Kaffebryggare – Bäst i test 2024

Med en bra kaffebryggare är det möjligt att få avnjuta gott kaffe hemma. Vår analys av utförda experttester visar att det är stora skillnader mellan olika kaffebryggare. De flesta billigare alternativen har problem att både uppnå en optimal bryggtid och optimal vattentemperatur.

Vi rekommenderar därmed att du väljer en kaffebryggare som har presterat bra i tester och som är certifierad av European Coffee Brewing Centre.

Senast uppdaterad: 2024-02-19

3 bästa kaffebryggarna 2023 – 2024

Baserat på vår analys av utförda tester och användarrecensioner rekommenderar vi kaffebryggarna Wilfa Precision WSP2A, Moccamaster Automatic S och Melitta Excellent 5.0.

Wilfa Precision WSP2A

Wilfa WSP2A

Mottagit utmärkelsen ”Bästa premiumval” av Pricerunner, 2022.

Högt betyg och utmärkelsen ”Mycket bra” av Forbrugerrådet Tænk, 2021.

Högt betyg av Råd & Rön, 2018. Fick betyget 80, vilket kan jämföras mot testvinnarens betyg på 82

Utsågs som bäst i test i norska tv-programmet TV2 Hjelper deg, 2019.

Kundbetyg på 4,3/5 från 13 användare på Bagarenochkocken.se

Rekommenderad butik:

Fördelar

Avtagbar vattentank

Vilket gör det enkelt att fylla på vatten.

Justerbar flödeskontroll

Ställ in hur snabbt vattnet rinnger genom filterbehållaren.

Unik design

Precison WSP2A har en unik design som sticker ut mot andra kaffebryggare. 

Sammanfattning

Kaffebryggaren Precision WSP2A från Wilfa håller optimal vattentemperatur under hela bryggningsprocessen. Från första till sista droppen är temperaturen mellan 92 – 96 ºC. Tack vare den optimala vattentemperaturen och den korrekta kontakttiden mellan kaffet och vattnet har denna kaffebryggare blivit godkänd av European Coffee Brewing Centre.

Denna kaffebryggare har en funktion för flödeskontroll, vilket gör det enkelt att anpassa flödet på vattnet utifrån antalet koppar som ska bryggas.

Produktspecifikation

Moccamaster Automatic S

Moccamaster Automatic S

Utsågs som bäst i test av Forbrugerrådet Tænk, 2021.

En likvärdig äldre modell från Moccamaster fick högt betyg av Råd & Rön, 2018. Fick betyget 79, vilket kan jämföras mot testvinnarens betyg på 82.

Kundbetyg på 5/5 från 11 användare på Bagarenochkocken.se

Rekommenderad butik:

Fördelar

Snabb bryggning

Brygger 1,25 liter kaffe på 6 minuter.

Automatisk avstängning

Kaffebryggaren stänger automatiskt av värmeplattan efter 40 minuter. 

Dropp stop funktion

Automatic S har en dropp-stop funktion som aktiveras så fort som kannan flyttas från värmeplattan.

Värmeplatta med två värmelägen

Värmeplattan kan ställas in i två lägen, en för halv kanna och en för hel kanna.

Sammanfattning

Kaffebryggaren Automatic S är en av Moccamasters populäraste modeller. Den håller hög kvalité och är certifierad av European Coffee Brewing Centre (ECBC).

Moccamasters kaffebryggare är tillverkade i Nederländerna och kommer med 5 års garanti. Om du registrerar din kaffebryggare på Moccamasters hemsida är det möjligt att få en garantitid på hela 10 år.

Moccamaster Automatic S är utrustad med två separata värmeelement. Det enda värmer vattnet till perfekt byggtemperatur (92 – 96 °C). Det andra håller kaffet varmt till en optimal serveringstemperatur på 80 – 85 °C.

Produktspecifikation

Melitta Excellent 5.0 

Melitta Excellence 5.0

Högt betyg av Råd & Rön, 2018. Fick betyget 80, vilket kan jämföras mot testvinnarens betyg på 82

Högt betyg och utmärkelsen ”Mycket bra” av Forbrugerrådet Tænk, 2021.

