Brödrost – Bäst i test 2024

Med en modern brödrost kan du njuta av perfekt rostat bröd varje morgon till frukosten. I denna artikel tipsar vi om de bästa modellerna på marknaden och går igenom allt som är viktigt att tänka på inför ett köp.

Bästa brösrosten 2024

Baserat på vår analys av utförda experttester och användarrecensioner rekommenderar vi brödrostarna Graef TO62 och KitchenAid 5KMT221. Graef TO62 har utsetts till bäst i test av både Rån & Rön och Forbrugerrådet Tænk.

Graef TO62

Utsågs som bäst i test av Råd & Rön, 2022. 

Utsågs som bäst i test av Forbrugerrådet Tænk, 2022.

Kundbetyg på 4,8/5 från 19 användare på Bagarenochkocken.se

Rekommenderad butik:

Fördelar

Plats för två skivor

TO62 har plats för två skivor bröd.

Funktion för upptining

Perfekt för dig som vill rosta bröd från frysen.

Värmeisolerad

Minimerar risken att bränna sig.

Sammanfattning

Graef TO62 har utsetts till bäst i test av både Rån & Rön och Forbrugerrådet Tænk, trots det relativt låga priset på cirka 700 kr.

Denna brödrost ger brödet en jämn och fin rostning. Tack vare värmeeffekten 1000 W går rostningen snabbt. Enligt Forbrugerrådet Tænk tar den första rostningen av färskt bröd mellan 98 – 121 sekunder.

Graef TO62 kan rosta två skivor bröd samtidigt. Ett galler för att exempelvis kunna rosta frallor medföljer.

Ställ in rosttiden du önskar med hjälp av vridknappen. Om du vill stoppa rostningen i förtid är det bara att trycka på stopp-knappen.

Produktspecifikation

KitchenAid 5KMT221

KitchenAid 5KMT221

Kom på en andraplats i Råd & Röns senaste test av brödrostar, 2022.

Kom på en andraplats i Forbrugerrådet Tænk  senaste test av brödrostar, 2022.

Kundbetyg på 5/5 från 44 användare på Bagarenochkocken.se

Rekommenderad butik:

Fördelar

Upp- och nerhissning

Denna brödrost har en motorstyd upp- och nerhissning av brödet.

7 värmeinställningar

Med 7 olika inställningar för värmen passar denna brösrost dig som vill kunna ställa in exakt värme.

Snygg design i metall

KitchenAid 5KMT221 har en stilren design i metall och finns i färgerna creme, röd, svart och grönt.

Upptiningsfunktion

Bra funktion för dig som vill kunna rosta fryst bröd.

Håll varm - funktion

Håller brödet varmt upp till 3 minuter.

Sammanfattning

5KMT221 från KitchenAid är en lyxig brödrost som passar dig som vill kunna finjustera värmen. Den är utrustad med ett flertal smarta funktioner, exempelvis varmhållning och upptining.

Med den motorstyrda upp- och nerhissningen är det enkelt att både lyfta ner och upp brödet på ett säkert sätt.

Denna brödrost har en värmeeffekt på 1100 W. Rostningen av färskt bröd tar 113 – 142 sekunder, enligt Forbrugerrådet Tænk.

Det följer inte med ett ställ för att kunna värma bullar eller frallor, däremot klarar denna brödrost av att rosta tjocka skivor.

Produktspecifikation

Underlag till vår bedömning

Vi har baserat våra rekommendationer på följande tester:

Råd & Rön

Råd & Rön publicerade sitt senast test av brödrostar mars 2022. Råd & Rön har testat totalt 26 st brödrostar från fabrikaten OBH Nordica, Champion, Dualit, Coline, Severin, Ariete, Wilfa, Hay, KitchenAid, Electrolux, Bosch, Graef, DeLonghi, Cuisinart, Cloer, Biltema, Smeh och Stelton.

Graef TO62 mottog utmärkelsen bäst i test. Näst högst betyg fick KitchenAid 5KMT221 . På en tredjeplats kom Smeg TSF01.

