IPL hårborttagning – Bäst i test 2024

Allt fler inser fördelarna med att ha en IPL-enhet för hårborttagning hemma. Nu för tiden är är IPL-enheterna för hemmabruk utrustad med samma avancerad teknologi som tidigare endast var tillgänglig på professionella kliniker.

Senast uppdaterad: 2024-07-10

Bästa IPL-enheterna 2024

Baserat på vår analys av användarrecensioner rekommenderar vi två IPL hårborttagare från Comforth. Comforth är marknadsledande på produkter för hårtborttagning för hemmabruk. 

Comforth IPL Pro

COMFORTH IPL PRO

Kundbetyg på 4,9/5 från 92 recensioner på Comforth.se (2024-07-10).

Företaget Comforth har ett genomsnittligt kundbetyg på 4,8/5 på Trustpilot (2024-07-10).

Cirka-pris: 3 395 kr

Rekommenderad butik:

Fördelar

999 999 blixtar

Livslängd på över 10 år.

5 styrkenivåer

Enkelt att anpassa styrkan utifrån hudton och hårfärg.

3 hudinställningar

Välj mellan ansikte, kropp och intimt.

Kylfunktion

IceCool-teknologin ger en mer behaglig behandling.

LCD-display

Se dina inställningar snabbt och enkelt på displayen.

Sammanfattning

Comforths bästa modell, IPL Pro, gör det enkelt att få bort oönskad hårväxt. Tack vare den effektiva kylfunktionen kan IPL Pro leverera en effekt på upp till 12 J utan risk för brännskador, vilket är tre gånger effektivare än andra modeller.

Comforth IPL

COMFORTH IPL

Kundbetyg på 4,5/5 från 68 recensioner på Comforth.se (2024-07-10).

Cirka-pris: 2 595 kr

Rekommenderad butik:

Fördelar

5 styrkenivåer

Anpassa styrkan utifrån hudton och hårfärg.

600 000 blixtar

Comforth IPL klarar av 600 000 ljudimpulser och är designad för att hålla i över 10 år.

Sammanfattning

Comforths billigare modell, IPL, är ett populärt alternativ för dig som söker en billigare modell.

Några skillnader mot IPL Pro är att denna modell inte har någon kylfunktion och att den inte har olika hudinställningar. Denna modell saknar även en LCD-display.

Underlag till vår bedömning

Vi har baserat våra rekommendationer på bland annat följande användarrecensioner:

Kundbetyg på Trustpilot

Utöver hundratals användarrecensioner på Comforths egen webb-shop har vi analyserat kundbetyg på Trustpilot. Comforth Scandinavia har ett genomsnittligt kundbetyg på 4,8 av 5 från totalt 946 användarrecensioner. Comforth är därmed det företag som har högst kundbetyg inom hårborttagning för hemmabruk i Skandinavien.

Kundbetyg inhämtades: 2024-07-10.

Köpguide

Lär dig allt du behöver veta om kollagen med vår guide uppdelad i följande delar:

  1. Inledning
  2. Fördelar
  3. Viktiga faktorer att överväga
  4. Hur man använder en IPL-enhet
  5. Ordlista

1. Inledning

Intense Pulsed Light (IPL) är en teknologi som används för permanent hårborttagning, hudföryngring och behandling av hudproblem. IPL använder bredspektrumljus för att rikta in sig på pigmentet i hårsäcken. När ljuset absorberas av pigmentet (melanin) i håret, omvandlas ljusenergin till värme. Denna värme skadar hårsäcken och förhindrar att håret växer tillbaka.

IPL-enheter sänder ut ljus med olika våglängder, vilket skiljer dem från laserhårborttagning som använder en enda våglängd. Ljusstrålarna penetrerar huden och riktar sig mot melaninet i håret. Håret absorberar ljuset och omvandlar det till värme, vilket skadar hårsäcken och förhindrar framtida hårväxt.

2. Fördelar

Bekvämlighet

En av de mest betydande fördelarna med att använda en IPL-enhet för hårborttagning hemma är den enorma bekvämligheten det erbjuder. Du slipper boka tid och ta dig till en klinik, vilket kan vara tidskrävande och obekvämt.

Hemma kan du utföra behandlingar när det passar dig bäst, oavsett om det är tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Detta innebär att du kan integrera behandlingarna smidigt i din dagliga rutin utan att behöva anpassa dig till klinikens öppettider.

