Kaminfläkt – Bäst i test 2024

En kaminfläkt hjälper till att sprida ut värmen från din kamin, vilket bidrar till en förbättrad värmedistribution och effektivare uppvärmning. Termiskt drivna kaminfläktar drivs av värmen från kaminen, vilket innebär att dem inte behöver någon el och är enkla att använda. Allt du behöver göra är att placera kaminfläkten på kaminen.

Senast uppdaterad: 2024-02-28

Bästa kaminfläkten 2024

Baserat på vår analys av utförda tester och användarrecensioner rekommenderar vi en kaminfläkt från tillverkaren Rubicson som har toppbetyg från användarna.

Rubicson kaminfläkt

Rubicson Kaminfläkt

Kundbetyg på 4,0/5 från 487 st användarrecensioner hos återförsäljaren Kjell & Company.

Rekommenderad butik:

Fördelar

Låg starttemperatur

Fläkten arbetar mellan 60 – 345 °C.

Sammanfattning

Denna kaminfläkt från Rubicson är utrustad med en termoelektrisk fläkt som omvandlar värme till elektricitet. Fläkten krävar inga batterier och den startar av sig själv när temperaturen på underlaget når cirka 60 ºC.

Rubicson kamfläkt kan användas på veleldadade- och andra bränslekaminer inom temperaturområdet 60 – 345 ºC.

Fläkten är skapad för att vara så tyst som möjligt. Du behöver därmed inte oroa dig för några störande ljud.

Produktspecifikation

Underlag till vår bedömning

Vi har baserat våra rekommendationer på följande användarrecensioner:

Användarrecensioner på Kjell.com

Kaminfäkten från Rubicson har 487 st omdömen från användare som har köpt produkten hos Kjell & Company. Det genomsnittliga betyget är 4,0 av 5. Användarna nämner bland annat följande:

 • Den sprider värmen kanonbra
 • ”Tyst, Effektiv”
 • Tyst och ger en bra spridning av värmen i huset.”
 • ”Känns gedigen”
 • ”Helt ljudlös”

Kundbetyg inhämtades 28 februari, 2024.

Köpguide

Lär dig allt du behöver veta om kaminfläktar med vår köpguide uppdelad i följande delar:

 1. Fördelar
 2. El eller termisk kraft
 3. Fler saker att tänka på
 4. Användning och underhåll
 5. Ordlista

1. Fördelar

Nedan har vi listat ett antal fördelar med att köpa en kaminfläkt.

Förbättrad värmedistribution

En kaminfläkt sprider värmen från kaminen jämnare och mer effektivt i rummet. Utan en fläkt tenderar värmen att koncentreras kring kaminen, vilket innebär att områden längre bort kan förbli svala. Med en fläkt kan värmen distribueras mer jämnt, vilket skapar en mer behaglig inomhustemperatur.

Lägre uppvärmningskostnad

Genom att hjälpa till att värma ditt hem mer effektivt kan en kaminfläkt bidra till att minska användet av el eller fjärrvärme.

Tysta

Många moderna kaminfläktar är utformade för att vara nästinstill ljudlösa när de används.

Effektivare uppvärmning

Kaminfläktar ökar effektiviteten hos din kamin. Detta betyder att du kan få mer värme ur samma mängd bränsle.

Drivs utan el

Termiskt drivna kaminfläktar drivs av värmen från kaminen själv, vilket innebär att de inte behöver någon extern strömkälla för att fungera.

Bättre inomhusklimat

En kaminfläkt kan hjälpa till att förhindra att rummet blir för torrt genom att förbättra luftcirkulationen.

2. El eller termisk drivkraft

Kaminfläktar drivs vanligtvis på el eller genom termisk drivkraft. Här är några av de främsta fördelarna och nackdelarna med båda typerna.

2.1 Termiskt drivna kaminfläktar

Behöver ingen tillgång till el

Dessa fläktar drivs av värmen från kaminen själv, vilket innebär att de inte behöver någon extern strömkälla för att fungera. Detta kan vara fördelaktigt om du inte har ett eluttag nära kaminen.

Mindre kraftfulla

Termiska fläktar kan vara mindre kraftfulla än sina elektriska motsvarigheter, vilket betyder att de kanske inte sprider värmen lika effektivt.

Beroende av värme från kaminen

Om kaminen inte producerar tillräckligt med värme kan fläkten inte fungera optimalt. Dessutom startar dessa fläktar inte förrän en viss temperatur har uppnåtts.

2.2 Elektriskt drivna kaminfläktar:

Mer kraftfulla och effektiva

Elektriska kaminfläktar är oftast kraftfulla och effektiva på att sprida värme, vilket kan vara användbart i större utrymmen.

