Bäst katträd och klösträd 2024

Att välja rätt klösträd, så kallat katträd, kan vara en utmanande uppgift med tanke på de otaliga alternativen som finns tillgängliga på marknaden. I denna artikel tipsar vi om de populäraste träden med högst kundbetyg.

Senast uppdaterad: 2024-02-14

Bästa stora klösträden 2024

Baserat på vår analys av användarrecensioner rekommenderar vi två katträd från Little&Bigger. 

Little&Bigger Giant

Katträd  Lägg till på favoriter Jämför produkt Liveshopping sändningar Little&Bigger Giant

Kundbetyg på 4,1/5 från 58 recensioner hos återförsäljaren Arken Zoo (2023-12-02).

Rekommenderad butik:

Fördelar

Stort klösträd fyllt med sittplatser och leksaker

Giant är ett av Little&Bigggers största lösträd som når hela vägen upp till taket. 

Klöspelare med diameter 15 cm

Rejäla klöspelare som bidrar med stabilitet. 

Justerbar i höjdled

Justera höjden mellan 240 – 260 cm beroende på din takhöjd.

Sammanfattning

Giant är ett av Little&Biggers största klösträd. Trots sin storlek tar den endast upp en golvyta på 75 x 65 cm. 

Detta katträd är utrustad med många klöspelare och har fler hängande leksaker, bland annat ett rep. Katträdet består av tre våningar och har ett flertal olika sittplatser, exempelvis tre runda skålformade platser placerade på olika nivåer. 

På första våningen finns ett krypin som rymmer upp till två katter.

Little&Bigger Dorado

Little & Bigger Klösträd Dorado<br />

Kundbetyg på 3,9/5 från 50 recensioner hos återförsäljaren Arken Zoo (2023-12-02).

Rekommenderad butik:

Fördelar

Stort klösträd med höjd på 170 cm

Dorado är ett av Little&Biggers största klösträd.

Mysigt krypin på andra våningen

På andra våningen finns ett krypin där din katt kan få vila i fred. 

Sammanfattning

Dorado är ett stort och stabilt katträd som passar perfekt för dig som har en katt som gillar att klättra. Högst upp i trädet finns en viloplats med kanter.

Trots sin storlek tar Dorado endast upp en golvyta på 50 x 50 cm. Dorado passar därmed perfekt för dig som vill ha ett högt katträd på en liten yta. 

 

Bästa små klösträden 2023

Baserat på vår analys av användarrecensioner rekommenderar vi klösträdet Lazy från Little&Bigger.

Little&Bigger Lazy

Little&Bigger Lazy Klösträd<br />

Kundbetyg på 4,5/5 från 13 recensioner hos återförsäljaren Arken Zoo (2023-12-02).

Rekommenderad butik:

Fördelar

Flera platåer

Detta klösträd har trots sin storlek tre platåer.

Sovplats högst upp

Högst upp i trädet finns en mysig sovplats.

Sammanfattning

Det perfekta klösträdet för dig som letar efter ett mindre träd som inte tar så stor plats. Detta träd är 95 cm högt och tar upp en golvyta på endast 50 x 50 cm.

Högst upp finns en mysig sovplats med diametern 35,5 cm.

Underlag till vår bedömning

Vi har baserat våra rekommendationer på följande tester och användarrecensioner:

Användarrecensioner hos återförsäljaren Arken Zoo

Vi har analyseras kundnöjdheten för alla katträd och klösträd hos återförsäljaren Arken Zoo. Little&Bigger är ett av de populäraste varumärkena inom klösträd för katter hos Arken Zoo. Vi har därför valt att rekommendera tre katträd i olika storlekar från denna tillverkare.

Köpguide

Lär dig allt du behöver veta om katträd och klösträd med vår guide uppdelad i följande delar:

  1. Fördelar med katträd

  Förbättrar kattens hälsa

  Katträd ger katter en möjlighet att klättra, hoppa och sträcka sig, vilket är utmärkt för deras fysiska häälsa. Det hjälper till att hålla katten aktiv och förebygger fetma, vilket är vanligt bland innekatter.

  Tillgodose ett naturligt klösbeteende

  Katträd erbjuder en idealisk yta för katter att klösa på. Detta naturliga beteende är viktigt för kattens hälsa och för att markera territorium. Det hjälper också till att skydda möbler och andra hushållsföremål från att bli förstörda.

  Förbättrar kattens sälvförtroende

  Katträd kan hjälpa blyga eller försiktiga katter att känna sig mer säkra. Högre platser ger dem en känsla av kontroll över sin omgivning, vilket kan öka deras självförtroende.

  Mental stimulering

  Katträd med flera nivåer, gömställen och leksaker erbjuder mental stimulans. Detta är särskilt viktigt för innekatter, som ofta saknar de varierade stimulanter som finns i utomhusmiljöer.