Kostnadsbesparingar

Även om den initiala investeringen i en IPL-enhet kan verka hög, är den mycket mer kostnadseffektiv i längden jämfört med upprepade behandlingar på en professionell klinik. Professionella behandlingar blir pfta dyra över tid eftersom det oftast krävs flera sessioner för att uppnå önskade resultat.

Med en egen IPL-enhet har du möjlighet att utföra obegränsade behandlingar utan extra kostnad, vilket kan leda till betydande besparingar.

Bli fri från rakning

Genom att använda dig av IPL kommer du även spara mycket pengar på att inte behöva köpa rakhyvlar och raklödder.

Diskretion och komfort

För många människor kan tanken på att få hårborttagning utförd av en professionell på en klinik kännas obekväm. Genom att använda en IPL-enhet hemma kan du utföra behandlingen i ditt egna hem. Detta är särskilt fördelaktigt för behandling av mer intima områden.

Flexibilitet

Hemmaanvändning av IPL-enheter ger dig fullständig flexibilitet när det gäller att välja vilka områden du vill behandla och hur ofta. Du kan skräddarsy dina behandlingar efter dina egna behov och preferenser, vilket kan vara särskilt användbart för att behandla olika delar av kroppen som kräver olika behandlingsintensitet och frekvens. Vissa IPL-enheter kommer också med olika tillbehör eller inställningar för att bättre anpassa sig till specifika områden som ansikte, armar, ben och bikinilinje.

Tidseffektivitet

Att ha en IPL-enhet hemma innebär att du kan utföra behandlingar på kortare tid jämfört med att resa till och från en klinik. Dessutom kan du välja att dela upp behandlingen i mindre sessioner om det passar ditt schema bättre, utan att känna tidspress eller stress. 

Kontinuerlig underhåll

Efter att ha uppnått önskade resultat genom initiala behandlingar är underhåll en viktig del av långsiktig hårborttagning. Med en IPL-enhet för hemmabruk har du alltid tillgång till verktyget för underhållsbehandlingar, vilket gör det enklare att hålla resultatet stabilt och förhindra att hårväxten återkommer.

Avancerad teknologi tillgänglig hemma

Många moderna IPL-enheter för hemmabruk är utrustade med avancerad teknologi som tidigare endast var tillgänglig på professionella kliniker. Funktioner som hudtonssensorer, justerbara intensitetsnivåer och olika ljusfilter gör det möjligt att utföra behandlingar som är både effektiva och säkra, skräddarsydda efter dina specifika behov. Dessa teknologiska framsteg gör det möjligt för användare att uppnå klinikliknande resultat i sitt eget hem.

3. Viktiga faktorer att överväga

3.1 Hud- och hårtyper

En av de mest kritiska faktorerna att överväga när du köper en IPL-enhet är din hud- och hårtyp. IPL-teknologin fungerar genom att rikta in sig på melaninet (pigmentet) i hårsäcken. Därför är IPL mest effektivt på personer med ljus hud och mörkt hår, eftersom kontrasten mellan hud och hår gör det lättare för ljuset att fokusera på håret.

Människor med ljusare hårfärger (som blont, rött eller grått) och mörkare hudtoner kan uppleva mindre effektiva resultat eftersom det finns mindre melanin i håret eller mer melanin i huden, vilket kan påverka effektiviteten och säkerheten. Det är viktigt att kontrollera specifikationerna för varje IPL-enhet för att säkerställa att den är kompatibel med din hud- och hårtyp.

3.2 Säkerhet

Säkerhet är en avgörande faktor när du överväger att köpa en IPL-enhet för hemmabruk. Många moderna IPL-enheter är utrustade med avancerade säkerhetsfunktioner, som inbyggda hudtonssensorer som automatiskt justerar ljusintensiteten baserat på din hudton. Detta förhindrar att enheten används på hudtoner som kan vara mer mottagliga för brännskador eller pigmentförändringar.

En annan viktig säkerhetsfunktion är en kontaktensor, som säkerställer att enheten bara avger ljusimpulser när den är i korrekt kontakt med huden. Detta minskar risken för oavsiktlig exponering för ögonen eller andra känsliga områden.

Det är även en bra idé att alltid bära skyddsglasögon under behandling för att skydda dina ögon.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten har IPL-behandlingar liknande hälsorisker som laser-behandlingar. Det är därmed viktigt att följa tillverkarens instruktioner och vara påläst innan man genomför en behandling i hemmet.