Snabb start

Dessa fläktar kan startas omedelbart när du slår på kaminen, till skillnad från termiska fläktar som kräver att kaminen uppnår en viss temperatur innan de börjar fungera.

Kräver el

Eftersom dessa fläktar drivs av el, behöver de en strömkälla för att fungera. Elanvändningen i din fastighet kommer att öka.

3. Fler saker att tänka på

Följande saker är viktiga att ta hänsyn till om man planerar att köpa en kaminfläkt:

A

Att modellen passar din kamin

Inte alla kaminfläktar passar alla typer av kaminer. Du bör kontrollera att fläkten du väljer är kompatibel med din kamin och kan hantera den mängd värme som din kamin producerar.

A

Ljudnivå

Kaminfläktar är vanligtvis tysta, men vissa kan fortfarande producera en viss mängd ljud. Om du är känslig för ljud kan det vara värt att leta efter en modell som är extra tyst.

A

Storlek och plats

Mät utrymmet där du planerar att placera kaminfläkten. Se till att du har tillräckligt med utrymme för fläkten och att den inte kommer att blockera eventuella viktiga säkerhetsfunktioner på kaminen.

A

Garanti

Kontrollera om tillverkaren erbjuder en garanti. För att garantin ska gälla är det viktigt att kontrollera att fläkten används mellan det rekommenderade temperaturområdet.

4. Användning och underhåll

Följande saker är viktiga att ta hänsyn till när det kommer till användningen av en kaminfläkt.

Säkerhet

Kaminfläkten kan bli varm och bör därmed vara utom räckhåll för barn.

Underhåll

De flesta kaminfläktar är helt underhållsfria. Allt du behöver göra är att rengöra fläkten vid behov.

5. Ordlista

Följande termer och bregepp kan vara bra att veta om när man ska köpa en kaminfläkt.

Termisk drivkraft

Termisk drivkraft innebär att värmen som genereras från kaminen driver fläkten. Bakgrunden är att varm luft är lättare än kall luft, vilket innebär att den varma luften stiger.

Luftflöde

Beskriver hur mycket luft som fläkten kan flytta per tidsenhet. Anges vanligtvis i enheten m³/timme eller liter/sekund. Tänk på att 1 m³ motsvarar 1 000 liter.

Vanliga frågor om kaminfläktar

Vilken är den bästa kaminfläkten?

Vi rekommenderar följande modeller baserat på vår analys av kundbetyg från kunder som har köpt och använt produkten:

 • Sunwind Airflow 909.
 • Sundwin Airflow 928.

Vad kostar en kaminfläkt?

En termisk driven kaminfläkt kostar oftast mellan cirka 500 – 1 000 kr, beroende på fabrikat och modell.

Varför bör jag köpa en kaminfläkt?

De främsta fördelarna med en kaminfläkt är följande:

 • Förbättrad distribution av värme.
 • Bättre inomhusklimat tack vare en bättre luftcirkulation.

En kaminfläkt gör även din kamin blir mer effektiv, vilket innebär att den behöver mindre mängd bränsle för att värma upp rummet.

Vad är en kaminfläkt?

En kaminfläkt är en enhet som placeras ovanpå en ved- eller pelletskamin för att hjälpa till att distribuera värmen mer effektivt i rummet. Den tar varm luft från kaminen och sprider den i rummet, vilket hjälper till att öka effektiviteten hos din kamin och skapa en mer jämn temperatur.

Hur fungerar en kaminfläkt?

Kaminfläkten använder en motor (antingen elektrisk eller termiskt driven) för att rotera bladen på fläkten. De roterande bladen drar in varm luft som sedan sprids ut i rummet.

Vilken typ av kaminfläkt ska jag välja, termisk eller elektrisk?

Detta beror på dina specifika behov. Om du vill minska ditt elberoende, kan en termiskt driven fläkt vara det bästa valet. Om du har en större kamin och vill göra den så effektiv som möjligt, kan en mer kraftfull eldriven modell vara ett bättre alternativ.

Hur mycket buller gör en kaminfläkt?

De flesta moderna kaminfläktar är utformade för att vara mycket tysta. Vissa kan göra ett svagt surr eller ett klickande ljud, men detta är oftast knappt märkbart.

Vilken storlek på fläkten ska jag välja?

Hur stor kaminfläkt du ska välja beror framför allt på hur stort utrymme du har ovanför kaminen. Mät noggrant tillgängligt utrymme innan du köper en kaminfläkt. Tänk på att en större fläkt kan vara mer effektiv för att sprida värmen i större rum.

Är kaminfläktar svåra att installera?

Nej, de flesta kaminfläktar är enkla att installera. Oftast behöver du bara hitta en lämplig plats för fläkten, så att den kan blåsa ut maximalt med varm luft som genereras från kaminen. Om du väljer en elektrisk driven fläkt behöver du även ansluta fläkten till en strömkälla.