  En trygg plats för katten

  Ett katträd ger din katt en egen plats där den kan känna sig säker och avslappnad. Det är särskilt viktigt i hushåll med flera husdjur eller små barn, där katten kan behöva en plats för sig själv.

  Territoriell tillfredsställelse

  Katter är territoriella djur och ett katträd ger dem en känsla av att ha ett eget territorium inom hemmet. Detta är särskilt viktigt i hushåll med flera katter, där varje katt kan behöva sitt eget utrymme.

  2. Storlek

  Storleken är en viktig faktor att ta i beaktning när man ska köpa en klösträd. Nedan har vi listat allt som är viktigt att tänka på kring valet av storlek.

  A

  Anpassning till kattens storlek och ålder

  Storleken på klösträdet bör matcha din katts storlek och ålder. För en stor katt behövs ett större och stabilare träd, medan en mindre eller yngre katt kan klara sig med ett mindre och mer kompakt träd.

  A

  Plats i hemmet

  Storleken på klösträdet bör också anpassas efter det tillgängliga utrymmet i ditt hem. Det är viktigt att klösträdet inte bara passar där du vill placera det, utan också att det lämnar tillräckligt med utrymme runtomkring för katten att röra sig fritt.

  A

  Höjd och utsiktsplatser

  Katter älskar att klättra och övervaka sin omgivning från en hög position. Ett högt klösträd med flera nivåer och utsiktsplatser kan vara mycket uppskattat, speciellt för innekatter som kan ha begränsade klättringsmöjligheter.

  3. Utformning

  Följande aspekter är viktiga att överväga när det kommer till katträdets utformning och uppbyggnad.

  A

  Klättring och lek

  Utformningen av klösträdet bör uppmuntra till klättring och lek. Detta kan inkludera flera nivåer, ramper, tunnlar och andra element som stimulerar kattens naturliga beteenden.

  A

  Viloplatser

  Utöver klösytorna bör ett bra klösträd erbjuda bekväma viloplatser. Dessa kan vara hyllor, hängmattor, eller till och med små korgar eller hus. Det är viktigt att dessa viloplatser är tillräckligt stora och bekväma för din katt att sträcka ut sig på.

  A

  Material och textur

  De material som används i klösträdets utformning spelar också en stor roll. Många katter föredrar vissa texturer, som sisalrep eller matta, för att klösa på. Säkerställ att materialen är slitstarka och säkra för katten.

  A

  Säkerhet och stabilitet

  Utformningen ska inte bara vara funktionell utan också säker. Undvik klösträd med små lösa delar som kan sväljas och se till att konstruktionen är stabil nog att inte tippa över när katten hoppar eller klättrar på den.

  A

  Estetik

  Tänk även på att överväga hur snyggt klösträdet är och om det passar in i ditt hem. Trädet bör passa in med din heminredning, så att det inte bara blir en funktionell del av din katts miljö utan också en tilltalande del av ditt hem.

  4. Säkerhet

  Ett stabilt och säkert klösträd ger inte bara en trygg miljö för din katt att leka och vila på, utan skyddar även mot olyckor och skador både för katten och hemmet. Här är några viktiga punkter att tänka på.

   4.1 Vikten av stabilitet

    A

    Robust konstruktion

    Ett klösträd bör ha en solid grund och vara robust konstruerat. Säkerställ att det är tillverkat av hållbara material och att alla delar är ordentligt fästa vid varandra. Ett klösträd som är dåligt konstruerat eller har svaga leder kan lätt vicka eller till och med kollapsa under kattens vikt.

    A

    Balans och viktfördelning

    Designen bör balansera klösträdets vikt effektivt. En bred och tung bas är avgörande för att förhindra att trädet tippas över när katten hoppar eller klättrar på det. Se till att högre klösträd har tillräcklig viktfördelning och stabilitet på de övre nivåerna.

    A

    Anpassning efter kattens storlek

    Välj ett klösträd som är anpassat för din katts storlek och vikt. Större och tyngre katter behöver ett mer robust och stabilt träd än mindre katter.

    4.2 Säkerhetsaspekter

     A

     Säkra material

     Alla material som används i klösträdet bör vara giftfria och säkra för katter. Undvik material som kan flisa sig eller har vassa kanter. Tyg och rep bör vara fastsatta så att de inte lossnar och utgör kvävningsrisker.

     A

     Utan farliga delar

     Undvik klösträd med små, lösa delar som katten kan svälja. Kontrollera också att det inte finns några trånga utrymmen där katten kan fastna.

     A

     Ergonomi och tillgänglighet

     Klösträdet bör vara designat så att det är lätt för katten att använda. Det bör ha lämpliga stegar eller ramper, särskilt för äldre katter eller katter med rörlighetsproblem. Överväg också hur lätt det är för katten att komma åt och använda de olika delarna av klösträdet.

