Grästrimmer – Bäst i test 2024

En grästrimmer är det perfekta komplementet till gräsklipparen för dig som har en större trädgård. Med en grästrimmer kommer du åt alla ytor som gräsklipparen inte gör, exempelvis vid rabatter och nära husväggen. Med en grästrimmer blir det även enkelt att få bort ogräs.

Senast uppdaterad: 2024-07-02

Bästa grästrimmern 2024

Baserat på vår analys av utförda tester och användarrecensioner rekommenderar vi trimmern Makita DUR368. Denna trimmer har utsetts som testvinnare av Råd & Rön.

Makita DUR368

Makita DUR368

Usedd till Bäst i test av Råd & Rön, maj 2023.

Kundbetyg på 4,6/5 från 17 omdömen på Proffsmagasinet.se (2024-07-02).

Kundbetyg på 4,7/5 från 348 omdömen på Amazon.se.

Rekommenderad butik:

Fördelar

Variabel hastighet i 3 steg

Maskinen kan varvatlsreglera mellan 3500 / 5 300 / 6 500 rpm.

Två batterier

Maskinen är utrustad med två 18V batterier som tillsammans ger 36 V. Separata batterihåller för vardera batteri.

Robusta handtag

Handtag som som ger optimal ergonomi, även vid längre arbetspass. 

23 - 35 cm i klippdiameter

Med en maximal klippdiameter på 35 cm klarar DUR368 även av att hantera större ytor.

Tillbehör för bästa ergonomi

Möjligt att köpa till sele och axelrem.

Kolborstfri motor

En kolborstfri motor är effektivare då mindre värme utvecklas i motorn som bidrar till förluster.

Sammanfattning

Makita DUR368 är en kraftfull grästrimmer utrustad med kolborstfri motor som klarar av tuffare arbetspass i trädgården med tuff vegetation. Tjockt och högt gräs samt ogräs är inte några problem för DUR368.

Trimmern är utrustad med varvtalsreglering i tre steg samt backväxel. Modellen har låg ljudnivå och låga vibrationer (≤ 2,5 m/sec²).  

Batteri

Makita DUR368 är utrustad med två batterier på 5,0 Ah. Enligt Råd & Röns test klarar modellen av att användas i drygt 29 minuter. 

Produktblad

Underlag till vår bedömning

Vi har baserat våra rekommendationer på följande tester och användarrecensioner:

Råd & Rön

Råd & Rön testade 34 stycken grästrimmers med batteri under 2022 och 2023. Den senaste uppdateringen av testet publicerades maj 2023. I testet betygsattes alla trimmers utifrån följande kategorier: trimning, batteri, hanterbarhet, frammatning lina och ljud.

Användarrecensioner på Proffsmagasinet.se

Makita DUR368 har 17 stycken omdömen från användare som har köpt produkten hos Proffsmagainset.se. Det genomsnittliga betyget är 4,6 av 5. Ingen användare har gett ett betyg lägre än 4,0. Kundbetyg inhämtades juli 2024.

Användarrecensioner på Amazon.se

525 stycken användare har betygsatt Makita DUR368 hos återförsäljaren Amazon. Det genomsnittliga betyget är 4,7 av 5. Kundbetyg inhämtades juli 2024.

Köpguide

1. Grästrimmer eller röjsåg

Många står mellan valet att köpa en grästrimmer eller röjsåg. Det är viktigt att förstå att dessa verktyg har helt skilda användningsområden. En grästrimmer använder vanligtvis tråd av plast som snurrar snabbt för att klippa gräset. Detta gör den lämpad för att hantera tunnare gräs och mindre buskar. En röjsåg använder sig däremot av ett vassare och kraftfullare skärsystem, vanligtvis en sågklinga, för att klippa igenom grövre och tjockare vegetation. Däremot kan röjsågen även utrustas med en plasttråd för att hantera lättare vegetation och gräs.

2. Fördelar

Nedan har vi listat ett antal fördelar med att investera i en grästrimmer för trädgårdsarbete hemma. 

Precision vid gräsklippning

Grästrimmern gör det möjligt att klippa gräset på platser som är svåra att nå med en vanlig gräsklippare, till exempel längs kanterna av rabatter, runt träd eller buskar, och längs staket eller väggar.

Skonsam mot växter och träd

En grästrimmer har mindre risk att skada blommor, buskar och träd jämfört med en vanlig gräsklippare. Du kan trimma gräset nära växterna utan att riskera att skära av dem.

Tids- och energibesparing

Grästrimmern kan spara tid och energi jämfört med att använda en vanlig gräsklippare för att klippa gräs längs kanterna och runt hinder i trädgården. Den snabba och precisa klippningen gör att du kan slutföra trädgårdsarbetet snabbare och enklare, vilket ger dig mer tid att njuta av din välskötta trädgård.

