Katt GPS – Bäst i test 2024

Med en katt-GPS kan du känna sinnesro när din katt är ute på äventyr. Du kan enkelt följa din katts rörelser i realtid i din mobiltelefon. Du får även en bättre förståelse för din katts beteenden och hur den rör sig i ditt område.

Senast uppdaterad: 2024-06-24

Bästa katt GPS:en 2024

Baserat på vår analys av användarrecensioner rekommenderar vi katt-GPS:en CAT Mini från Tractive.

Tractive CAT Mini GPS-tracker

Tractive CAT Mini GPS-tracker

Företaget Tractive har ett kundbetyg på 4,5/5 från 21 334 recensioner på Trustpilot (2024-06-24).

Kundbetyg på 4,3/5 från 57 recensioner hos återförsäljaren Kjell & Company (2024-06-24).

Den liknande modellen CAT 4 har mottagit utmärkelsen ”M3 Rekommenderar” av Tidningen M3, juni 2022.

Rekommenderad butik:

Fördelar

Spårning i realtid

Spåra din katts rörelser i realtid. Spårningen sker i Tractive-appen.

Följ upp din katts hälsa

Spåra din katts aktivitet och vila, samt få notiser när din katts rutin förändras.

Skapa virtuella staket

Skapa trygga områden och få notiser när din katt lämnar området.

Liten och praktisk design

Tractive CAT Mini väger endast 25 gram och passar alla vuxna katter. Din katt kommer inte märka av den. 

Stöt- och stänk-säker

IPX7-klassad. 

Sammanfattning

CAT Mini från Tractive är den ultimata katt-GPS:en utrustad med en mängd smarta funktioner. Förutom exakt platsspårning kan du bland annat se var katten har rört sig historiskt och kattens favoritplatser.

Denna katt-GPS levereras med ett inbyggt SIM-kort och kräver ett abonnemang, kostnad från 60 kr per månad.

Produktspecifikation

Underlag till vår bedömning

Vi har baserat våra rekommendationer på bland annat följande tester och användarrecensioner:

Användarrecensioner hos återförsäljaren Kjell & Company

Kjell & Company (Kjell.com) är återförsäljare av Tractive Cat Mini. Det genomsnittliga kundbetyget hos Kjell & Company är 4,3/5 från 57 recensioner.

Kundbetyg inhämtades: 2024-06-24.

Användarrecensioner av Tractive på Trustpilot

Tractive har totalt 21 334 omdömen på Trustpilot. Det genomsnittliga betyget är 4,5 av 5. Tractive rankas därmed som det ledande företaget i världen inom GPS-trackers för katter.

Kundbetyg inhämtades: 2024-06-24.

Test av Tidningen M3

Tidningen M3 har utfört ett test av modellen Tractive GPS CAT 4, som har liknande funktioner som CAT Mini. CAT 4 fick bra betyg och mottog utmärkelsen ”M3 Rekommenderar”.

Bland annat lyftas följande fram:

 • Användarvänlig App och enkelt att komma igång. 
 • Bra batteritid. Räcker upp till cirka en vecka om livespårningsfunktionen inte används så ofta.

Testet utfördes juni 2022.

Köpguide

Lär dig allt du behöver veta om kattsand med vår guide uppdelad i följande delar:

 1. Inledning
 2. Fördelar
 3. Funktioner och specifikationer
 4. Populära varumärken
 5. Ordlista

  1. Inledning

  En katt-GPS är en liten enhet som fästs på din katts halsband och använder satellitnavigering för att spåra din katts position. Denna teknik erbjuder kattägare en ovärderlig sinnesro genom att veta var deras älskade husdjur befinner sig när de inte är inom synhåll.

  Det primära syftet med en katt-GPS är säkerhet. Även de mest försiktiga husdjursägare kan ställas inför situationen att deras katt springer ut genom en öppen dörr eller smiter ut från ett fönster. Med en GPS-tracker kan du snabbt och enkelt lokalisera din katt, vilket är avgörande om de går vilse eller hamnar i trubbel. Förutom att spåra en förlorad katt, kan dessa enheter också ge insikter om din katts vandringar och territoriella beteenden, vilket hjälper dig att förstå din katts vanor och behov bättre.

