Alkoholmätare – Bäst i test 2024

Med en alkoholmätare är det enkelt att kontrollera promillehalten och känna sig trygg innan man sätter sig bakom ratten. Däremot kan kvalitén variera avsevärt mellan olika alkoholmätare, vilket gör det extra viktigt att välja en testvinnare med hög noggrannhet.

3 bästa alkoholmätarna 2024

Baserat på vår analys av utförda tester och användarrecensioner rekommenderar vi en alkoholmätare från tyska Dräger och två alkoholmätare från brittiska Alcosense. 

Alcosense Excel

Alcosense Excel

Utsedd till bäst i test av Aftonbladet, augusti 2020.

Rekommenderad av MHF med utmärkelsen ”Pålitlig & driftsäker”.

Mottagit utmärkelsen ”M3 Rekommenderar” av Tidningen M3, 2022.

Rekommenderad butik:

Fördelar

Prisvärd alkoholmätare

Kostar cirka 1 800 kr.

Tydlig färgdisplay

Användarvänlig färgdisplay på 1,8 tum.

Promillegränser för andra länder

Se promillegränser för alla länder.

Lagra dina testresultat

Excel kan lagra upp till 24 avläsningar.

Sammanfattning

Den brittiska tillverkararen Alcosense har med Excel skapat en prisvärd alkoholmätare som uppfyller en hög noggrannhet i förhållande till sitt pris. Alcosense Excel använder exakt samma typ av sensor som polisen använder, bara i en mindre skala. Excel har en bränslecellssenstor på 64 mm², vilket kan jämföras mot polisens alkoholmätare på 200 mm².

Excel har ett provtagningssystem som säkerhetsställer att endast djup lungluft mäts. Avläsningen sker först när 1 liter luft har andats ut.

Alcosense Excel eliminerar risken med ett för lågt resultat genom att lägga på 10 % på testresultatet. Detta innebär att Excel läser av en lite högre promillehalt för att alltid vara på den säkra sidan.

Produktspecifikation

Alcosense Pro 

Alcosense Pro

En andraplats och betyget 9,7/10 i Testfaktas senaste test av alkoholmätare, 2022.

”Bästa köpet just nu” och betyget Fyra Plus av Aftonbladet, januari 2023.

Rekommenderad av MHF med utmärkelsen ”Pålitlig & driftsäker”.

Mottagit utmärkelsen ”M3 Rekommenderar” av Tidningen M3, 2022.

Rekommenderad butik:

Fördelar

Användarvänlig och tydlig färgdisplay

Stor färgdisplayen på 1,8 tum.

Timer som räknar ut när du blir nykter

Se när det är dags att testa igen. 

Hög lagringskapacitet

Lagra upp till 128 testresultat med både tid och datum.

Se promillegränser för andra länder

Databasen innehåller promillegränser för alla länder.

Sammanfattning

Alcosense Pro är en av de mest avancerade alkoholmätarna på marknaden. Till skillnad från Alsosense Excel som har en bränslecellssensor på  64 mm², har Pro en betydligt större sensor på 121 mm², vilket medför ett mer noggrant testresultat. 

Med BlowCoach™ får du feedback i realtid på skärmen under inblåsningen, så du vet hur länge och hårt du ska blåsa. Om testet misslyckas får du ett meddelande som berättar exakt vad som misslyckades och vad du ska göra annorlunda.

Produktspecifikation

Dräger 4000

Dräger 4000

Utsedd till bäst i test av Testfakta, 2022.

Utsedd till bäst i test av Aftonbladet, januari 2023.

Utsedd till bäst i test av Tidningen M3, 2022.

Rekommenderad av MHF med utmärkelsen ”Pålitlig & driftsäker”.

Rekommenderad butik:

Fördelar

Uppfyller standard för både privat och professionellt bruk

SS-EN 16280:2012 och SS-EN 15964:2011

Låg servicekostnad

Kalibrering behöver utföras en gång per år till en kostnad av cirka 500 kr.

Enkel att använda

Användarvänlig display som ger instruktioner på svenska.

Sammanfattning

Dräger 4000 är en alkoholmätare av högsta kvalité som är tillverkad i Tyskland. Den uppfyller standarder för både privat (EN16280) och professionell användning (EN15964). Det utbytbara munstycket lämpar sig dock bäst till dig som vill kontrollera din egna alkoholhalt. 

Dräger 4000 är enkel att använda då alla menyer är på svenska. Alkoholmätaren ger tydliga instruktioner via både display och ljud.

Med den inbyggda klockan meddelar mätaren när det är dags för en ny kalibrering. 

Produktspecifikation

Underlag till vår bedömning

Vi har baserat våra rekommendationer på följande tester:

Testfakta

Testfakta publicerade ett omfattande test av 10 st alkoholmätare juni 2022. Testet utfördes av Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF:s Test Lab) på uppdrag av Testfakta. Testet utfördes mot delar av standarderna SS-EN 16280-2012 och SS-EN 15964:2011. 

