Matberedare – Bäst i test 2024

En matberedare kan utföra en mängd uppgifter i köket, som bland annat hacka lök, riva ost, skriva potatis, mixa smoothie och knåda deg. En matberedare kan därmed spara oerhört mycket tid i köket.

Senast uppdaterad: 2024-06-23

Bästa matberedaren 2024

Baserat på vår analys av utförda tester och användarrecensioner rekommenderar vi två matberedare från Magimix och en matberedare från Bosch. Alla dessa matberedare har mottagit höga betyg i tester utförda av Råd & Rön och Forbrugerrådet Tænk.

Magimix 3200 XL

Magimix 200 XL

Magimix 3200 XL utsågs som bäst i test av Råd & Rön, 2022. Den större modellen 5200 XL kom på en andraplats. 

Magimix 3200 XL utsågs som bäst i test av Forbrugerrådet Tænk, 2022.

Rekommenderad butik:

Fördelar

Tystgående motor på 650 W

Denna modell rekommenderas för matlagning upp till fyra personer.

Enkelt 3-knapps system

Magimix matberedare är enkla att använda tack vare 3-knapps systemet. 

3 st skålar

3 st skålar upp till 2,6 liter medföljer. Den minsta skålen kan användas i mikrovågsugn.

Sammanfattning

Magimix är marknadsledande på matberedare och är kända för sin höga kvalité. Magimix erbjuder 30 års garanti på motor och 3 års garanti på alla tillbehör. 

Magimix 3200 XL har en tystgående induktionsmotor som arbetar med en hastighet, då motorn själv reglerar effekten utifrån vilket arbete som ska utföras. Matbereden är enkel att använda med sitt 3-knapps system. 

Inkluderande tillbehör

3 st skålar på 1,2 liter, 2,6 liter och 3,6 liter. Ett extra stort matningssrör. 2 st skärblad i rostfritt stål. 2 st rivskivor (2 & 4 mm). 2 st skärskivor (2 & 4 mm). Degkrok. Äggvitevisp. Med den medföljande mixerringen kan matberedaren användas som mixer.

Produktspecifikation

Magimix 5200 XL

Magimix CS 5200 XL

Magimix 5200 XL fick näst högst betyg när Råd & Rön testade matberedare 2022. 

De mindre modellerna 3200 XL och 4200 XL från Magmix utsågs som bäst i test av Forbrugerrådet Tænk, 2022.

Kundbetyg på 4,7 av 5 från 393 användare hos Productreview.com.au (2024-06-23) 

Rekommenderad butik:

Fördelar

Tystgående motor på 1 100 W

Denna modell rekommenderas för matlagning upp till åtta personer.

3 st skålar

3 st skålar upp till 3,6 liter medföljer. Den minsta skålen kan användas i mikrovågsugn.

Stor kapacitet

5200 XL klarar exempelvis av att knåda 1,2 kg deg, riva 1,4 kg morötter och förbereda 1,8 liter soppa.

Sammanfattning

Till skillnad mot 3200 XL har 5200 XL en kraftfull induktionsmotor på hela 1 100 W. 5200 XL klarar därmed av de tuffaste uppgifterna i köket och passar dig som vill kunna laga mat upp till åtta personer. 5200 XL klarar av att knåda en deg på 1,2 kg, vilket kan jämföras mot 3200 XL som klarar av 0,6 kg.

Inkluderande tillbehör

Jämfört mot 3200 XL ingår större skålar och en citruspress. I övrigt ingår samma tillbehör.

Produktspecifikation

Bosch MCM3501M

Matberedare Bosch MCM3501M

Utsedd till ”Bra köp” av Råd&Rön, 2021.

Kundbetyg på 4,4/5 från 5 371 användare hos Amazon.se (2024-06-23)

Rekommenderad butik:

Fördelar

Motor på 800 W

Kraftfull motor på 800 W.

+ 50 funktioner

Denna matberedare klarar av de flesta utmaningar i köket, som att riva, hacka, skära, vispa och mala.

Medföljande mixer

I den medföljande mixern kan du göra smoothies. 

Funktion för malning

Denna matberedare har en funktion som gör det enkelt att mala kryddor och kaffe.

Sammanfattning

Matberedaren MCM3501M från Bosch klarar av att allt som man kan förvänta sig från en matberedare, den kan mixa, mala, skära och hacka. Den kraftfulla motorn på 800 W klarar även av att knåda deg. Samtliga tillbehör ger tillgång till totalt 50 funktioner. Du kan exempelvis använda matberedaren för att vispa grädda, mala kaffebönor och skära grönsaker.

Denna maskin har sugfötter i gummi som gör att den står stabilt under användning. Den har även en mängd säkerhetsfunktioner, exempelvis kan maskinen inte startas om inte locket sitter i rätt position. Det finns även ingen risk för att tillbehören monteras felaktigt, då allt är tydligt markerat. 