Flexibilitet och manövrerbarhet

Grästrimmern är vanligtvis lätt och smidig att använda, vilket gör den idealisk för att nå trånga utrymmen och ojämn terräng. Du kan enkelt manövrera runt hinder och komma åt svårtillgängliga områden för att få en välklippt trädgård.

Effektiv att ta bort ogräs

Grästrimmern är inte bara bra för att klippa gräset, utan den kan också användas för att bekämpa ogräs. Med rätt trimmerhuvud kan du effektivt ta bort ogräs som växer mellan stenplattor eller i andra trånga utrymmen där ogräset kan vara svårt att nå med andra verktyg.

3. El eller bensin

Grästrimmers som drivs på el är det populäraste valet bland villaägare. Det finns grästrimmers som drivs med sladd, däremot har allt fler gått över till batteridrift på grund av utmaningen med att förlängningskabelns längd ska räcka till under alla arbeten i trädgården.

Förutom eldrivna grästrimmers finns det modeller som drivs med bensin. Nedan har vi listat de främsta för- och nackdelarna med batteridrivna respektive bensindrivna grästrimmers.

3.1 Eldriven grästrimmer

Miljövänlig

Grästrimmer som drivs på el bidrar till ett betydligt lägre utsläpp av CO2 jämfört med bensindrivna trimmers.

Lätt att starta

Du behöver bara koppla in ett batteri i trimmern och trycka på startknappen för att börja använda den.

Lite underhåll

En eldriven grästrimmer kräver mindre underhåll än bensindrivna modeller. Du behöver inte blanda bränsle eller utföra regelbundet underhåll som exempelvis oljebyte.

Mindre kraft

Elgrästrimmern tenderar att vara mindre kraftfull jämfört med bensindrivna modeller. Den är bäst lämpad för lättare trimningsarbeten och mindre gräsytor.

Begränsad till batteriets kapacitet

Om du vill trimma större ytor blir batterikapaciteten ett problem. Detta kan dock lösas genom att investera i ett flertal batterier. 

3.2 Bensindriven grästrimmer

Maximalt med kraft

Bensindrivna trimmers är vanligtvis mycket kraftfulla och kan hantera grövre vegetation och större ytor mer effektivt än eldrivna modeller.

Längre drifttid

Bensindrivna trimmers kan hantera stora ytor. Du kan arbeta längre utan att behöva ladda om eller byta batterier.

Mer buller och avgaser

Bensindrivna trimmers är mer bullriga och avger avgaser jämfört med eldrivna modeller. Både bullret och avgaserna kan upplevas som störande vid längre arbetspass. 

Tyngre

Bensindrivna trimmers är vanligtvis betydligt tyngre än eldrivna modeller.

Mer komplicerad start

Bensindrivna trimmers kan vara svårare att starta. De kräver bränsleblandning och regelbundet underhåll, inklusive oljebyte och tändstiftsbyte.

4. Klipphastighet och klippbredd

Klipphastighet och klippbredd är två viktiga faktorer att beakta när man planerar att köpa en grästrimmer. Här är vad som är viktigt att veta om dessa egenskaper:

Klipphastighet

Klipphastigheten avser hur snabbt trimmerhuvudet kan rotera. Det mäts oftast i varv per minut (rpm). En högre klipphastighet innebär att trimmern är effektivare på att klippa genom gräset och att klippningen går snabbare. Det är bra att välja en grästrimmer med tillräckligt hög klipphastighet för att klara av ditt trädgårdsbehov och för att undvika att trimmern fastnar eller blir överbelastad.

Klippbredd

Klippbredd är bredden på området som grästrimmern kan klippa åt gången. En större klippbredd innebär att trimmern kan täcka ett bredare område på varje drag, vilket minskar antalet drag du behöver göra för att klippa hela ytan. Det sparar tid och energi. Välj en klippbredd som passar storleken på din trädgård och de områden du behöver klippa. Vanliga klippbreddar är cirka 20 – 40 centimeter.

5. Bra funktioner

När du köper en grästrimmer är det bra att överväga följande funktioner: vinklingsbart trimmerhuvud, variabel hastighet och plantskydd. Här är vad du bör tänka på angående varje funktion:

Vinklingsbart trimmerhuvud

En grästrimmer med ett vinklingsbart trimmerhuvud ger dig möjlighet att justera klippvinkeln för att nå svåråtkomliga områden i trädgården. Det kan vara användbart när du behöver klippa gräs längs kanterna, runt träd, buskar eller andra hinder. Funktionen kan exempelvis vara användbar när du vill klippa nära rabatter, eftersom du kan klippa vertikalt. 