Rekommenderad butik:

Fördelar

Funktion för bryggning av 2-5 koppar

Aktivera AromaControl-funktionen med en knapptryckning för att få optimalt bryggt kaffe för mindre kaffemängder (2 – 5 koppar).

Upplyst vattentank

Lysdiodbelysningen underlättar doseringen av vatten.

Droppstopp

Filtret stödjer funktionen Droppstopp.

Kalkindikator

Indikator som lyser när det är dags att avkalka kaffebryggaren.

Sammanfattning

Kaffebryggaren Excellt 5.0 är Melittas premium-modell som är godkänd av European Coffee Brewing Centre. Excellent 5.0 brygger kaffet inom det optimala temperaturintervallet 92 till 96 °C.

Produktspecifikation

Underlag till vår bedömning

Vi har baserat våra rekommendationer på följande tester:

Råd & Rön

Råd & Rön utförde har utfört ett omfattande test av kaffebryggare som publicerades november 2018. I testet undersöktes 18 kaffebryggare från varumärkena Electrolux, Braun, Siemens, Melitta, Wilfa, Moccamaster, Bosch, OBH Nordica, Severin, KitchenAid, Russel Hobbs och Kenwood. 

Ingen kaffebryggare utsågs som ”Bäst i test”, däremot fick följande tre kaffebryggare högst betyg och utmärkelsen ”Bra köp”: Siemens TC86303 (Betyg 81), Braun KF7020 (Betyg 81) och Electrolux EKF7800 (Betyg 82). På en delad fjärde- och femtplats kom kaffebryggarna Wilfa WSP-2A (Betyg 80) och Melitta Excellent 5.0 (Betyg 80).

Forbrugerrådet Tænk

Den danska konsumentorganisationen Forbrugerrådet Tænk har utfört ett test av 24 kaffebryggare. Testet som publicerades februari 2021 undersökte kaffebryggare från följande tillverkare: Bosch, Braun, Kenwood, KitchenAid, Wilfa, Smeg, Siemens, Severin, Russel Hobbs, Philips, OBH Nordica, Moccamaster och Melitta.

Moccamaster Automatic S utsågs som bäst i test. Melitta Excellent 5.0 och Wilfa Precision WSP2A fick både höga betyg och utmärkelsen ”Mycket bra”. 

Norska tv-programmet TV2 Hjelper deg

Norska TV2 testade 8 st kaffebryggare 2019, varav 4 st budget-modeller och 4 st premium-modeller från Moccamaster, Ilou, DeLonghi och Wilfa. Under första delen av testet kontrollerades om kaffebryggarna uppfyllde följande två grundkrav:

  • Bryggtid på 4 – 6 minuter
  • Vattnet ska nå en temperatur mellan 92 – 96 °C​.

Ingen av budget-modellerna uppfyllde dessa två krav, däremot samtliga premium-modeller.

Nästa del i testet bestod av ett smaktest som utfördes av en testpanel av tre personer med erfarenhet inom matlagning och provsmakning. Wilfa Precision WSP2A utsågs som bäst i test tack vare den goda kaffesmaken. 

Köpguide

1. Så fungerar en kaffebryggare

En kaffebryggare är en apparat som används för att brygga kaffe genom att extrahera smak och arom från kaffepulver. Processen involverar flera steg och komponenter som samverkar för att producera en kopp färskt kaffe.

Nedan följer en beskrivning av processen uppdelad i åtta steg:

1. Vattenbehållare

Kaffebryggaren har en vattenbehållare där du fyller med kallt vatten. Vattenmängden påverkar kaffets styrka och mängd.

2. Kaffefilter

tt pappersfilter placeras i kaffebryggarens filterkorg. Detta filter håller kaffepulvret separat från det heta vattnet och låter endast vätskan passera.

3. Kaffepulver

Malt kaffe placeras i filtret. Mängden beror på önskad styrka och smak.

