserat på underlag från Norges Automobilforbund och återförsäljaren Evify.

Senast uppdaterad: 2024-07-02

Bästa laddboxarna 2024

Vi har analyserat utförda tester och hittat två laddboxar från Zaptec och Charge Amps som vi rekommenderar. Vi baserar våra rekommendationer på tester utförda av Norges automobilforbund och återförsäljaren Evify.

Zaptec Go

Zaptec Go

Usedd till bäst i test av Norges Automobilforbund, 2022.

Usedd till bäst i test av Aftonbladet Plus, 2023.

Usedd till bäst i test av Evify inom kategorin ”Storlek och design”, 2023.

Vunnit Designpriset RedDot Award inom kategorin produktdesign, 2022.

Bästa pris: 6 479 kr inkl. installation och efter skatteavdrag hos:

Fördelar

22 kW

Med en maximal laddningskapacitet på 22 kW kan du ladda din elbil snabbt. Observera att begränsande faktorer är din bils ombordladdare och storleken på din huvudsäkring.

Uppkopplad till internet

Uppkoppling med både 4G och WiFi.

Enkel uppföljning i Appen

I Zaptecs App är det enkelt att övervaka och följa upp dina laddningar. Du kan även låsa laddkabeln och hantera tillgång till andra användare.

Stilren och kompakt design

Zaptec Go har en stilren och kompakt design som passar in på alla fasader. Den väger endast 1,3 kg. 

Välj mellan sex olika färger

Välj mellan följande sex färger på höljet: blå, grå, grön, vit, brun och svart.

Smart laddning

Med funktionen Eco Mode är det möjligt att styra laddning utifrån aktuella spotpriser på Nord Pool.

5 års garanti

Zaptec Go kommer med 5 års garanti.

IP54

Zapteco Go är IP54-klassad, vilket innebär att den är skapad för Nordiska förhållanden och att den tål både regn och damm.

Ställbar effekt

Zapteco Go kan installerad med en lägre effekt för dig som inte har en tillräckligt stor huvudsäkring för 22 kW.

Inbyggd elmätning

Tack vare en inbyggd elmätare är det enkelt att följa upp elanvändningen direkt i Appen.

Lastbalansering som tillval

Välj till lastbalansering från Zaptec för att maximera laddningshastigheten baserat på tillgänglig effekt i ditt hus.

Sammanfattning

Laddboxen Go från Norska tillverkaren Zaptec är en av världens minsta elbilsladdare på 22 kW. Den stilrena och kompakta designen gjorde att Zaptec Go vann designpriset RedDot Award 2022.

Eftersom Go kommer i sex olika färger kommer den passa in på alla typer av husfasader. Om du inte vill installera den på en fasad finns det en stolpe från Zaptec som tillbehör.

Charge Amps Halo

Charge Amps Halo

Usedd till bäst i test av Evify inom kategorin ”Bästa laddboxen med fast kabel”, 2023.

Fick betyget 4 Plus av Aftonbladet Plus, 2023.

Bästa pris: 7 990 kr inkl. installation och efter skatteavdrag hos:

Fördelar

Laddningskapacitet på 11 kW

Halo har en maximal laddningskapacitet på 11 kW.

Fast integrerad kabel

Halo kommer med en fast kabel på 7,5 m som är böjbar ner till – 25 °C.

Stilren design i aluminium

Stilren design som passar in på alla husfasader. Höljet är skapat av återvunnen aluminium. 

Uppkopplad till internet

Uppkoppling med WiFi. Halo uppdateras automatiskt med den senaste programvaran.

App

I Charge Amps App är det enkelt att övervaka och följa upp alla laddningar.

Marknadens högst IP-klassning

Charge Amps Halo är skapad för Nordiska förhållanden med en IP66-klassning.

Ställbar effekt

Kan installeras med en lägre effekt än 11 kW.

Inbyggd elmätning

Charge Amps Halo har en inbyggd elmätare, vilket innebär at du kan följa upp elanvändningen i Appen.

Extra schukouttag

Charge Amps Halo en ett extra eluttag (schucko) som kan användas till exempelvis kupévärmaren.

