Airfryer (luftfritös) – Bäst i test 2024

Med en airfryer, så kallad luftfritös, är det möjligt att tillaga en mängd olika maträtter. Tack vare cirkulerande varmluft är det enkelt att få ett krispigt och friterat resultat utan någon olja. Det är exempelvis enkelt att tillaga pommes frites, vårrullar och kycklingklubbor. Airfryers klarar även av att baka en paj eller en kaka.

3 bästa airfryers 2024

Baserat på vår analys av utförda tester och användarrecensioner rekommenderar vi tre airfryers från tillverkarna Ninja, OBH Nordica och Phillips. Ninjas modell Foodi Dual Zone AF300 har mottog flest utmärkelser och har bland annat utsetts som bäst i test av Råd & Rön.

Ninja Foodi Dual Zone AF300

Ninja Foodi AF300

Utsågs som bäst i test av Råd & Rön, 2022. 

Utsågs som bäst i test av Forbrugerrådet Tænk, 2022.

Betyget 9/10 och utmärkelsen ”Godt kjøp” i ett test utfört av Tek.no.

Kundbetyg på 4,7/5 från 3 927 användare på Amazon.se

Rekommenderad butik:

Fördelar

Laga två måltider samtidigt

Med två individuella fack kan du laga två måltider samtidigt. 

Stor kapacitet på 7,6 liter

Varje behållare har en kapacitet på 3,8 liter.

Sammanfattning

Foodi Dual Zone AF300 från Nordamerikanska Ninja är den första airfryern med två individuella fack. Tack vare Dual Zone teknologin är det möjligt att tillaga två måltider samtidigt. 

Funktioner

Denna airfryer har följande 6 st matlagningsfunktioner: Air frym, Air broil, Steka, Baka, Återuppvärmning och Upptining.

Produktspecifikation

OBH Nordica Easy Fry Steam+

OBH Nordica Easy Fry Steam+

Utsågs som bäst i test av Tek.no, 2023.

Kundbetyg på 4,5/5 från 188 användare på Elgiganten.se

Rekommenderad butik:

Fördelar

3 funktioner

Ångkoka, grilla eller fritera.

Kapacitet på 6,5 liter

Med en kapacitet på 6,5 liter passar denna airfryer för större familjer. Perfekt storlek för åtta portioner.

Sammanfattning

Easy Fry Steam+ från OBH Nordica är en airfryer som klarar av att fritera, grilla och ånga med hjälp av varmluft.

Ångkokningsfunktionen kan exempelvis användas för att tillaga fisk, ris och grönsaker. Tack vare ångfunktionen är det enkelt att bevara näringen i råvarorna. Vatten fylls på i en avtagbar vattentank som rymmer upp till 1,1 liter.

Denna modell är enkel att rengöra, då alla avtagbara delar kan diskas i maskin. Den är även enkel att använda, då ingen förvärmning eller andra förberedelser krävs. 

Funktioner

Denna airfryer har följande 7 st förprogrammerade program för fritering: Pommes frites, Nuggets, Kyckling, Pizza, Kött, Fisk och Dessert

Förutom fritering har denna airfryer funktioner för ångkokning och grill.

Alla funktioner och inställningar hanteras genom en touschscreen panel. Det är även möjligt att spara inställningar för temperatur och tid.

Produktspecifikation

Philips HD9650/90 XXL

Phillips Airfryer HD9650/90

Kom på en andraplats i ett test utfört av Råd & Rön, 2022.

Kom på en andraplats i ett test utfört av Forbrugerrådet Tænk, 2023.

Kundbetyg på 4,7/5 från 836 användare på Elgiganten.se

Kundbetyg på 4,6/5 från 300 användare på Netonnet.se

Kundbetyg på 4,1/5 från 200 användare på Amazon.se

Rekommenderad butik:

Fördelar

Kapacitet på 7,3 liter

Tillaga upp till 1,4 kg mat eller en hel kyckling.

Varmhållsningsfunktion

Håller maten varm upp till 30 minuter.

Fettborttagningsteknik

Separerar och fångar upp överflödigt fett.

Sammanfattning

Philips HD9650/90 XXL passar dig som vill kunna tillaga mycket mat. Med en kapacitet på 7,3 liter är det möjligt att tillaga upp till 1,4 kg mat.

Med Phillips Twin TurboStar-tekniken reduceras mängden fett som frigörs av ingredienserna under tillagningen. Överskottet av fett samlas upp av fettreduceraren.