3.3 Effektivitet

Effektiviteten av IPL-behandlingar varierar beroende på enhetens kvalitet, din hud- och hårtyp, samt hur regelbundet du använder enheten. De flesta IPL-enheter kräver flera behandlingar för att uppnå optimala resultat, ofta över en period av veckor till månader.

Vissa enheter erbjuder snabbare resultat, men det är viktigt att ha realistiska förväntningar och följa tillverkarens rekommendationer för behandling. Kontrollera också recensioner och tester från andra användare för att få en bättre uppfattning om enhetens effektivitet.

3.4 Smärta

Smärtanivån vid användning av en IPL-enhet kan variera beroende på individens smärttolerans, den specifika enheten och vilket område på kroppen som behandlas. Många beskriver känslan som en mild stickande eller värmande känsla.

För att minska obehag har vissa IPL-enheter olika intensitetsnivåer som kan justeras för att passa din smärttolerans. Vissa enheter har också inbyggda kylsystem för att göra behandlingen mer behaglig.

3.5 Ljusimpulser och livslängd

En annan viktig faktor att överväga är antalet ljusimpulser som en enhet kan leverera. Detta påverkar enhetens livslängd och hur ofta den behöver bytas ut eller om den behöver bytas alls. De flesta enheter på marknaden erbjuder mellan 100 000 och 400 000 ljusimpulser, vilket kan räcka i flera år beroende på hur ofta och hur stora områden du behandlar. 

issa enheter har utbytbara lampor, vilket kan vara mer kostnadseffektivt på lång sikt, medan andra är utformade för att hålla hela enhetens livslängd utan att behöva byta lampor.

3.6 Energinivåer och inställningar

Enhetens energinivåer påverkar hur effektivt den kan behandla olika hud- och hårtyper samt olika områden på kroppen. Många IPL-enheter erbjuder justerbara energinivåer, vilket gör det möjligt att anpassa behandlingen efter dina specifika behov.

Högre energinivåer kan vara mer effektiva för att ta bort hår men kan också vara mer smärtsamma, medan lägre energinivåer kan vara skonsammare men kräva fler behandlingar för att uppnå samma resultat.

Vissa enheter har också speciella inställningar eller tillbehör för olika kroppsdelar, som ansikte, kropp och bikinilinje.

3.7 Behandlingsfönster

Storleken på enhetens behandlingsfönster påverkar hur snabbt du kan täcka större områden av kroppen. Ett större behandlingsfönster innebär att du kan behandla större områden snabbare, vilket kan vara särskilt användbart för områden som ben och armar. Mindre behandlingsfönster är bättre för precision och behandling av mindre eller känsligare områden som ansikte och bikinilinje.

Vissa enheter kommer med utbytbara fönster eller tillbehör för att underlätta behandling av olika områden.

3.8 Batteridriven eller sladdansluten

IPL-enheter kan antingen vara batteridrivna eller sladdanslutna. Batteridrivna enheter erbjuder större rörlighet och bekvämlighet eftersom du inte behöver vara nära ett eluttag under behandlingen. Detta kan vara särskilt användbart för behandling av svåråtkomliga områden.

Sladdanslutna enheter erbjuder däremot oftast mer konstant kraft och kan användas under längre perioder utan att behöva laddas.

3.9 Garanti och kundservice

Enhetens garanti och tillgången till bra kundservice är viktiga faktorer att överväga. En längre garanti ger trygghet och skydd mot tillverkningsfel eller problem som kan uppstå med enheten. Kontrollera också om tillverkaren erbjuder bra kundsupport och hur lätt det är att få hjälp om du stöter på problem med enheten. Läs recensioner och undersök tillverkarens rykte för att säkerställa att du får en kvalitetsprodukt och tillförlitlig support.

4. Hur man använder en IPL-enhet

Att använda en IPL-enhet hemma för hårborttagning kan vara både effektivt och bekvämt om det görs korrekt. Däremot finns det en hel del att tänka på som nybörjare. Nedan har vi listat ett antal viktiga punkter.

4.1 Förberedelser

A

1. Läs bruksanvisningen

Innan du börjar använda din IPL-enhet är det viktigt att noggrant läsa igenom bruksanvisningen som följer med enheten. Instruktionerna kan variera mellan olika märken och modeller, så det är viktigt att förstå hur just din enhet fungerar.