  Dagens katt-GPS-enheter är utformade med husdjurens komfort i åtanke. De är små, lätta och robusta, vilket gör dem idealiska för äventyrliga katter. Medan tidigare generationers trackers kunde vara klumpiga och obekväma, har teknologiska framsteg lett till mer ergonomiska och kattvänliga designalternativ. Det är dock viktigt att tänka på att alla katter är olika, och vad som är bekvämt för en katt kan inte vara det för en annan. Det är därför viktigt att välja en enhet som passar din katts storlek och aktivitetsnivå.

  En annan avgörande aspekt av katt-GPS är dess funktionalitet och pålitlighet. Många enheter erbjuder realtidsspårning och kan synkroniseras med en smartphone-app, vilket gör det möjligt för ägare att hålla ett öga på sin katts läge från var som helst. Detta är särskilt användbart i stadsområden där katter kan vandra bort och hamna i farliga situationer. Vissa modeller inkluderar även geofencing-funktioner, vilket gör det möjligt för ägare att ställa in säkra områden och få larm om deras katt lämnar dessa områden.

  I denna guide kommer vi att titta närmare på olika aspekter att tänka på när man köper en katt-GPS. Vi kommer att diskutera allt från enhetens design och användarvänlighet till funktioner som lokaliseringsprecision, batteritid och vattentålighet.

  2. Fördelar

  Nedan har vi sammanställt de viktigaste fördelarna med att köpa en katt-GPS.

  Ökad säkerhet för katten

  Det primära och kanske viktigaste skälet att använda en katt-GPS är att öka din katts säkerhet. Med realtidsspårning kan du alltid veta var din katt befinner sig. Detta är särskilt viktigt för katter som spenderar tid utomhus och riskerar att vandra för långt hemifrån, komma vilse, eller hamna i potentiellt farliga situationer.

  Sinnesro för ägaren

  Som kattägare kan oron för din katts säkerhet när den är ute på äventyr vara stressande. En katt-GPS minskar denna oro genom att ge dig möjligheten att övervaka din katts plats när som helst. Att kunna spåra din katt ger en betydande sinnesro.

  Hitta din bortsprungna katt

  Om din katt skulle gå vilse ger en GPS-tracker dig möjlighet att snabbt och effektivt lokalisera och återföra den. Detta är avgörande i situationer där varje minut kan vara avgörande, särskilt i stadsområden eller okända miljöer.

  Förståelse för kattens beteende

  En katt-GPS kan ge värdefull insikt i din katts beteenden och vanor. Du kan lära dig om de områden de besöker regelbundet, hur långt de sträcker sig från hemmet, och hur länge de spenderar på olika platser. Denna information kan vara användbar för att förstå din katts hälsa och välbefinnande.

  Geofencing och säkerhetsvarningar

  Många GPS-enheter erbjuder geofencing-funktioner, vilket innebär att du kan ställa in säkra zoner och få meddelanden om din katt lämnar dessa områden. Detta är en särskilt användbar funktion för att hålla katten inom en säker perimeter och omedelbart bli varnad om de avviker från den.

  3. Funktioner och specifikationer

  När det gäller att välja en katt-GPS är det viktigt att noggrant överväga alla relevanta funktioner och specifikationer för att säkerställa att den uppfyller både dina och din katts behov. Nedan har vi listat ett antal saker som är viktigt att tänka på:

  A

  Lokaliseringsprecision

  GPS-teknologi: De flesta katt-GPS-trackers använder Global Positioning System (GPS) för att spåra din katts position. Det är viktigt att välja en enhet med hög precision, vilket innebär att den kan ge exakta uppgifter om din katts plats.

  Spårning inomhus vs utomhus: Vissa enheter fungerar bättre utomhus och kan ha begränsad funktionalitet inomhus. Om din katt spenderar tid inomhus och utomhus, är det viktigt att välja en tracker som är effektiv i båda miljöerna.