     4.3 Underhåll och placering

      A

      Regelbunden kontroll

      Kontrollera regelbundet klösträdets stabilitet och hållbarhet. Skruvar och fästen kan behöva åtdragnings och slitna delar kan behöva bytas ut.

      A

      Placering i hemmet

      Placera klösträdet på en säker plats där katten inte riskerar att skada sig om den skulle falla. Undvik att placera det nära farliga föremål eller höga fönster.

      5. Placering i hemmet

      Placeringen av ett klösträd i hemmet är en viktig aspekt som ofta förbises, men den har stor inverkan på hur väl det kommer att användas och uppskattas av din katt. Katter är av naturen nyfikna och territoriala varelser, och placeringen av deras klösträd kan påverka deras känsla av trygghet, nöje och övervakning av sitt territorium. Här är några viktiga punkter att tänka på.

      5.1 Utsikt och tillgänglighet

      A

      Placering med utsikt

      Katter älskar att övervaka sin omgivning från en hög plats. Placering av klösträdet i ett centraliserat område där katten kan se olika delar av hemmet är idealiskt. Detta kan vara nära ett fönster eller i ett hörn av ett rum där flera rum syns.

      A

      Utsiktsplatser

      Fönsterplaceringar är ofta populära eftersom de ger katten möjlighet att titta utåt och observera utomhusaktiviteter, vilket kan vara mycket stimulerande och underhållande för dem.

      A

      Trygghet

      Se till att klösträdet är placerat i ett område där katten känner sig trygg. Undvik högljudda eller högtrafikerade områden i hemmet som kan stressa eller skrämma katten.

      5.2 Socialt engagemang

       A

       Närhet till familjens aktiviteter

       Katter är sociala varelser och kan vilja vara nära sina människor. Placera klösträdet i ett rum där familjen spenderar mycket tid, som vardagsrummet, för att uppmuntra interaktion och lek.

       A

       Inte nära mat eller kattlåda

       Klösträdet bör inte placeras för nära kattens matplats eller kattlåda. Katter föredrar att äta och göra sina behov långt ifrån där de leker och vilar.

       5.3 Anpassning till hemmets planlösning och design

        A

        Välj ett rum med utrymme

        Klösträdet bör placeras i ett rum med tillräckligt med öppet utrymme. Katten ska kunna hoppa på och av trädet utan risk att skada sig eller störa hushållets ordning.

        A

        Estetiska överväganden

         Välj en plats där klösträdet kompletterar hemmets inredning snarare än att störa den. Om möjligt, matcha klösträdets färg och stil med rummets inredning.

        6. Ordlista

        Följande termer kan vara bra att veta om när man ska köpa klösträd.

        Plattformar

        Horisontella ytor på olika nivåer av katträdet där katten kan vila, leka eller hålla utkik.

        Sisalrep

        Ett slitstarkt och naturligt fiberrep som ofta används för klösytor på katträd. Det är populärt på grund av sin robusthet och förmåga att tillfredsställa kattens klösningsbehov.

        Plyschtyg

        Ett mjukt och behagligt tyg som ofta används för att klä katträd, speciellt de delar avsedda för vila och avkoppling. Det ger komfort men kan kräva mer underhåll än andra material.

        Integrerade leksaker

        Leksaker som är fastsatta på katträdet, ofta i form av bollar eller rep, som ger extra stimulans och lekmöjligheter för katten.

        Vanliga frågor

        Vilket material är bäst för ett katträd?

        Sisalrep och robusta tyger som plysch är populära val. Dessa material är hållbara och tilltalande för katter att klösa och vila på.

        Var i hemmet bör jag placera katträdet?

        När du bestämmer var du ska placera ett katträd, välj ett område där din katt redan gillar att vara. Många katter föredrar platser nära fönster för att observera utomhusaktiviteter. Ett socialt utrymme som vardagsrummet är också bra, då katten kan vara nära familjen. Undvik bullriga eller avskilda områden som kan avskräcka katten från att använda trädet. Se till att platsen är säker och inte i vägen för hushållets dagliga aktiviteter.

        Vilka funktioner är viktiga i ett katträd

        Viktiga funktioner i ett katträd inkluderar robusta klösytor, som sisalrep, för att tillfredsställa kattens naturliga klösningsbehov. Bekväma viloplatser som hyllor eller hängmattor erbjuder en plats för vila och observation. Leksaker integrerade i trädet stimulerar kattens lekfullhet och jaktinstinkter. För äldre eller mindre rörliga katter är lättillgängliga sektioner och mjuka landningsytor viktiga.

        Behöver jag ett katträd även om min katt är inomhuskatt?

        Ja, katträd är särskilt viktiga för inomhuskatter eftersom de erbjuder ett ställe att klättra, klösa och leka, vilket är viktigt för deras fysiska och mentala hälsa.