Dräger 4000 utsågs som bäst i test med betyget 10 av 10. Följande alkoholmätare fick det nästa högsta betyget 9,7 av 10: Alcosense Pro, Alcotrx FCA 35 och Dignita AM-7000.

Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF)

MHF har utfört ett omfattande test av 35 st handhållna alkoholmätare för privat bruk som uppfyller standarden SDS-EN 16280:2012.

Dräger 4000, Alcosense Excel och Alcosense Pro har alla mottagit utmärkelsen ”Pålitlig & driftsäker”.

Tidningen M3

Tidningen M3 har utfört ett test av 7 st handhållna alkoholmätare som publicerades maj 2022.

Dräger 4000 utsågs som bäst i test. Alcosense Excel och Alcosense Pro mottog utmärkelsen ”M3 Rekommenderar”.

Aftonbladet

Aftonbladet publicerade sitt senaste test av alkoholmätare januari 2023 (uppdaterat april 2023). I det senaste testet utsågs Dräger 4000 som bäst i test. Alcosense Pro mottog utmärkelsen ”Bästa köpet just nu” och betyget Fyra Plus.

Aftonbladet har även utfört äldre tester. I testet som publicerades augusti 2020 utsågs Alsocense Excel som bäst i test.

Köpguide

Lär dig allt du behöver veta om alkoholmätare med vår köpguide uppdelad i följande delar:

 1. Fördelar
 2. Standarder
 3. Noggrannhet
 4. Kalibrering
 5. Minne för att spara mätresultat 
 6. Ordlista

1. Fördelar

Nedan har vi listat de främsta fördelarna  med att köpa en alkomätare.

Ökad säkerhet

Alkoholmätare hjälper till att säkerställa att du eller någon annan är säker att köra. Genom att mäta alkoholhalten i blodet kan mätaren hjälpa till att förhindra rattfylleri.

Mätningar över tid

Med minnesfunktionen kan du spåra dina alkoholnivåer över tid. Detta kan hjälpa dig att identifiera mönster i ditt drickande och kanske uppmuntra till ändringar i ditt beteende.

Enkel att ta med

Alkoholmätare är oftast små och lätta, vilket gör dem lätta att ta med sig. Du kan ha en i din bil, väska eller ficka, vilket gör det lätt att göra en snabb mätning var du än är.

Ökad medvetenhet

Att äga en alkoholmätare kan ge en ökad medvetenhet om hur mycket alkohol påverkar din kropp. Detta kan vara en ögonöppnare för vissa människor och kanske till och med uppmuntra till sundare dryckesvanor.

Hög nogrannhet

Moderna alkoholmätare med bränslecellssensorer ger mycket noggranna och pålitliga resultat. Vilket ger en mycket mer exakt avläsning än mindre exakta metoder som att försöka beräkna din konsumtion.

2. Standarder

När du köper en alkoholmätare är det viktigt att kontrollera vilken standard som alkoholmätaren uppfyller. Detta garanterar att enheten har testats och godkänts mot en viss uppsättning krav för säkerhet och prestanda. De två viktigaste standarderna för alkoholmätare är SS-EN 16280:2012 och SS-EN 15964:2011.

SS-EN 16280:2012
Denna standard specificerar kraven för alkoholmätare för privat bruk som är avsedda att indikera när koncentrationen av alkohol i utandningsluft överstiger en förbestämd nivå. Vi rekommenderar att du väljer en alkoholmätare som uppfyller denna standard.

SS-EN 15964:2011
SS-EN 15964:2011 är en standard som ställer krav på alkoholmätare avsedda för professionellt bruk.

3. Noggrannhet

När det kommer till noggrannheten av en alkoholmätare, spelar sensortypen en stor roll. Det finns två huvudsakliga typer av sensorer som används i alkoholmätare: halvledarsensorer och bränslecellssensorer.

Halvledarsensorer är generellt sett billigare och hittas ofta i mindre kostsamma alkoholmätare avsedda för privat bruk. Dessa sensorer kan dock vara mindre pålitliga och kan ge falska positiva resultat från andra ämnen som finns i andedräkten, såsom tobak eller vissa livsmedel.

Bränslecellssensorer, som ofta används i professionella enheter, är mycket mer exakta och pålitliga. Dessa sensorer reagerar specifikt på alkohol och är mycket mindre benägna att ge falska positiva resultat. De är dock dyrare, vilket innebär att enheter som använder dessa sensorer ofta kostar mer.

Storleken på bränslecellssensorn spelar också en roll i noggrannheten. Generellt sett, ju större sensor, desto mer exakt är mätaren. Detta beror på att en större sensor kan analysera en större mängd luft, vilket ger en mer exakt mätning. För professionell användning, t.ex. polisanvändning, används ofta sensorer som har en storlek på cirka 200 mm². För privat bruk kan en mindre sensor på cirka 50 – 80 mm² vara tillräcklig.

Det är viktigt att notera att storleken på sensorn inte är den enda faktorn som påverkar noggrannheten. Andra faktorer, såsom enhetens kvalitet och hur väl den underhålls (inklusive regelbunden kalibrering), kommer också att påverka resultaten.