Funktioner

På den digitala skärmen är det möjligt att välja mellan fem förinställda matlagningsprogram. Programmen avser tillagning av pommes frites, kött, fisk, hel kyckling och kycklinglår.

Med vredet är det enkelt att snabbt ställa både tillagningstid och temperatur.

 

Produktspecifikation

Underlag till vår bedömning

Vi har baserat våra rekommendationer på följande tester:

Råd & Rön

Råd & Rön har testat totalt 46 st airfryers. Den senaste uppdateringen av testet publicerades november 2022.

Ninja Foodi Dual Zone AF300 mottog utmärkelsen bäst i test. Denna modell visade sig extra bra på att tillaga chokladkaka, paj, vårrullar och kycklingsklubbor. 

Philips HD9650/90 XXL fick näst högst betyg av alla testade airfryers. Testet visade att HD9650/90 XXL är bättre än testvinnaren Foodi Dual Zone AF300 på att tillaga pommes frites.

Forbrugerrådet Tænk

Den danska konsumtentorganisationen Forbrugerrådet Tænk har utfört ett test av 28 st airfryers. Den senaste uppdateringen av testet publicerades mars 2023.

Under testerna tillagades vårrullar, pommes frites och kycklinglår. Utöver tillaggning och smaktester gjordes en bedömning av energiförbrukning, användarvänlighet, kvalitetsintryck och säkerhet. 

Ninja Foodi Dual Zone AF300 utsågs som bäst i test. Phillips HD9650/90 XXL fick näst högst betyg av alla testade airfryers. Det samlade betyget blev 73 %, jämfort mot testvinnaren som fick 79 %.

Tek.no

Det norska teknikmagasinet Tek.no som är en del av Schibstedt har utfört ett test av nio stycken airfryers. Den senaste uppdateringen av testet publicerades mars 2023.

OBH Nordica Easy Fry Steam+ FQ2018S0 utsågs som bäst i test. Ninja Food Dual Zone AF300 fick näst högst betyg och mottog utmärkelsen ”Godt kjøp”​

Köpguide

Lär dig allt du behöver veta om air fryers, så kallade luftfritöser, med vår köpguide uppdelad i följande delar:

  1. Så fungerar en airfryer
  2. Maträtter
  3. Fördelar och nackdelar
  4. Energieffektiv uppvärmning
  5. Förinställda program
  6. Fler viktiga funktioner
  7. PFAS i non-stick beläggningen
  8. Underhåll och rengöring
  9. Ordlista

1. Så fungerar en airfryer

Airfryers har revolutionerat sättet vi lagar mat på, särskilt när det kommer till friterad mat. De är utformade för att återskapa smaken och konsistensen hos traditionellt friterade rätter, men med betydligt mindre olja och därmed färre kalorier och mindre fett.

Luftfritöser använder het luft som cirkulerar runt maten för att tilllaga den. Detta görs genom en process som kallas konvektion. En fläkt inne i maskinen blåser varm luft runt maten, vilket skapar en krispig yta genom en reaktion som kallas Maillardreaktionen. Denna reaktion sker när värme möter vissa typer av mat, och det är den som ger stekt mat dess karaktäristiska smak och textur. Eftersom luften cirkulerar, lagas maten jämnt från alla håll.

2. Maträtter

En av de mest attraktiva aspekterna med en airfryer är dess förmåga att laga en mängd olika rätter. Förutom klassiska friterade maträtter som pommes frites och kycklingvingar, kan du använda en airfryer för att laga allt från grönsaker till fisk, kött och till och med bakverk. Många modeller kommer med förinställda program som gör det enkelt att laga olika typer av mat med en knapptryckning.

Till exempel kan du rosta rotfrukter för en hälsosam sidorätt, grilla kyckling för en lätt middag, eller till och med baka små kakor eller muffins. Det är dock viktigt att notera att varje typ av mat kräver olika inställningar och tillagningstider, så det är alltid bäst att följa receptet eller användarguiden för bästa resultat.

Förutom att laga mat från grunden, är en luftfritös också utmärkt för att värma upp rester. Till skillnad från en mikrovågsugn, återställer luftfritösen krispigheten och behåller matens smak och textur.

3. Fördelar och nackdelar

Nedan har vi listat de främsta fördelarna respektive nackdelarna med att köpa en luftfritös.