  A

  Räckvidd och täckning

  Satellittäckning: En bra GPS-tracker bör ha pålitlig satellittäckning för att kunna spåra din katt över stora områden. Tänk på din geografiska plats och trackerens förmåga att upprätthålla en stadig anslutning.

  Nätverksanslutning: Vissa trackers använder mobilnätverk för att sända data, vilket kan innebära extra månadskostnader. Se till att din region har bra mobilnätverkstäckning för den specifika enheten.

  A

  Batteritid

  Varaktighet: Batteritiden varierar stort mellan olika modeller. Vissa kan hålla i flera dagar medan andra kräver daglig laddning. Tänk på hur ofta du är beredd att ladda enheten och välj en modell som passar dina behov.

  Laddningsmetod: Kolla hur enheten laddas – vissa använder USB-laddare medan andra kan ha specialladdare. Enkelheten och bekvämligheten av laddningsprocessen är en viktig faktor att överväga.

  A

  Vattentålighet

  Vattentålig vs vattentät: Vissa trackers är vattentåliga, vilket innebär att de tål regn och stänk. Vattentäta modeller kan tål mer omfattande exponering för vatten, vilket är viktigt om din katt ofta kommer i kontakt med vatten.

  Robusthet: En enhet som är avsedd för användning av husdjur bör vara robust och tåla vardaglig slitage. Tänk på material och byggkvalitet när du väljer en GPS-tracker.

  A

  Användarvänlighet

  Installation och konfiguration: En bra katt-GPS bör vara enkel att installera och konfigurera. Detta inkluderar hur enkelt det är att fästa enheten på kattens halsband och att sätta upp och använda den tillhörande appen eller programvaran.

  App/programvara: De flesta katt-GPS-enheter är kopplade till en smartphone-app. Denna app bör vara intuitiv och erbjuda funktioner som realtidsspårning, historiklogg och anpassningsbara varningar.

  A

  Design och komfort

  Storlek och vikt: Storleken och vikten på enheten är avgörande för kattens komfort. En stor och tung tracker kan vara obekväm för katten, speciellt för små raser.

  Fästmetod: Det är viktigt att enheten kan fästas säkert och bekvämt på kattens halsband. Vissa modeller kommer med egna halsband, medan andra är designade för att fästas på befintliga halsband.

  A

  Pris och abonnemang

  Kostnad: Katt-GPS-trackers varierar i pris. Det är viktigt att överväga både initialkostnaden och eventuella löpande  abonnemangsavgifter för dataanslutning.

  Abonnemang: De flesta enheter kräver månadstjänster för att tillhandahålla GPS-data. Det är viktigt att förstå de totala kostnaderna och vad som ingår i abonnemanget.

  4. Populära varumärken

  Här är några av de mest kända och respekterade märkena inom GPS-trackers för katter:

  Tractive: Känd för sin högkvalitativa katt-GPS-tracker, erbjuder Tractive realtidsspårning och en rad användarvänliga funktioner. De är särskilt populära för sin precisa spårning och hållbara design.

  Whistle: Whistle erbjuder GPS-trackers som inte bara spårar kattens plats utan också övervakar deras hälsa och aktivitetsnivåer. Deras enheter är kända för att vara robusta och ha en lång batteritid.

  Pawtrack: Pawtrack är en GPS-tracker designad specifikt för katter. Denna enhet är känd för sin lätta och bekväma design, vilket gör den idealisk för katter att bära runt halsen.

  Tabcat: Även om det inte är en GPS-tracker i traditionell mening, använder Tabcat radiofrekvensteknik för att hjälpa ägare att lokalisera sina katter inom en kortare räckvidd. Den är idealisk för dem som vill hålla koll på katter som vistas nära hemmet.

  Weenect: Weenect erbjuder en liten och lätt katt-GPS-tracker med realtidsspårning och en vattentät design. Deras enheter är också kända för att ha en användarvänlig app.

  PetFon: PetFon’s tracker är designad för både hundar och katter och erbjuder realtidsspårning utan behov av ett månatligt abonnemang. Den är känd för sin enkelhet och direktanslutning till din smartphone.