4. Värmeelement

Kaffebryggarens värmeelement värmer upp vattnet till den optimala bryggtemperaturen, vanligtvis mellan 90 – 96 °C.

5. Bryggning

Det upphettade vattnet pumpas över kaffepulvret i filterkorgen. Vattnet droppar genom kaffepulvret och extraherar smaker, oljor och aromer när det passerar.

6. Kaffekanna

Den extraherade kaffevätskan samlas i kaffekannan under bryggprocessen.

7. Värmehållningsplatta

Många kaffebryggare har en värmehållningsplatta under kaffekannan. Det håller kaffet varmt efter bryggningen, även om det kan påverka smaken om det står för länge.

8. Avstängning

När allt vatten har passerat genom kaffepulvret och bryggningen är klar, stängs värmeelementet vanligtvis av automatiskt för att förhindra överhettning. Även värmehållningsplattan har ofta en funktion för automatisk avstängning. 

2. Fördelar och nackdelar

Nedan har vi listat de främsta fördelarna respektive nackdelarna med att köpa en kaffebryggare.

Bekvämlighet

En kaffebryggare ger enkel och snabb tillgång till kaffe när som helst du önskar. Du behöver inte lämna hemmet eller vänta på att någon annan ska tillreda kaffet åt dig.

Anpassningsbarhet

Med en kaffebryggare kan du justera kaffe- och vattenmängd samt styrkan enligt dina preferenser, vilket resulterar i kaffe som passar din smak perfekt.

Brygger upp till cirka 10 koppar

De flesta kaffebryggare kan brygga upp till 10 koppar i en kanna. Kaffebryggare passar därmed perfekt för dig som snabbt vill brygga en stor mängd kaffe till hela familjen eller vid bjudningar och sociala sammanhang. 

Färskhet och smak

Genom att brygga ditt kaffe hemma kan du säkerställa att du alltid har färskt kaffe av hög kvalitet. Du kan använda nymalda bönor och kontrollera varje steg i bryggprocessen för bästa smak och arom.

Tidsbesparing

De flesta kaffebryggare har en snabb bryggprocess, vilket betyder att du inte behöver vänta länge på att ditt kaffe ska bli klart.

Kontroll över ingredienser

När du brygger ditt eget kaffe kan du vara säker på ingredienserna som används. Du kan välja ekologiska eller specifika kaffesorter och undvika tillsatser som kan finnas i kommersiella kaffealternativ.

Bryggtid

Jämfört mot kapselmaskiner och vissa kaffemaskiner tar det längre tid att brygga kaffet med en kaffebryggare.

Variationer i kvalitet

Inte alla kaffebryggare är lika bra när det gäller att producera högkvalitativt kaffe. Vissa budgetalternativ kan ge ett mindre tillfredsställande resultat med avseende på smak och arom jämfört med professionella bryggare eller handbryggmetoder.

Plats och förvaring

Kaffebryggare tar upp ett relativt stort utrymme i ditt kök.

3. Kapacitet

De flesta vanliga kaffebryggare kan brygga en kanna kaffe som rymmer mellan 8 till 12 koppar, där en standardkopp är cirka 1,5 dl. När du överväger kapaciteten är det viktigt att tänka på dina vanliga kaffebryggningsbehov och hur du kommer att använda kaffebryggaren.

Vissa kaffebryggare har en funktion för att kunna en mindre mängd kaffe (1 – 3 koppar) med optimalt resultat. Denna funktion kan vara viktig för dig som ofta bryggar kaffe till dig sjäv eller för mindre hushåll.

4. Bryggtid

För en vanlig dropp-kaffebryggare, som är den vanligaste typen för hemmabruk, strävar man ofta efter en bryggtid på cirka 4 till 6 minuter. Under denna tidsperiod ska det upphettade vattnet passera genom kaffepulvret och extrahera dess smak och arom på ett balanserat sätt. En längre bryggtid kan resultera i överextrahering, där kaffet kan bli bittert och övermäktigt, medan en kortare bryggtid kan leda till underextrahering och en tunnare smakprofil.