Forbrugerrådet Tænk

Den danska konsumtentorganisationen Forbrugerrådet Tænk utförde sitt senaste test av brödrostar maj 2022. Testet inkluderade modeller från WMF, Stelton, Smeg, Severin, Russel Hobbs, RIG-TIG, Philips, OCH Nordica, Magimix, KitchenAid, Kenwood, Hay, Graef, Dualit, Electrolux, DeLonghi, Cuisinart, Cook&Baker, Cloer, Champion, Bosch, Biltema och Albaline. 

Graef TO62 utsågs som bäst i test, med betyget 80 %. På en delad andraplats kom två brödrostar från KitchenAid, modellerna 5KMT2204 och 5KMT221. På en tredeplats med betyget 76 % kom Magimix Vision Toaster.

Köpguide

Lär dig allt du behöver veta om air fryers, så kallade luftfritöser, med vår köpguide uppdelad i följande delar:

  1. Så fungerar en brödrost
  2. Fördelar och nackdelar
  3. Ett eller två fack
  4. Viktiga funktioner
  5. Underhåll och rengöring
  6. Ordlista

1. Så fungerar en brödrost

En brödrost är en relativt enkel men ändå praktisk hushållsapparat som används för att rosta bröd och andra bakverk. Dess grundläggande funktion är att omvandla skivor av bröd till smakfullt rostat bröd med en krispig yta och ett mjukt inre. Nedan beskrivs detaljerat hur en brödrost fungerar:

1. Komponenter för uppvärmning

Inuti brödrosten finns uppvärmningskomponenter, oftast i form av nichromtrådar, som är kända för sin höga elektriska resistans och värmetålighet. Dessa trådar är lindade runt metallplattor eller i facken där brödet placeras.

2. Strömförsörjning

När du ansluter brödrosten till eluttaget tillförs den elektrisk ström från vägguttaget. Denna ström matas in i uppvärmningskomponenterna.

3. Justering av rostningsgrad

De flesta brödrostar har en justerbar kontroll för att välja rostningsgraden. Detta kan variera från lätt rostat till mörkt rostat bröd. När du vrider kontrollen justeras strömstyrkan som går genom uppvärmningskomponenterna. Högre styrka ger en mörkare rostning, medan lägre styrka ger en lättare rostning.

4. Placering av bröd

Brödskivorna placeras i brödrostens rostningsfack. De flesta brödrostar har två fack, vilket innebär att du kan rosta två skivor samtidigt. När du trycker ner rostningshandtaget sänks brödet ner i facken.

5. Uppstart av rostningsprocessen

När du trycker på knappen eller handtaget för att starta rostningsprocessen, aktiveras brödrosten. Strömmen börjar passera genom de uppvärmningskomponenter som omger brödfacket.

6. Värmeöverföring

De uppvärmningskomponenter som omger brödfacket blir snabbt mycket heta. Denna höga värme överförs till brödet genom strålning och konvektion. Brödet börjar torka och rosta i den här processen.

7. Automatisk avstängning

De flesta moderna brödrostar är utrustade med en automatisk avstängningsfunktion. När brödet har rostats till önskad nivå och uppnått den inställda rostningsgraden, slås uppvärmningskomponenterna av automatiskt, och brödet lyfts upp från facken.

8. Servering

När rostningsprocessen är klar, är brödet redo att serveras. Det är vanligt att brödrostar har en automatisk upplyftningsfunktion som lyfter brödet högt nog för att du enkelt ska kunna ta ut det utan att riskera att bränna dig.

2. Fördelar och nackdelar

Nedan har vi listat de främsta fördelarna respektive nackdelarna med att köpa en brödrost.

Jämn rostning

rödrostar är konstruerade för att rosta bröd jämnt på båda sidor. Detta innebär att du får en enhetlig rostning utan att behöva vända brödet manuellt, vilket du måste göra när du rostar bröd i ugnen.

Tidsbesparing

Brödrostar är snabba och effektiva. De kan rosta bröd på några minuter, vilket är idealiskt när du har bråttom på morgonen.