  Fi: Även om mest känd för sina hund-GPS-trackers, erbjuder Fi enheter som också kan användas för katter. Deras produkter är uppskattade för lång batteritid och robust design.

  Tile: Tile är egentligen inte en dedikerad katt-GPS-tracker, men dess Bluetooth-trackers används ofta av kattägare för att hålla koll på sina husdjur inom en begränsad räckvidd.

  5. Ordlista

  Följande termer kan vara bra att veta om när man ska köpa en katt GPS.

  GPS (Global Positioning System)

  Ett satellitbaserat navigationssystem som används för att bestämma den exakta geografiska positionen för en GPS-enhet.

  Geofencing

  En funktion som gör det möjligt för användaren att ställa in virtuella gränser (geografiska zoner) och få notifieringar när katten passerar dessa gränser.

  Lokaliseringsprecision

  Beskriver hur exakt GPS-trackern kan bestämma din katts position. Högre precision innebär mer exakta platsuppgifter.

  Räckvidd

  Den maximala avståndet inom vilket trackern kan kommunicera med sin basstation eller din smartphone. Detta är särskilt relevant för Bluetooth-baserade trackers.

  Vanliga frågor

  Hur exakta är katt-GPS-spårare?

  Katt-GPS-trackers är generellt väldigt exakta och kan lokalisera din katt inom några meter. Precisionen kan dock variera beroende på flera faktorer som enhetens kvalitet, satellittäckning och om din katt befinner sig inomhus eller utomhus.

  Behöver jag betala en månadsavgift för att använda en katt-GPS?

  Många GPS-trackers kräver en månads- eller årsabonnemang för att tillhandahålla datatjänster och full funktionalitet. Det finns dock vissa modeller som inte kräver någon abonnemangsavgift, men de kan ha begränsade funktioner.

  Hur länge håller batteriet på en katt-GPS?

  Batteritiden för en katt-GPS kan variera från några dagar till flera veckor, beroende på enhetens modell, användning och inställningar. Det är viktigt att regelbundet kontrollera och ladda batteriet för kontinuerlig övervakning.

  Kan GPS-trackern påverka min katts hälsa eller beteende?

  GPS-trackers är utformade för att vara säkra och bekväma för katter. De är lätta och bör inte påverka din katts hälsa eller beteende när de är korrekt fästa och av rätt storlek för din katt.

  Hur fungerar geofencing och är det användbart?

  Geofencing låter dig skapa en virtuell gräns i spårnings-appen. Om din katt passerar dessa gränser får du en notifikation. Det är ett användbart verktyg för att hålla koll på din katt och säkerställa att den inte vandrar för långt bort.

  Behöver jag en smartphone för att använda en katt-GPS?

  De flesta katt-GPS-trackers kräver en smartphone för att du ska kunna använda tillhörande app för att spåra och övervaka din katt. Vissa modeller kan dock erbjuda begränsade funktioner utan en smartphone.

  Kan jag spåra min katt inomhus med en GPS-tracker?

  GPS-signalen kan vara svagare inomhus, vilket kan påverka spårningsprecisionen. Vissa trackers använder dock kompletterande teknologier som Bluetooth eller Wi-Fi för att förbättra inomhusspårningen.

  Hur fäster jag GPS-trackern på min katt?

  GPS-spåraren fästs vanligtvis på kattens halsband. Vissa modeller levereras med egna halsband, medan andra kan fästas på befintliga halsband. Se till att fästet är säkert och bekvämt för din katt.

  Hur kan jag försäkra mig om att GPS-trackern är säker för min katt att bära?

  Välj en tracker som är specifikt utformad för katter, med lämplig storlek och vikt. Kontrollera att materialet är skonsamt mot kattens hud och päls, och att enheten inte har några små delar som kan vara farliga om de sväljs.

  Vilken katt-GPS är bäst?

  Vi rekommenderar GPS-trackern Tractive CAT Mini. Tractive är ett omtyckt varumärke som exempelvis har mottagit ett genomsnittligt kundbetyg på 4,6 av 5 på Trustpilot, från drygt 18 000 användare.