Espressobryggare, å andra sidan, använder en kortare bryggtid på cirka 25 till 30 sekunder. Den högre trycknivån i espressobryggningen möjliggör en snabbare extraktion av smak och oljor från det finmalda kaffepulvret.

Det är dock viktigt att komma ihåg att olika kaffebönor och blandningar kan reagera olika på olika bryggtider.

5. Temperatur

Bryggtemperatur är en avgörande faktor för att uppnå god kvalitet på bryggt kaffe. Den optimala bryggtemperaturen påverkar smak, arom och extraktion av kaffet. Generellt sett anses en temperatur på 90-96 °C vara optimal för de flesta kaffebryggningsmetoder, och det finns flera viktiga aspekter att tänka på:

Extraktion och smak

För låg bryggtemperatur kan resultera i underextrahering, vilket leder till svag smak och brist på komplexitet. Å andra sidan kan för hög temperatur orsaka överextrahering och en bitter smak. Optimal temperatur hjälper till att extrahera de olika föreningarna i kaffet på ett balanserat sätt, vilket resulterar i en rik och välsmakande kopp.

Ta tillvara på kaffets kvalitet

Högkvalitativa kaffebönor har ofta komplexa smaker och aromer. Rätt bryggtemperatur säkerställer att dessa subtila nyanser av smak och arom inte går förlorade.

Kaffesort och rostning

Mörkrostat kaffe kan hantera högre temperaturer bättre än ljusare rostningar. Ljusrostat kaffe kan vara mer känsligt för överextrahering vid höga temperaturer.

6. Dropp-stopp

Dropp-stopp är en praktisk funktion som vissa kaffebryggare har som gör det möjligt att ta bort kannan under pågående bryggning utan att kaffe droppar på värmehållningsplattan eller på ytan där bryggaren står. När dropp-stopp funktionen är aktiverad stängs automatiskt avloppet från bryggkorgen när kannan tas bort, vilket förhindrar kaffedroppar från att hamna på oönskade platser.

Dropp-stopp funktionen ger bland annat följande  fördelar:

Minimera kladd och spill

Dropp-stopp funktionen minimerar risken för att kaffe droppar på värmehållningsplattan eller diskbänken när du tar bort kannan under pågående bryggning. Det håller bryggområdet renare och mindre kladdigt.

Möjlighet till tidigare servering

Om du är otålig och vill ha en kopp kaffe innan hela kannan är färdigbryggd, gör dropp-stopp funktionen det möjligt att ta en kopp utan att behöva vänta på att hela bryggningen ska avslutas.

Bevarar bryggningen

Om du avbryter bryggningen genom att ta bort kannan, behåller dropp-stopp funktionen det som redan har bryggts och startar inte om bryggprocessen från början.

7. Fler viktiga funktioner

Utöver dropp-stopp kan föknade funktioner kan vara viktiga att överväga om du planerar att köpa en kaffebryggare:

Automatisk avstängning

En funktion som stänger av bryggaren automatiskt efter en viss tid. Bidrar till säkerhet om du glömmer bort att kaffebryggare när påslagen. 

Värmehållningsplatta

Om du vill hålla kaffet varmt efter bryggning, se efter en bryggare med en justerbar värmehållningsplatta.

Bryggning av en mindre mängd kaffe

Om du ofta vill brygga en mingdre mängd kaffe med optimalt resultat, välj en kaffebryggare som har en funktion för detta. 

8. Certifieringar

Certifieringar för kaffebryggare spelar en viktig roll när det gäller att bedöma en bryggares kvalitet, prestanda och överensstämmelse med branschstandarder. En av de mest framstående certifieringsorganen är European Coffee Brewing Centre (ECBC).

ECBC-certifieringen är en garant för att en kaffebryggare har uppfyllt specifika tekniska och kvalitetskrav som fastställts av experter inom kaffebryggningsområdet. ECBC:s standarder omfattar parametrar som bryggtemperatur, kontakttid mellan kaffe och vatten, bryggningstid och andra kritiska aspekter som påverkar smak och kvalitet hos bryggt kaffe.