Tillverkad i Sverige

Charge Amps är ett svenskt företag. Tillverkningen av modellen Halo sker i Sverige.

Lastbalansering som tillval

Charge Amps erbjuder lastbalansering som tillval. Med lastbalansering kan du ladda din elbil så snabbt som möjligt vid varje given tidpunkt.

Sammanfattning

Charge Amps Halo är skapad för Nordiska förhållanden med sin IP66-klassning. Denna modell är Charge Amps populäraste modell för privatpersoner, då den innehåller alla funktioner som behövs för att kunna ladda hemma.

Underlag till vår bedömning

Vi har baserat våra rekommendationer på följande tester och undersökningar:

Norges Automobilforbund

Norges Automobilforbund (NAF) testade 10 laddboxar på den norska marknaden i prisklassen 2 000 – 10 000 kr. Juryn baserade sina omdömen utifrån följande parametrar: säkerhet, dokumentation, funktionalitet, installation, och användarvänlighet.

Zaptec Go utsågs som testvinnare, då den fick högst betyg av samtliga laddboxar som testades. Enligt juryn uppfyller Zaptec Go samtliga säkerhetskrav. Zaptec var dem enda laddboxen i testet som uppfyller alla krav på DC-övervakning, inklusive tillräckligt stark frånkoppling av eventuell felström.

Evify

Evify är en av Sveriges större återförsäljare och installatör av laddboxar. Evify grundades 2018 och installerar i dagsläget hundratals laddboxar varje vecka. Evify har publicerat en artikel där dem utser den bästa laddboxen 2023. Evify har baserat sitt test på bland annat tidigare utförda tester av andra företag, publika omdömen, omdömen från deras kunder och erfarenheter från deras installatörer. Laddboxarna har betygsatts utifrån följande fem parameterar: Kvalite & Garanti, Pris & Tillbehörsutbud, Mjukvara & App, Design och Konsumtomdöme.

Zaptec Go utsågs som testvinnare i kategorin ”Bästa laddboxen för dig som prioriterar storleken och designen”.

Aftonbladet Plus

Aftonbladet Plus publicerade sitt senaste test av laddboxar maj 2023. Följande laddboxar testades: 

  • Wallbox Pulsar Max.
  • Blaupunkt.
  • GARO Entity Pro.
  • Zaptec Go.
  • CTEK Njord Go.
  • Wallbox Commander 2.
  • CTEK Chargestorm.
  • Charge Amps Halo.

Zaptec Go utsågs som testvinnare och mottog betyget 5 Plus. Följande laddboxar fick också ett bra omdöme och betyget 4 Plus: CTEK Njord Go, Charge Amps Halo, GARO Entity Pro, Blaupunkt och Wallbox Pulsar Max. 

1. Introduktion

För att kunna ladda elbilen hemma är en förutsättning att man har en laddbox installerad, åtminstone om man vill undvika att ladda elbilen i ett vanligt eluttag. Vanliga eluttag bör inte användas för laddaning av elbilar då dessa inte är skapade för en konstant hög last som laddning av elbilar medför. Den höga lasten kan i värsta fall leda till brand. Med ett vanligt eluttag kommer det även ta lång tid att ladda elbilen, då ett vanligt eluttag inte är dimensionerat för att hantera strömstyrkan som elbilen klarar av att ta emot.

Moderna laddboxar kommer även med en mängd smarta funktioner som underlättar laddningen. De flesta moderna laddboxar är uppkopplade till internet genom WiFi, vilket gör det möjligt att övervaka och styra laddboxen, även när du inte är hemma. De flesta tillverkare erbjuder en molntjänst med en tillhörande App, där det är möjligt att exempelvis följa upp elförbrukningen och att styra vem som får ladda.

2. Främsta fördelarna

Lista nedan nämner de viktigaste fördelarna med att installera laddbox hemma.

Snabbare laddning

Laddboxar klarar av att ladda in elbil betydligt snbbare än vanliga vägguttag. Detta sparar tid och minskar väntetiden för att få tillräckligt med laddning för att genomföra dina resor.