Inkluderande tillbehör

Följande tillbehör medföljer: lock, rörskål som rymmer 2,3 liter, mixer som rymmer 1 liter, degkrok, tillbehör för malning, vändbar skärskiva, vändbar riv- och strimmelskiva, vispskiva. Tillbehör för att hacka, exempelvis örter och nötter. Tillbehören kan diskas i maskin och får plats att förvaras i bunken. 

Produktspecifikation

Underlag till vår bedömning

Vi har baserat våra rekommendationer på följande tester:

Råd & Rön

Råd & Rön har utfört ett omfattande test av 16 st matberedare som publicerades februari 2022. Under testet  utförde mellan 13 – 17 köksmoment och rätter. Testet visade att få matberedare levererade på alla köksmoment. Förutom köksmomenten bedömdes kvalitetsintrycket. Varje maskin genomgick även ett uthållighetstest för att få en indikation över den tekniska livslängden

Testet visade att den bästa matberedaren är Magimix Compact System 3200 XL 18370F. Denna modell fick höga betyg för nästan samtliga köksmoment, däremot klarar den inte av att göra smoothies eller krossa is. Bosch MCM3501M fick bemärkelsen ”Bra köp”, framför allt tack vara det låga priset.

Forbrugerrådet Tænk

Den danska konsumtentorganisationen Forbrugerrådet Tænk utförde under 2022 ett test av matberedare. Magimix 3200 XL och Magimix 4200 XL utsågs som bäst i test.

Köpguide

Lär dig allt du behöver veta om matberedare med vår köpguide uppdelad i följande delar:

  1. Fördelar
  2. Storlek
  3. Motorns styrka
  4. Funktioner
  5. Tillbehör
  6. Ordlista

1. Fördelar

Nedan har vi listat ett antal fördelar med att köpa en matberedare.

Spara tid

Matberedare kan snabbt och effektivt utföra uppgifter som att hacka, skiva, tärna och blanda. Detta medför att du kan spara mycket tid jämfört med om du hade utfört dessa uppgifter för hand.

Multifunktionell

En matberedare kan användas för att förbereda en mängd olika maträtter, allt från sallader till pajdegar, och även för att göra hemgjord nötsmör eller majonnäs.

Hantera stora volymer

Matberedare kan hantera större volymer av mat än vad som skulle vara praktiskt för hand.

Knåda deg

Det är vanligt att den degkrok medföljer som standardtillbehör. Med en degkrok kan matberedaren användas för att knåda deg.

Variationen av tillbehör

De flesta matberedare kommer med en mängd olika tillbehör och blad, vilket innebär att du kan anpassa apparaten för att passa din specifika matlagningsbehov.

Kan användas som mixer

De flesta matberedare kan användas som en mixer, och det är vanligt att en mixerkanna finns som tillbehör. Detta innebär att du inte behöver köpa en separat mixer. 

Enkla att använda

Moderna matberedare är enkla att använda. Du behöver bara välja den rätta inställningen och trycka på start-knappen.

Lätt att rengöra

Många modeller har delar som kan diskas i diskmaskin, vilket gör rengöringen snabb och enkel.

2. Storlek

 

Storleken på en matberedare är också viktig, och här är några saker att överväga:

Kapacitet: Storleken på matberedaren bör matcha dina matlagningsbehov. Om du ofta lagar mat till många personer, kan en större matberedare vara nödvändig. Mindre modeller är bättre för mindre mängder och enklare uppgifter. Matberedarens kapacitet anges oftast i båda volym (liter) och vikt (kg). De flesta matberedare kan hantera cirka 1,5 – 2,5 liter och en vikt mellan 0,6 – 1 kg.

Bänkutrymme: Du bör också tänka på hur mycket bänkutrymme du har tillgängligt. Större matberedare tar upp mer utrymme, så du bör vara säker på att du har tillräckligt med plats för att förvara och använda den.

Förvaring: Slutligen, överväga var du kommer att förvara matberedaren när den inte används. Vissa större modeller kan vara svåra att förvara om du bor i ett mindre lägenhet med litet kök.

3. Motorns styrka

Motorstyrkan påverkar matberedarens prestanda. En starkare motor betyder att matberedaren kan hantera hårdare ingredienser och utföra mer krävande uppgifter, som att knåda deg eller hacka hårda grönsaker.

Matberedare med starkare motorer tenderar att hålla längre, eftersom de inte behöver arbeta lika hårt för att utföra uppgifter.

Om du vill kunna utföra mer krävande uppgifter, välj en matberedare med en effekt på minst 700 W.

4. Funktioner

Det är viktigt att kontrollera vilka funktioner som matberedaren klarar av att hantera.

4.1 Grundläggande funktioner

Varje matberedare kommer med en uppsättning grundläggande funktioner, vilket vanligtvis omfattar förmågan att hacka, skära, skiva, blanda, mala och vispa. En annan vanlig funktion är knådning av deg. Många matberedare har även pulsinställningar som tillåter korta körningar av höghastighetsblandning för att ge dig mer kontroll över matens konsistens. 