För att erhålla ECBC-certifieringen måste kaffebryggaren genomgå rigorösa tester och uppfylla strikta krav. Certifieringen garanterar att bryggaren kan leverera en optimal bryggning som bevarar kaffets naturliga smaker och aromer. Därmed ger det konsumenterna förtroende för att deras kaffeupplevelse blir både smakfull och tillfredsställande.

9. Underhåll och rengöring

Underhåll och rengöring av din kaffebryggare är avgörande för att säkerställa att den fortsätter att prestera optimalt och att kaffet som bryggs är av hög kvalitet. Här är några viktiga punkter att tänka på när det kommer till underhåll och rengöring av din kaffebryggare:

Regelbunden rengöring

Bryggaren bör rengöras efter varje användning. Vissa delar, som filterkorgar och kannor, kan diskas med mildt diskmedel och varmt vatten. Se till att även rengöra ytor som vattnets påfyllningsområde och värmehållningsplatta.

Avkalkning

Om din bryggare används med hårt vatten kan mineralavlagringar bildas över tiden. Avkalka bryggaren med jämna mellanrum enligt tillverkarens anvisningar för att bibehålla en optimal bryggtemperatur och förlänga bryggarens livslängd.

Värmehållningsplattan

Om din bryggare har en värmehållningsplatta, rengör den regelbundet för att undvika att brända kafferester samlas och bränns fast.

Kom ihåg att följa tillverkarens specifika rengörings- och underhållsanvisningar för din specifika kaffebryggare. Genom att ta hand om din kaffebryggare med regelbunden rengöring och underhåll kommer du att njuta av bättre smakande kaffe och förlängd livslängd på din bryggare.

10. Ordlista

Följande termer och bregepp kan vara bra att veta om när man ska köpa en kaffebryggare.

Bryggkapacitet

Antalet koppar kaffe som bryggaren kan brygga i en kanna.

Filterkorg

Den del där kaffepulvret placeras för att vattnet ska passera igenom och brygga kaffet.

Värmehållningsplatta

En platta som håller bryggd kaffe varmt efter bryggningen.

Extraktion

Processen där smak och aromer extraheras från kaffet när varmt vatten passerar genom det.

Automatisk avstängning

En funktion som stänger av bryggaren automatiskt efter en viss tid för säkerhet och energieffektivitet.

SCBC-certifiering

Kaffebryggare som är certifierade av European Coffee Brewing Centre (ECBC) innebär att bryggaren uppfyller en mängd kvalitetskrav. 

Vanliga frågor om kaffebryggare

Vilken är den bästa kaffebryggaren?

Baserat på vår analys av experttester rekommenderar vi följande tre kaffebryggare:

  • Wilfa Precision WSP2A
  • Moccamaster Automatic S
  • Melitta Excellent 5.0

Vad är skillnaden mellan kaffebryggare och espresso-bryggning?

Vanliga kaffebryggare, som använder så kallad dropp-bryggning, brygger vanligt kaffe genom att låta vattnet rinna genom kaffepulvret, medan espresso-bryggare använder högt tryck för att producera en koncentrerad kopp kaffe.

Vad är bryggtemperatur och varför är det viktigt?

Bryggtemperatur är temperaturen på vattnet under bryggningen. Det påverkar kaffets smak och extraktion. Optimal temperatur ligger vanligtvis mellan 90 – 96 °C.

Vilka funktioner är viktiga att ha i en kaffebryggare?

Viktiga funktioner inkluderar dropp-stopp funktion och värmehållningsplatt. Andra funktioner som kan vara viktiga är justerbar bryggtemperatur och möjligheten att brygga en mindre mängd kaffe med optimalt resultat.

Hur fungerar en kaffebryggare?

En kaffebryggare fungerar genom att först värma vatten till en optimal temperatur. Det upphettade vattnet passerar sedan genom kaffepulvret i en filterkorg eller filterbehållare. När vattnet rinner genom kaffepulvret extraherar det smakämnen och aromer från kaffet. Den extraherade kaffevätskan droppar ner i en kannan genom en perforerad botten i filterkorgen.