Bekvämlighet

Med en laddbox hemma kan du ladda din elbil när du vill. Du behöver inte längre leta efter offentliga laddstationer eller planera din resa runt tillgängligheten av laddplatser. Du kan enkelt ansluta ditt fordon till laddboxen när det passar dig bäst, till exempel över natten eller när du är hemma. 

Bättre uppföljning och övervakning

Eftersom moderna laddboxar är uppkopplade till internet och en molntjänst är det enkelt att övervaka och styra alla laddningar.

Säkrare laddning

Ett vanligt eluttag är inte byggd för att hantera den höga strömstyrka som krävs för att ladda en elbil. Om du laddar din elbil i ett vanligt eluttag finns en ökad risk för brand. 

Bättre styrning

Med en modern laddbox är det möjligt att schemalägga dina laddningar. Vissa laddboxar stödjer även smart laddning baserat på aktuella spotpriser på elbörsen Nord Pool.

3. Typ 1 eller Typ 2 uttag

Innan du köper en laddbox är det viktigt att kontrollera att laddboxen stödjer din elbils uttag. Moderna elbilar använder uttag av modell Typ 2, som följer den Europeiska standarden. Exempel på bilmärken som använder Typ 2 är Volkswagen, Tesla, BMW och Volvo. Moderna laddboxar har därmed alltid stöd för Typ 2. 

Typ 1 är däremot vanligt bland äldre asiatiska bilmärken och laddhybrider.

Uttag: Typ1 och Typ 2

4. Laddning på en eller tre faser

Moderna laddboxar har stöd för trefasladdning, vilket innebär att laddning kan se på alla tre faser. Trefasladdning är alltid att föredra, då laddningen kan ske tre gånger snabbare jämfört mot enfasladdning. Däremot klarar inte alla elbilars ombordladdare av att ta emot ladding på tre faser. Detta gäller framför allt äldre elbilar och laddhybrider.

5. Kapacitet (kW)

Laddboxens kapacitet anges i kilowatt (kW) och beskriver hur mycket effekt som laddboxen maximalt kan leverera till elbilen. Eftersom effekt beräknas med formeln spänning (V) multiplicerat med ström (A), kan man även säga att laddboxen kapacitet beskriver hur mycket ström som laddboxen maximalt kan leverera. 

Moderna laddboxar har vanligtvis 11 eller 22 kW. Däremot är det inte alla elbilar som har en tillräckligt stor ombordladdare som klarar av att ta emot dessa effekter, framför allt inte 22 kW. Kontrollera därmed vilken effekt din ombordladdare kan hantera.

Tänk även på att storleken på din huvudsäkring är avgörande för om du kan utnyttja laddboxens maximala effekt. För att få en fördel med en laddbox på 22 kW krävs en huvudsäkring på minst 25 A.

Moderna laddboxar har reglerbart effekt, vilket innebär att du kan installera laddboxen med en lägre effekt även den maximalt angivna. Om din huvudsäkring inte klarar av att hantera laddboxens maximala effekt, är det därmed möjligt att välja en lägre i samband med installationen.

6. Laddningshastighet

Följande faktorer avgör hur snabbt du kan ladda din elbil.

1. Huvudsäkringen

Storleken på huvudsäkring i ditt hus. Vanliga storlekar på säkringar för för villor är 20 – 25 A.

2. Bilens ombordladdare

Elbilen behöver ha en tillräckligt bra ombordladdare för att du ska kunna ladda snabbt. Ombordladdarens kapacitet (kW) anger hur mycket effekt som bilen maximalt kan ta emot från laddoxen. Det är även viktigt att ombordladdaren har stöd för trefasladdning.

3. Laddboxens kapacitet

Laddboxen kapacitet anges i effekt, kilowatt (kW). Även viktigt att laddboxen kan hanera trefasladdning.

4. Kabel mellan elcentral och laddbox

För att kunna utnyttja kapaciteten i större laddboxar med en kapacitet på 22 kW är det viktigt att kontrollera att kabeln mellan elcentral och laddbox kan hantera effekten.