A

2. Gör ett test

För att säkerställa att din hud reagerar väl på IPL-behandlingen är det rekommenderat att göra ett test på ett litet hudområde. Detta hjälper till att identifiera eventuella allergiska reaktioner eller hudirritationer innan du behandlar större områden. Välj en låg energinivå och applicera ljusimpulsen på ett litet område av huden. Vänta 24 timmar för att se om det uppstår några biverkningar.

A

3. Raka det behandlade området

Raka området som ska behandlas 24 – 48 timmar före behandlingen. IPL fungerar bäst när ljuset kan rikta sig mot hårsäckarna utan att blockeras av hårstrån på hudens yta. Undvik att vaxa eller plocka håret, eftersom dessa metoder tar bort håret från roten, vilket gör IPL-behandlingen ineffektiv.

A

4. Rengör och torka huden

Se till att huden är ren och torr innan du börjar behandlingen. Avlägsna alla krämer, oljor och deodorant från området. Detta säkerställer att ljusimpulserna kan tränga igenom huden effektivt.

4.2 Användningsinstruktioner

A

1. Ställ in enheten

Anslut enheten till ström (om den är sladdansluten) eller se till att den är fulladdad (om den är batteridriven). Välj den lämpliga intensitetsnivån baserat på din hudton och hårfärg. De flesta moderna enheter har automatiska hudtonssensorer som hjälper dig att välja rätt nivå.

A

2. Applicera ljusimpulser

Placera enhetens behandlingsfönster mot huden i en vinkel på 90 grader. Se till att enheten har full kontakt med huden för att säkerställa att ljusimpulserna levereras korrekt. Tryck på knappen för att avge ljusimpulsen. Du kommer att känna en mild värme eller stickande känsla. Lyft enheten och flytta den till nästa område, överlappa inte de tidigare behandlade områdena för att undvika överexponering.

A

3. Följ behandlingsmönstret

Behandla området systematiskt för att säkerställa att du inte missar några fläckar. För större områden som ben och armar, använd en metodisk upp-och-ned- eller sid-till-sid-rörelse. För mindre och känsligare områden som ansikte och bikinilinje, ta dig tid att vara extra noggrann.

4.3 Efterbehandling

A

1. Kyl huden om det behövs

Efter behandlingen kan huden kännas varm eller lite irriterad. Applicera en kall kompress eller aloe vera-gel för att lugna huden. Undvik att använda starka hudvårdsprodukter eller parfymerade krämer direkt efter behandlingen.

A

2. Skydda huden från solen

Efter IPL-behandling är huden extra känslig för UV-strålar. Undvik direkt solljus och använd en solskyddsmedel med hög SPF på de behandlade områdena om du måste vara utomhus. Detta hjälper till att förhindra solbränna och pigmentförändringar.

A

3. Följ upp med regelbundna behandlingar

För att uppnå bästa resultat är det viktigt att följa ett regelbundet behandlingsschema. De flesta IPL-enheter rekommenderar behandlingar varannan vecka under de första två till tre månaderna, och sedan underhållsbehandlingar var fjärde till sjätte månad beroende på hårväxtens återkomst. Följ tillverkarens rekommendationer för att säkerställa långvariga resultat.

A

4. Undvik vissa aktiviteter

Efter behandlingen är det bäst att undvika aktiviteter som kan irritera huden, såsom att bada i klorerat vatten, svettiga träningspass eller användning av starka kemiska produkter. Ge din hud tid att återhämta sig innan du återgår till dessa aktiviteter.

5. Ordlista

Följande termer kan vara bra att veta om när man ska köpa en IPL-enhet.

IPL (Intense Pulsed Light)

En teknik som använder bredspektrumljus för att rikta in sig på pigmentet i hårsäckarna för att minska eller eliminera hårväxt. IPL används också för andra hudbehandlingar, såsom att reducera pigmentfläckar och förbättra hudens textur.

Melanin

Pigmentet som ger färg åt hår, hud och ögon. IPL-enheter riktar sig mot melaninet i hårsäckarna, vilket gör dem mest effektiva på mörkt hår mot ljus hud.

Ljusimpulser

De enskilda ljusstrålar som en IPL-enhet avger under behandlingen. Antalet ljusimpulser en enhet kan leverera är en viktig faktor för dess livslängd och effektivitet.