Hälsosammare matlagning

Airfryers använder cirkulerande het luft för att laga mat, vilket kräver mycket mindre olja än traditionell fritering.

Mångsidighet

Airfryers kan användas för att grilla, rosta, steka och till och med baka, vilket gör dem till ett mycket mångsidigt köksverktyg.

Uppvärmning av matrester

irfryers är bra på att återuppvärma mat utan att torka ut den, vilket kan minska matavfallet genom att göra rester mer aptitliga.

Låg elanvändning

Airfryers är generellt mer energieffektiva än tradionell uppvärmning i ugn.

Snabb tillagningstid

Många modeller av airfryers förvärmer snabbare än ugnar, vilket minskar den totala tillagningstiden.

Enkel rengöring

Många delar av airfryers, som fritöskorgen, är diskmaskinsäkra, vilket gör rengöringen enkel.

Mindre lukt

Till skillnad från traditionell fritering, som kan lämna en stark lukt i köket, ger airfryers ifrån sig betydligt mindre lukt.

Automatisk avstängning

Till skillnad från ugnar är airfryers utrustade med en funktion för automatiskt avstängning när matlagningen är klar. 

Storleken

Airfryers kan vara ganska stora och ta upp en betydande mängd utrymme på köksbänken eller i skåpet, vilket kan vara ett problem i mindre kök.

Kapacitet

Medan vissa airfryers har en stor kapacitet, är de flesta modeller relativt små, vilket kan begränsa mängden mat du kan laga åt gången.

Ersätter inte en fritös

Även om en airfryer kan producera mat med en krispig yta, kan den inte helt återskapa  smaken av mat som har friteras i olja.

Tid att lära sig tillagningsprocessen och alla funktioner

Att lära sig att laga mat med en airfryer kan ta lite tid. Mat som lagas i en airfryer kan exempelvis behöva vändas halvvägs genom tillagningen för att säkerställa jämn tillagning.

4. Energieffektiv uppvärmning

Med en airfryer är det möjligt att minska matladningens elanvändning. Några anledningar till det är följande:

Snabbare uppvärmning

En airfryer är mindre än en ugn och tar därför mindre tid att värma upp.

Kortare tillagningstid

Airfryers använder cirkulerande varmluftsteknik för att laga maten snabbare än en traditionell ugn, vilket leder till kortare tillagningstid och mindre energianvändning.

Låga värmeförluster

På grund av sin mindre storlek och kompakta design, tenderar airfryers att förlora mindre värme än traditionella ugnar. Detta innebär att de behöver mindre energi för att hålla maten vid rätt temperatur.

Energieffektiv teknik

Många moderna airfryers har energibesparande funktioner som automatisk avstängning och temperaturreglering, vilket kan bidra till att minska elanvändningen.

4.1 Upp till 65 % energibesparing enligt OBH Nordica

Enligt tillverkaren OBH Nordica är det möjligt att spara upp till 65 % el genom att använda en air fryer från OBH Nordica jämfört mot en traditionell ugn (energiklass A).

Testet utfördes av OBH Nordica under 2022 på frysta pommes frites.

4.1 60 % energibesparing enligt Phillips

Enligt tillverkaren Phillips är det möjligt att spara 60 % el genom att använda Phillips air fryer jämfört mot traditionell ugn med energiklass A. Resultatet baseras på intern laboratoriemätning för tillagning av kyckling och laxfilé.

5. Förinställda program

Förinställda program på en airfryer är i grunden inbyggda inställningar som automatiskt justerar temperaturen och tillagningstiden för olika typer av mat. Dessa program tar gissningar ur matlagningen, vilket kan vara särskilt användbart för dem som är nya till airfrying eller de som föredrar bekvämligheten att inte behöva övervaka matlagningen ständigt.

Vanligtvis har en airfryer med förinställda program knappar eller ikoner som representerar olika maträtter, såsom pommes frites, kyckling, biff, fisk, grönsaker, pizza och till och med kakor. När du väljer det förinställda programmet anpassar airfryern automatiskt temperatur och tid för att uppnå optimala resultat för den specifika maträtten. Detta sparar tid och säkerställer konsekventa resultat varje gång.

Vissa airfryers tillåter dig att ändra de förinställda inställningarna och spara dina egna. Detta kan vara användbart om du ofta lagar samma rätt och har upptäckt att du föredrar en viss temperatur och tillagningstid.