Justering av rostningsgrad

De flesta brödrostar har inställningar för att justera rostningsgraden. Detta ger dig möjlighet att anpassa rostningen efter dina preferenser, oavsett om du föredrar lätt rostat eller mörkt rostat bröd.

Enkla att använda

Brödrostar är enkla att använda och kräver inte mycket teknisk kunskap. Det är ett praktiskt köksredskap även för dem som inte är vana vid att laga mat.

Möjlighet att rosta andra bakverk

Vissa brödrostar har breda fack eller ställningar som kan rymma bagels, muffins eller croissanter.

Begränsad kapacitet

De flesta brödrostar har endast plats för ett eller två brödskivor åt gången. Om du behöver rosta bröd till ett flertal personer samtidigt kan det ta lång tid.

Platskrävande

Brödrostar tar upp utrymme på köksbänken eller i skåpet, vilket kan vara ett problem om du har ett litet kök.

Enbart för bröd

Brödrostar är enbart specialiserade på att rosta bröd.

3. Ett eller två fack

Inför ett köp av en brödrost är det viktigt att fundera över om man vill ha ett eller två fack för bröd.

En brödrost med ett fack är vanligtvis mindre och rymmer endast en brödskiva. Detta är idealiskt för singelhushåll eller när du bara behöver rosta ett bröd åt gången. Brödrosten tar upp mindre bänkutrymme och är oftast mer prisvärd. Däremot kan den vara mindre praktiskt om du behöver rosta flera brödskivor samtidigt, särskilt om du har en familj eller bjuder över gäster.

En brödrost med två fack är mer mångsidig eftersom den kan hantera två brödskivor samtidigt. Det sparar tid och är perfekt för familjer eller när du vill göra flera rostade bröd samtidigt. Dock är den vanligtvis större och tar mer plats i köket. Dessutom är den oftast något dyrare.

När du överväger vilken brödrost du ska köpa är det viktigt att tänka på ditt hushålls behov. 

4. Viktiga funktioner

Följande funktioner kan vara viktiga att överväga om du planerar att köpa en brödrost:

Justerbar rostningsgrad

De flesta brödrostar erbjuder möjligheten att justera rostningsgraden. Detta gör att du kan anpassa hur ljust eller mörkt du vill ha ditt rostade bröd. En bra brödrost bör erbjuda flera inställningar för rostningsgraden så att du kan få brödet precis som du vill ha det, oavsett om du föredrar lätt rostat eller mörkt rostat bröd.

Uppvärmningsfunktion

Uppvärmningsfunktionen är praktisk om du har rostat bröd och sedan glömt bort det i brödrosten. Den gör det möjligt att värma upp brödet igen utan att rosta det ytterligare.

Upptiningsfunktion

En funktion för upptining gör det möjligt att rosta fryst bröd utan att först behöva tina det. Brödrosten använder en längre rostningstid och lägre värme för att smidigt tina och rosta brödet. Detta är en praktisk funktion om du ofta använder fryst bröd.

Avstängningsfunktion

En avstängningsfunktion gör det möjligt att avbryta rostningsprocessen när som helst om du märker att brödet börjar brännas eller om du helt enkelt vill stoppa rostningen tidigare än den inställda tiden.

Uppsamlingsbricka för smulor

Vissabrödrostar är utrustade med en bricka som samlar upp smulor som faller av brödet under rostningen. Detta gör det enkelt att rengöra brödrosten och hålla köket rent.

Extra breda fack

Om du gillar att rosta tjocka skivor bröd, bagels eller muffins, kan brödrostar med extra breda fack vara ett bra val. Dessa fack har tillräckligt med utrymme för större bakverk.

Håll-varmt-funktion

Vissa brödrostar har en håll-varmt-funktion som håller det rostade brödet varmt i facket efter att rostningen är klar. Detta är användbart om du inte planerar att äta direkt efter rostningen.