Hudtonssensor

En säkerhetsfunktion som automatiskt justerar ljusintensiteten baserat på hudtonen. Detta hjälper till att förhindra skador och säkerställer att behandlingen är säker och effektiv för olika hudtyper.

Kontaktensor

En säkerhetsmekanism som säkerställer att enheten endast avger ljusimpulser när den är i korrekt kontakt med huden. Detta minskar risken för oavsiktlig exponering för ljus och ökar behandlingssäkerheten.

Behandlingsfönster

Det område på enheten som kommer i kontakt med huden och avger ljusimpulser. Storleken på behandlingsfönstret påverkar hur snabbt och effektivt du kan behandla olika kroppsdelar.

Vanliga frågor

Vad är en IPL-enhet och hur fungerar den?

En IPL (Intense Pulsed Light) enhet använder bredspektrumljus för att rikta in sig på melaninet i hårsäcken. Ljuset absorberas av melaninet och omvandlas till värme, vilket skadar hårsäcken och förhindrar framtida hårväxt.

Är IPL-hårborttagning permanent?

IPL-hårborttagning kan leda till långvarig hårreduktion, men det är inte alltid permanent. Regelbundna underhållsbehandlingar kan behövas för att bibehålla resultaten.

Kan alla hud- och hårtyper använda IPL-enheter?

IPL fungerar bäst på ljus hud med mörkt hår. Människor med mörkare hudtoner eller ljusare hår (blont, rött, grått) kan uppleva mindre effektiva resultat. Kontrollera enhetens specifikationer för att säkerställa att den är lämplig för din hud- och hårtyp.

Hur lång tid tar det att se resultat med en IPL-enhet?

De flesta användare ser en märkbar minskning av hårväxten efter 3 – 4 behandlingar, med optimal hårreduktion efter cirka 8 behandlingar. Resultaten kan variera beroende på individuella faktorer och hur regelbundet enheten används.

Gör IPL-behandlingar ont?

Upplevelsen varierar, men de flesta beskriver behandlingen som mild till måttligt obehaglig, med en känsla som kan jämföras med ett litet stick eller värmande känsla. Moderna enheter har ofta justerbara intensitetsnivåer för att minimera obehaget.

Hur ofta ska jag använda min IPL-enhet?

För de första behandlingarna rekommenderas vanligtvis att använda enheten varannan vecka i cirka 2-3 månader. Därefter kan underhållsbehandlingar utföras var fjärde till sjätte månad beroende på hårväxtens återkomst.

Kan jag använda IPL-enheten på alla delar av kroppen?

De flesta IPL-enheter är säkra att använda på ben, armar, armhålor, bikinilinje och ansikte (nedanför kindbenen). Vissa enheter har speciella tillbehör eller inställningar för olika områden. Kontrollera enhetens specifikationer och följ tillverkarens rekommendationer.

Är IPL-behandlingar säkra?

iIPL-behandlingar är generellt säkra om de används korrekt och enligt tillverkarens anvisningar. Många moderna enheter har säkerhetsfunktioner som hudtonssensorer och kontaktensorer för att förhindra felaktig användning.

Kan jag använda IPL-enheten om jag är gravid?

Det rekommenderas inte att använda IPL-enheter under graviditet eftersom det inte finns tillräckligt med forskning om säkerheten för fostret. Konsultera alltid med en läkare innan du använder IPL under graviditet eller amning.

Hur lång tid tar en typisk IPL-behandling?

Behandlingstiden varierar beroende på vilket område av kroppen som behandlas och enhetens specifikationer. En behandling av båda benen kan ta mellan 20 – 30 minuter, medan mindre områden som ansiktet eller armhålorna kan ta 5 – 10 minuter.

Kan IPL-enheter användas på tatueringar eller mörka fläckar?

IPL-enheter bör inte användas på tatueringar, mörka fläckar eller hudområden med pigmentförändringar, eftersom ljuset kan reagera med pigmentet och orsaka irritation eller skada. Undvik dessa områden under behandlingen.

Behöver jag skyddsglasögon när jag använder en IPL-enhet?

Många tillverkare rekommenderar att använda skyddsglasögon under behandlingen för att skydda ögonen från starkt ljus. Vissa enheter har säkerhetsfunktioner som förhindrar ljusimpulser om enheten inte är i full kontakt med huden.