Även om förinställda program kan vara bekväma, ger de inte alltid perfekta resultat för varje typ av mat eller recept. Tänk på att du kan behöva experimentera och justera inställningarna för att få resultatet precis som du vill ha det.

6. Fler viktiga funktioner

Följande funktioner kan vara viktiga att överväga om du planerar att köpa en airfryer:

Kapacitet

Storleken på airfryern spelar en stor roll. Om du ofta lagar mat till en stor familj bör du välja en airfryer med en kapacitet på cirka 4 – 6 liter. Mindre modeller på cirka 1 – 3 liter kan vara mer lämpliga för singelhushåll eller mindre familjer.

Temperaturinställningar

Att kunna kontrollera och justera temperaturen är viktigt för många recept. De flesta airfryers har ett temperaturintervall mellan 80°C – 200°C.

Tillbehör

Kontrollera vilka tillbehör som följer med airfryern. Exempel på tillbehör är kakformar och spett.

7. PFAS i non-stick beläggningen

PFAS, eller per- och polyfluoroalkylämnen, är en grupp kemikalier som ofta används i olika produkter för att ge dem vattentäta, fettbeständiga eller icke-klibbiga egenskaper. Dessa kemikalier har kopplats till flera hälsoeffekter, inklusive cancer och hormonstörningar, vilket har lett till oro över deras närvaro i köksredskap och apparater, inklusive airfryers.

De flesta airfryers har en non-stick beläggning som innehåller PFAS. Fluorämnena är väl bundna i non-stick-beläggningen och kommer inte att släppa ämnen om inte beläggningen är repad eller överhettad.

Airfryers kan inte uppnå den temperatur som krävs för utsläpp av PFAS, vilket vanligtvis är över 250 grader. Risken att utsättas för PFAS är därmed liten. Problemet ligger framför allt i produktionen och i avfallshanteringen, där fluorämnena kan hamna i naturen.

8. Underhåll och rengöring

Det är viktigt att rengöra airfryern för att maximera den tekniska livslängden. Här är några användbara tips för att rengöra och underhålla din airfryer:

1. Rengör efter varje användning

Även om det kan vara frestande att skjuta upp rengöring, är det bäst att rengöra din airfryer direkt efter användning när den har svalnat. Matpartiklar och oljerester som sitter kvar kan bränna fast vid nästa användning och bli svårare att ta bort.

2. Avtagbara delar

Många airfryers har avtagbara delar som korg och fack som är diskmaskinsäkra, vilket gör rengöring enklare. Om inte, kan du tvätta dem för hand med varmt vatten och diskmedel.

3. Rengör försiktigt

Använd en mjuk svamp eller en icke-slipande borste för att skrubba bort matrester. Använd aldrig stålull eller slipande rengöringsmedel eftersom de kan skada non-stick ytan.

4. Rengör insidan

Torka av insidan av airfryern med en fuktig trasa. Använd en liten borste eller en gammal tandborste för att nå in i trånga utrymmen. Försäkra dig om att även rengöra värmeelementet, men var försiktig så du inte skadar det.

5. Torka utsidan

Torka av utsidan av airfryern med en fuktig trasa och torka sedan torrt.

6. Låt lufttorka

Innan du sätter ihop delarna igen, låt dem lufttorka helt.

Kom ihåg att följa tillverkarens specifika rengörings- och underhållsanvisningar för din specifika airfryermodell. Korrekt underhåll och rengöring kan hjälpa till att förlänga livslängden på din airfryer och se till att den fungerar effektivt.

9. Ordlista

Följande termer och bregepp kan vara bra att veta om när man ska köpa en airfryer.

Värmeeffekt

En airfryers värmeeffekt anges i enheten Watt. Tänk på att 1 kW motsvarar 1 000 W.

Kapacitet

Kapaciteten på en airfryer hänvisar till hur mycket den rymmer. Detta mäts vanligtvis i liter.

Konvektion

Detta är processen som airfryers använder för att laga mat. Varm luft cirkuleras runt maten, vilket gör att den blir jämnt tillagad och krispig.

Temperaturkontroll

Förmågan att justera temperaturen på din airfryer. De flesta modeller låter dig justera temperaturen mellan 80°C och 200°C.

Timer

En funktion som låter dig ställa in en specifik tillagningstid. När tiden är ute, stänger airfryern av sig själv automatiskt.

Förinställda program

Dessa är inbyggda inställningar som automatiskt justerar temperaturen och tillagningstiden för olika typer av mat.