Variabel hastighet

En grästrimmer med variabel hastighetskontroll ger dig möjlighet att justera klipphastigheten efter behov. Detta kan vara fördelaktigt när du arbetar med olika typer av vegetation. Genom att kunna anpassa hastigheten kan du även spara batteritid för att klara längre arbetspass.

Plantskydd

Vissa grästrimmrar är utrustade med plantskyddsfunktioner för att skydda blommor, buskar och andra växter från oavsiktlig klippning. Det kan vara i form av en skyddsbåge runt trimmerhuvudet eller en justerbar avståndsledare som håller trimmern på ett säkert avstånd från växterna. Plantskyddet hjälper till att förhindra att du skadar eller klipper av växterna när du arbetar runt dem och ger en mer noggrann klippning.

Teleskopskaft

Med ett teleskopskaft kan du anpassa längden på skaftet. Detta funktion är värdefull om olika personer med olika längd kommer använda grästrimmern. Det är även en värdefull funktion om du är lång, för att få bästa möjliga ergonomi.

Automatiskt frammatning av trimmertråden

Vissa modeller har automatiskt frammatning av den plasttråd som används för att slå gräset. Funktionen aktiveras genom att man trycker till trimmerhuvudet mot ett hårt underlag.

6. Ergonomi

När du planerar att köpa en grästrimmer är det viktigt att tänka på ergonomin för att se till att du kan använda trimmern på ett bekvämt och säkert sätt. Här är några punkter att överväga när det gäller ergonomi:

A

1. Handtag och grepp

Kontrollera att trimmern har ergonomiskt utformade handtag som är bekväma att hålla i och ger bra grepp. Handtagen bör vara utformade för att minska belastningen på händerna och handlederna, och ha tillräckligt med greppyta för att ge stabilitet och kontroll under användning.

A

2. Justerbar höjd

Om du är lång eller om det är flera personer som ska använda trimmern, välj en trimmer med justerbar höjd. Detta gör att du kan anpassa trimmern efter din längd och arbetshöjd, vilket minskar belastningen på ryggen och ger en mer ergonomisk arbetsställning.

A

3. Viktfördelning

En balanserad viktfördelning i grästrimmern är viktigt för att undvika överbelastning av armarna och kroppen under längre användning. Välj en trimmer som har en jämn fördelning av vikt mellan handtaget och trimmerhuvudet för att minska trötthet och belastning på musklerna.

A

4. Vibrationsdämpning

Vibrationer från trimmern kan vara obehagliga och trötta ut händer och armar. Se till att trimmern har inbyggda vibrationsdämpande funktioner. Ett sätt att minska vibrationerna är att använda ett par grövre arbetshandskar.

7. Tråd eller knivar

I dagsläget säljs de flesta grästrimmers med en plasttråd. Däremot finns det vissa modeller som använder plastknivar för att slå av gräset.

7.1 Plastråd

A

1. Lättare vegetation

Plasttråd är vanligtvis bäst lämpad för klippning av gräs längs kanter, runt träd och buskar, samt för finjusteringar i trädgården. Den är effektiv på att klippa tunnare grässtrån och kanterna omkring gräsmattan.

A

2. Flexibilitet

Plasttråden är flexibel och böjlig, vilket gör att den kan böjas runt hinder utan att skada dem. Det gör den också lämplig för att klippa nära träd, buskar och andra växter utan att skada dem.

A

3. Olika tjockleckar

Det finns olika tjocklekar och former av tråd att välja mellan. Vanliga tjocklekar är mellan 1,5 – 4 mm i diameter. Använd en tjocklek som rekommenderas av din tillverkare för just din modell. 

A

4. Enkelt att byta ut plasttråden

Plasttråden slits och kan brytas av under användning, men den är enkel att byta ut. Vissa moderna maskiner kan mata ut tråden själv.

7.2 Plastknivar

A

1. Grövre vegetation

Plastknivar är bättre lämpade för grövre vegetation och mindre buskar. De har vanligtvis starkare skärkraft än plasttråd.

A

2. Hållbarhet

Plastknivar är mer slitstarka än plasttråd och kan klara av att klippa genom tuffare vegetation utan att brytas. De är vanligtvis tillverkade av plast eller kompositmaterial.

A

3. Utbytbarhet

Plastknivarna är utbytbara och enkla att byta ut när de blir slöa eller skadas.

8. Underhåll

För att underhålla en batteridriven grästrimmer och förlänga dess livslängd, följ nedanstående tips:

A

1. Läs bruksanvisningen

Börja med att läsa och följa tillverkarens bruksanvisning för grästrimmern. Den kommer att innehålla specifika rekommendationer för underhåll och användning.

A

2. Batterihantering

För bästa resultat och hållbarhet, ladda batteriet enligt tillverkarens rekommendationer. Undvik att överladda batteriet eller använda det tills det är helt urladdat, eftersom detta kan påverka dess prestanda och livslängd negativt.