4. Kalibrering

Alla alkoholmätare behöver kalibreras regelbundet för att bibehålla sin noggrannhet. Hur ofta detta behöver göras varierar beroende på modell, men det kan vara allt från var tredje månad till en gång om året. En del enheter behöver sändas tillbaka till tillverkaren för kalibrering, medan andra erbjuder möjligheten att kalibrera dem hemma med speciella kalibreringskit. Det kan vara en bra idé att leta efter en enhet som är enkel att kalibrera och att förstå hur ofta detta behöver göras innan du gör ett köp.

De flesta alkoholmätare som säljs till för privat bruk behöver kalibreras en gång per år. Kostnaden för detta brukar vara cirka 500 kr.

5. Minne för att spara mätresultat

Minnesfunktionen i en alkoholmätare kan vara en användbar funktion, särskilt för de som vill övervaka sin alkoholkonsumtion över tid. Antalet mätningar som kan lagras varierar beroende på modell, med vissa enheter som kan lagra endast några mätningar medan andra kan lagra hundratals. När minnet är fullt, kommer de äldsta mätningarna vanligtvis att raderas när nya mätningar läggs till.

Om du vill kunna lagra ett stort antal mätningar rekommenderas alkoholmätaren Alcosense Pro. Den modellen kan lagra upp till 128 testresultat med både datum och tid.

6. Ordlista

Följande termer och bregepp kan vara bra att veta om när man ska köpa en alkoholmätare.

Bränslecellssensor

En typ av sensor som används i alkoholmätare, känd för sin höga noggrannhet. Ju större storlek på bränslecellssensorn, desto noggrannare mätresultat.

Halvledarsensor

En annan typ av sensor som används i alkoholmätare. Dessa är generellt billigare än bränslecellssensorer, men de kan vara mindre noggranna och mer benägna att ge falska positiva resultat.

Kalibrering

Processen att justera en alkoholmätare för att säkerställa att den ger noggranna och pålitliga resultat. Detta bör göras regelbundet enligt tillverkarens instruktioner.

SS-EN 16280:2012

En europeiska standard för alkoholmätare för privat bruk. 

SS-EN 15964:2011

En europeiska standard för alkoholmätare för professionellt bruk. 

Reaktionstid

Tiden det tar för en alkoholmätare att producera en avläsning efter att ett prov har tagits. Snabbare reaktionstider kan vara fördelaktiga om snabba resultat behövs.

Vanliga frågor om alkoholmätare

Vilken är den bästa alkoholmätaren?

Baserat på vår analys av utförda experttester rekommenderar vi följande alkoholmätare: Dräger 4000, Alcosense Excel och Alcosense Pro. Alla dessa mätare har fått höga betyg i ett flertal tester.

Vilken typ av sensor ska jag leta efter i en alkoholmätare?

En bränslecellssensor är det bästa valet för en alkoholmätare. De ger mer exakta och pålitliga läsningar och är mindre benägna att ge falska positiva resultat jämfört med halvledarsensorer.

Hur ofta behöver jag kalibrera min alkoholmätare?

Det beror på tillverkaren och modellen, men generellt rekommenderas en gång om året. Vissa modeller, framför allt modeller för professionellt bruk, kan kräva mer frekvent kalibrering.

Vilka standarder ska jag leta efter när jag köper en alkoholmätare?

Två viktiga standarder att leta efter är SS-EN 16280:2012 och SS-EN 15964:2011. Den första avser privat bruk och den andra professionellt bruk.

Hur mycket kostar en alkoholmätare?

Moderna alkoholmätare för privat bruk utrustade med en mindre bränslecellssensor och som uppfyller den europeiska standarden SS-EN 16280:2012 kostar som minst cirka 1 800 kr. Modeller med fler funktioner och en större bränslecellssensor kan kosta upp till cirka 4 000 kr.

Hur exakt är en alkoholmätare jämfört med ett blodprov?

Alkoholmätare och blodprov båda används för att mäta blodalkoholkoncentration (BAC), men de gör det på olika sätt och ger därför olika grader av noggrannhet. En alkoholmätare mäter alkoholhalten i andedräkten och omvandlar detta till en uppskattning av BAC. Detta är baserat på antagandet att det finns en direkt korrelation mellan alkoholhalten i blodet och i andedräkten. Dock kan denna korrelation variera mellan olika individer och under olika omständigheter, vilket kan leda till fel i mätningen. Noggrannheten kan påverkas av faktorer som andningssättet, temperaturen i munnen, nyligen konsumerad mat eller dryck och tobaksrök.

Vilka funktioner bör jag leta efter i en alkoholmätare?

Följande funktioner kan vara relevanta:

 • En bränslecellssensor för hög noggrannhet.
 • Möjlighet att lagra tidigare mätningar.
 • Snabb reaktionstid.
 • Enkel användning med tydlig display.
 • Kalibreringspåminnelser.