Vanliga frågor om airfyer

Vad är en airfryer (luftfritös)?

En airfryer är en innovativ köksapparat som lagar mat genom att cirkulera het luft runt den. Detta uppnås med hjälp av en mekanism som kallas konvektion.  Resultatet är en krispig yta på maten, liknande den som uppnås med traditionell fritering, men med betydligt mindre olja, vilket gör det till ett hälsosammare alternativ.

Vilken storlek ska jag välja?

Valet av storlek på en airfryer beror på dina specifika behov. För ensamhushåll eller par kan en mindre modell på cirka 1 – 2 liter vara tillräcklig. För familjer på 4 – 5 personer bör en airfryer med en kapacitet på cirka 3,5 – 5,5 liter vara lämplig. För större hushåll eller för personer som ofta har gäster kan det vara värt att överväga en ännu större modell.

Vad kan jag laga i en airfryer?

Du kan laga en mängd olika maträtter i en airfryer, inklusive men inte begränsat till pommes frites, kycklingvingar, biff, grönsaker och fisk. Dessutom kan du även baka vissa bakverk och bröd i airfryern. De flesta modeller kommer med en receptbok för att hjälpa dig att komma igång.

Vad menas med förinställda program på en airfryer?

Förinställda program på en airfryer är förprogrammerade inställningar som är optimerade för tillagning av specifika typer av mat. Dessa inställningar justerar automatiskt temperatur och tid för maträtter som pommes frites, kyckling, fisk och pizza, vilket gör det mycket bekvämt för användaren.

Hur rengör jag en airfryer?

Rengöring av en airfryer börjar med att ta bort alla löstagbara delar, som korgen och facket, och tvätta dem separat – många av dessa delar är diskmaskinsäkra. Insidan av airfryern bör torkas med en mjuk, fuktig trasa eller svamp och ett milt rengöringsmedel. Efter rengöring ska alla delar lufttorka helt innan de sätts tillbaka.

Är airfryers energieffektiva?

Ja, i jämförelse med traditionella ugnar, är airfryers betydligt mer energieffektiva. De värms upp snabbare och behåller värmen bättre, vilket resulterar i kortare tillagningstider och därmed en lägre elförbrukning.

Behöver jag förvärma min airfryer?

Vissa tillverkare rekommenderar att du förvärmer din airfryer för bästa resultat, men det är inte alltid nödvändigt. Det bästa är att kolla i användarhandboken för din specifika modell för att se vad tillverkaren rekommenderar.

Vilka tillbehör finns?

Det finns ett brett utbud av tillbehör tillgängliga för airfryers, inklusive grillräcken för att laga flera lager mat på en gång, kakformar för bakning, och speciella insatser för att tillaga spett. Vissa airfryers levereras med dessa tillbehör, medan andra säljs separat.

Hur högt upp kan jag fylla korgen?

För att säkerställa en jämn tillagning bör du inte fylla korgen mer än 2/3. Detta gör att den varma luften kan cirkulera ordentligt och laga maten jämnt.

Kan jag lägga in fryst mat direkt i airfryern?

Ja, du kan lägga fryst mat direkt i airfryern. Det kan dock krävas något längre tillagningstid eftersom maten behöver tina först. Vi rekommenderar att du följer tillverkarens rekommendationer för bästa resultat.

Kan jag använda metallredskap i min airfryer?

Det är bäst att undvika metallredskap som kan repa den non-stick belagda ytan på airfryerkorgen. I stället rekommenderas det att använda redskap av trä, plast eller silikon som är säkra att använda med non-stick beläggningar.

Är det möjligt att justera inställningarna medan maten tillagas?

Ja, de flesta airfryers låter dig justera temperatur och tillagningstid under tillagningsprocessen.

Kan jag lägga aluminiumfolie i en airfryer?

Ja, du kan använda aluminiumfolie i din airfryer, men det är viktigt att inte blockera luftflödet genom att täcka botten helt. Dessutom bör du undvika att använda folie vid mycket höga temperaturer eftersom det kan leda till överhettning.

Vad är skillnaden mellan en airfryter och en actifryer?

Båda dessa köksapparater är luftfritöser som tillagar mat med mindre eller ingen olja, däremot finns det skillnader. En airfryer är utformad som en kompakt ugn som använder varmluft för att laga mat. En aktiv fritös är utformad som en skål med en roterande arm som rör om maten medan en fläkt tillför varmluft.