7. Uppkoppling

Moderna laddboxar är uppkopplade till internet och till leverantörens molntjänst, vanligtvis genom WiFi. Tack vare uppkoppling kan laddboxen hålla sig uppdaterad genom att automatiskt hämta hem den senaste mjukvaran. 

Uppkopplingen medför också att det är möjligt att övervaka och styra laddboxen på distans. De flesta tillverkare erbjuder en App som gör det enkelt att övervaka och följa upp alla laddningar, administrera behörigheter och följa upp elförbrukningen.

8. Lastbalansering

De flesta tillverkare erbjuder lastbalansering som tillval. Lastbalansering är en funktion som innebär att du kan ladda din elbil så snabbt som möjligt, baserat på tillgänglig effekt i fastigheten. Funktionen övervakar husets övriga elanvändning i realtid, så att laddboxen vet hur mycket effekt som finns tillgängligt att skicka till elbilen i varje givet ögonblick. Du riskerar därmed inte att din huvudsäkring ska lösa ut när du laddar din elbil.

9. Installation

Installation av laddbox behöver utföras av en behörig elektriker. Privatpersoner köper därmed vanligtvis laddboxen som ett paketpris med installationen inkluderad.

Under installationen kommer installatören dra en separat kabel mellan husets elcentral och laddboxen. Laddboxen behöver även ha en egen jordfelsbrytare och säkring, för att uppfylla alla säkerhetskrav.

Inför installationen är det viktigt att du bestämmer om du vill få laddboxen installerad på en fasad eller en stolpe. Om du vill få laddboxen installerad på en stolpe får du räkna med en högre kostnad, då enbart stolpen kan kosta flera tusen kronor. Du behöver även tänka på att markarbete sällan ingår i installationskostnaden, vilket innebär att du kan behöva förbereda marken med ett fundament där stolpen kan placeras.

10. Bidrag

Sedan skatteavdraget för grön teknik introducerades den 1 januari 2021 är det möjligt att få tillbaka 50 % av kostnaden. Skatteavdraget får göras på laddboxen, övrigt material och installation. Observera att skatteavdraget inte får göras på omkringliggande kostnader, som exempelvis installatörens resekostnad. Återförsäljaren hjälper normalt sätt till att hantera beräkningen av skatteavdraget. 

Tänk på att du måste köpa laddboxen från samma leverantör som utför installationen för att få ta del av skatteavdraget. Vi rekommenderar därmed att du köper laddboxen från en leverantör som även kan utföra installationen.

Vanliga frågor om laddboxar

Vilken är den bästa laddboxen?

Två populära laddboxar under 2023 är Zaptec Go och Charge Amps Halo. Zaptec Go utsågs som bäst i test när Norges Automobilforbund testade 10 stycken laddboxar 2022. Charge Ams Halo utsågs som bäst i test inom kategorin ”Bästa laddboxen med kabel” i Evifys senaste test av laddboxar.

Varför behövs en laddbox?

Med en laddbox installerad hemma kan du ladda din elbil snabbt och säkert. Till skillnad från ett vanligt eluttag behöver du inte oroa dig för någon brandrisk. Du behöver inte heller oroa dig för att din säkring ska lösa ut och för att du ska få strömavbrott.

Vilka bidrag finns för laddboxar?

Skatteavdraget för grön teknik kan användas för laddboxar. Skatteavdraget innebär att du kan få tillbaka 50 % av den totala kostnaden, inklusive material och installation.

Bör jag välja till lastbalansering?

Du bör välja till lastbalansering om du prioriterar att kunna ladda din elbil så snabbt som möjligt, utan att riskera att din huvudsäkring löser ut. Att välja till lastbalansering är framför allt populärt bland villaägare som en har en mindre huvudsäkring på 16 – 20 A. Lastbalanseringen övervakar laddningen i realtid, för att alltid kunna skicka maximalt med effekt till din elbil baserat på vad som finns tillgängligt.

Tänk även på att du får tillbaka 50 % av kostnaden för lastbalansering med skatteavdraget för grön teknik.

Hur mycket kostar en laddbox?

En modern laddbox kostar cirka 6 500 – 8 000 kr inklusive installation och efter skatteavdraget för grön teknik.