A

3. Rengöring

Efter varje användning, rengör grästrimmern från gräs och smuts. Använd en borste eller en trasa för att ta bort gräs från trimmerhuvudet och skaftet. Detta hjälper till att undvika igensättning och förlänga trimmerns livslängd.

A

4. Kontrollera och justera plasttråden

Om din grästrimmer använder en plasttråd, kontrollera regelbundet trådens längd. Om tråden blir för kort eller sliten, byt ut den mot en ny. Se också till att tråden sitter ordentligt och är korrekt monterad på trimmerhuvudet för att säkerställa effektiv klippning.

A

5. Smörjning

Vissa batteridrivna trimmers kräver smörjning av rörliga delar. Kontrollera tillverkarens rekommendationer och smörj eventuella rörliga delar med lämplig smörjolja när det behövs.

A

6. Förvaring

Förvara grästrimmern på en torr plats, skyddad från fukt och extrema temperaturer. Batteriet bör också förvaras enligt tillverkarens instruktioner.

A

7. Service och underhåll

Följ tillverkarens rekommendationer när det gäller service och underhåll. Det kan innefatta regelbunden inspektion och reparation av eventuella fel eller slitage. Om trimmern uppvisar problem, kontakta auktoriserad servicecenter eller tillverkaren för assistans.

9. Fler saker att tänka på inför köp

A

Ingår batteri och laddare?

Var noga med att kontrollera om batteri och laddare ingår när du jämför priser på olika grästrimmers. Att köpa till laddare och batteri kan kosta upp till cirka 1 000 – 1 500 kr.

A

Batteriets kapacitet

Kontrollera hur lång tid du kan använda grästrimmern på en full laddning. Enligt Råd & Röns senaste test varierade tiden mellan 11 – 29 minuter mellan den sämsta respektive bästa batteritiden. 

A

Köp hörselskydd

Vissa grästrimmers överstiger en ljudnivå på 90 db(A). Vi rekommenderar därmed alltid att du använder hörselskydd. 

A

Extra trimmertråd

Kontrollera hur lång trimmertråd som följer med vid köpet. Om du planerar att trimma större ytor kan det vara en god idé att köpa med en extra trimmertråd. En trimmertråd kostar cirka 100 – 150 kr.

10. Ordlista

Följande termer och bregepp kan vara bra att veta om när man ska köpa en grästrimmer. 

Teleskopskaft

Ett teleskopskaft har en justerbar längd som kan anpassas efter din längd. Detta är viktigt för säkerhetsställa en god ergonomi vid längre arbetspass.

Klipphastighet

Klipphastigheten anger hur snabbt trimmerhuvudet roterar. Anges i varv per minut (rpm).

Plantskydd

Ett nedfällbart skydd som används för att exempelvis skydda rabatter och husväggar.

Trimmertråd

Trimmertråden är en tråd av plast som roterar för att slå av gräset. Trådens tjocklek avgör vilken vegetation som kan hanteras.

Trådmatning

Plasttråden kan matas manuellt eller automatiskt. 

Vibration

Vibration mäts i m/s2. Om du planerar att arbeta längre pass i din trädgård, välj en grästrimmer med låg vibration.

Vinklingsbart trimmerhuvud

Trimmerhuvudet kan vinklas för att klara av mer precisa klippningar vid kanter. 

Klippbredd

Anger hur brett grästrimmern klipper gräset. Denna bredd är vanligtvis omkring 20 – 40 cm.

Bärsele

Om du har en tyngre grästrimmer rekommenderas en bärsele som kan justeras efter din kropp. 

Vanliga frågor om grästrimmer

Vilken grästrimmer har utsetts som bäst i test?

Makita DUR368 utsågs som testvinnare när Råd&Rön testade 33 st grästrimmers. Testerna utfördes under 2022 och 2023.

Ska jag välja en grästrimmer eller röjsåg?

Till skillnad från grästrimmers kan röjsågar utrustas med sågklingor. Rögsågar kan därmed användas för tuffare vegetation och mindre träd. En grästrimmer är enbart lämpad för att hantera gräs och lättare vegetation.

Ska jag välja en bensin- eller eldriven grästrimmer?

Eldrivna grästrimmers som använder batteri är det populäraste valet bland villaägare som utför lättare trädgårdsarbeten. Till skillnad från bensindrivna grästrimmers, är underhållet betydligt mindre och du slipper buller och avgaser. Däremot kan bensindrivna trimmers vara ett lämpligt val om du använder trimmern för professionellt bruk.

Varför behövs en grästrimmer?

Med en grästrimmer kan du klippa gräs på ytor som din gräsklippare inte kommer åt, exempelvis längs rabatter och omkring träd och buskar. Med en grästrimmer är det även enkelt att ta bort ogräs.