Automatisk upplyftning av brödet

En automatisk upplyftningsfunktion lyfter brödet högt nog så att du enkelt kan ta ut det utan att riskera att bränna dig. Detta är en bekvämlighetsfunktion som gör det enklare att hantera det rostade brödet.

5. Underhåll och rengöring

För att förlänga livslängden på din brödrost och se till att den fortsätter att prestera som ny är det viktigt att ägna en del tid åt underhåll och rengöring. Här är några viktiga punkter att tänka på:

1. Stäng av och koppla ur brödrosten

nnan du börjar rengöra eller utför underhåll på din brödrost, se till att den är avstängd och att sladden är urkopplad från vägguttaget.

2. Bricka för smulor

De flesta brödrostar är utrustade med en smulbricka som samlar upp smulor som faller av brödet under rostningen. Ta bort och rengör denna bricka regelbundet. Töm den över en soptunna och tvätta den om det behövs.

3. Rengör rostningsfacken

Använd en mjuk borste eller en skrapa för att ta bort smulor och eventuell rostat bröd som fastnat i rostningsfacken. Se till att brödrosten är sval innan du utför denna rengöringsåtgärd.

4. Rengöring av ytorna

Torka av utsidan av brödrosten med en fuktig trasa eller en mikrofiberduk. Använd någon typ av rengöringsmedel vid behov.

5. Rengöring av trådarna

Om du märker att brödrosttrådarna är smutsiga eller har ansamlats med smulor, kan du använda en pensel med mjuka borst för att försiktigt rengöra dem. Var noga med att vara försiktig och inte skada trådarna, eftersom de är värmeledande och känsliga för skador.

6. Undvik att använda kemikalier

Undvik att använda kemikalier eller rengöringsprodukter inuti brödrosten, eftersom de kan lämna rester eller skapa farliga ångor vid uppvärmning.

7. Regelbunden inspektion

Inspektera din brödrost regelbundet för eventuella tecken på slitage eller skador. Om du märker att trådarna är fransade, att knappar eller kontroller inte fungerar korrekt, eller om det finns andra problem, sluta använda brödrosten och överväg att få den reparerad eller utbytt.

Kom ihåg att följa tillverkarens specifika rengörings- och underhållsanvisningar för din specifika modell.

6. Ordlista

Följande termer och bregepp kan vara bra att veta om när man ska köpa en brödrost.

Värmeeffekt

Brödrostens värmeeffekt anges i enheten Watt. Ju högre effekt, desto mer värme kan brödrosten generera.

Avfrostningsfunktion

En funktion som gör att du kan rosta fryst bröd utan att först behöva tina det.

Håll-varmt-funktion

En funktion som håller det rostade brödet varmt i facket efter rostningen är klar.

Smulbricka

En avtagbar bricka under brödrosten som samlar upp smulor och brödsmulor som faller under rostningen.

Nichrom

Ett legeringsmaterial som är vanligt i uppvärmningskomponenterna i brödrostar på grund av dess höga elektriska resistans och värmetålighet.

Vanliga frågor om brödrostar

Vilken är den bästa brödrosten?

Baserat på vår analys av utförda experttester rekommenderar vi följande två brödrostar: Graef TO62 och  KitchenAid 5KMT221.

Vilka säkerhetsfunktioner bör brödrosten ha?

Säkerhetsfunktioner bör inkludera automatisk avstängning och överhettningsskydd för att undvika brännskador och olyckor.

Vad är skillnaden mellan en brödrost med ett och två fack?

En brödrost med ett fack kan rosta ett bröd åt gången, medan en med två fack kan rosta två bröd samtidigt.

Hur påverkar brödrostens effekt (watt) rostningsprestandan?

Brödrostars effekt kan påverka rostningstiden och hur effektivt de rostar brödet. Högre watt kan resultera i snabbare rostning.

Kan jag använda brödrosten för att rosta andra saker än bröd?

Vissa brödrostar har extra breda fack som kan rymma muffins, bagels eller croissanter. Du bör kontrollera brödrostens specifikationer inför ett köp för att se om den kan rosta andra bakverk.