4.2. Avancerade funktioner

Bortom de grundläggande funktionerna erbjuder vissa matberedare mer avancerade funktioner. Till exempel kan vissa modeller göra emulsioner, vilket är perfekt för att göra såser som hollandaise eller majonnäs. Vissa har även förprogrammerade inställningar för specifika uppgifter som att tärna grönsaker eller mala nötter.

5. Tillbehör

De flesta matberedare erbjuder en mängd extra tillbehör. Vissa ingår medan andra kan köpas separat. Tillbehör för att blanda, vispa, hacka, riva och mala ingår vanligtvis.

Däremot ingår inte alltid tillbehör för att kunna mixa smoothies. Om du vill kunna använda matberedaren som en mixer, kontrollera att en mixerkanna ingår eller finns att köpa till.

Ett annat tillbehör som vanligtvis inte ingår är en juicepress. Om du vill använda din matberedare för att exempelvis kunna pressa apelsinjuice är det därmed viktigt att kontrollera om detta finns som tillbehör.

Var därmed noga med att kontrollera vilka tillbehör som följer med matberedaren. Vissa tillbehör är kostsamma att köpa till separat.

6. Ordlista

Följande termer och bregepp kan vara bra att veta om när man ska köpa en matberedare.

Motorstyrka (Watt)

Motorstyrken anges vanligtvis i effekt som mäts i enheten Watt (W). En starkare motor kan hantera hårdare ingredienser och mer krävande uppgifter.

Volym (liter)

Kapaciteten på en matberedare hänvisar till hur mycket den rymmer. Detta mäts vanligtvis i liter.

Pulsfunktion

Detta är en funktion på en matberedare som tillåter korta körningar av höghastighetsblandning. Detta ger användaren mer kontroll över matens konsistens.

Skärblad

Detta är de blad som används i en matberedare för att utföra olika uppgifter. Olika blad används för att hacka, skiva, riva och blanda ingredienserna.

Degkrok

Detta är ett tillbehör som används för att knåda deg.

Matrör

Detta är den öppning där du matar in ingredienser i matberedaren.

Emulsionsskiva

Detta är ett tillbehör som används för att skapa emulsioner, som majonnäs eller hollandaisesås. Den kan också användas för att göra puré.

Vanliga frågor om matberedare

Vilken storlek på matberedaren ska jag välja?

Storleken på din matberedare beror på dina matlagningsbehov. Om du ofta lagar mat för många människor eller bearbetar stora mängder ingredienser, välj större modell. Om du oftast lagar mindre mängder eller har begränsat köksutrymme, kan det vara en bra idé att välja en mindre modell.

Vilken motorstyrka behöver jag i min matberedare?

En kraftfullare motor kan hantera tuffare ingredienser och större arbetsbelastningar utan att överbelasta motorn. Om du planerar att använda matberedaren för att hacka hårda ingredienser, som nötter eller hårda rotfrukter, eller för att knåda deg, bör du överväga en modell med en stark motor.

Vilka tillbehör behöver jag till min matberedare?

De flesta matberedare kommer med en uppsättning standardtillbehör som inkluderar ett hackande S-blad och skiv- och rivningsblad. Om du planerar att utföra mer specialiserade uppgifter, som att knåda deg eller göra emulsioner, kan du behöva ytterligare tillbehör.

Tips: Var noga med att kontrollera vilka tillbehör som följer med matberedaren.

Vad är pulsinställning på en matberedare?

Pulsinställningen på en matberedare tillåter korta körningar av höghastighetsblandning, vilket ger dig mer kontroll över matens konsistens. Detta kan vara särskilt användbart för uppgifter som kräver mer precision, som att exempelvis finhacka örter.

Hur svår är en matberedare att rengöra?

De flesta delar av en matberedare, inklusive skålen och bladen, är diskmaskinssäkra, vilket gör rengöringen enkel.

Vad betyder det när en matberedare har en emulsionsfunktion?

En emulsionsfunktion innebär att matberedaren kan blanda två eller flera vätskor som normalt inte kombineras väl, som olja och vinäger, till en jämn, homogen blandning. Detta är särskilt användbart för att göra saker som majonnäs, hollandaisesås, eller vinägretter.

Kan jag knåda deg i en matberedare?

Ja, många matberedare kommer med en degkrok som kan användas för att knåda deg. Att använda en matberedare för att knåda deg kan oerhört mycket tid jämfört med att knåda för hand.

Vad är fördelen med en matberedare jämfört med en mixer?

En matberedare kan hantera en betydligt fler uppgifter än en mixer. Medan båda kan användas för att göra puré eller blanda, kan en matberedare också användas för att hacka, skiva, riva, och knåda deg. Matberedare kan också hantera större volymer mer effektivt än de flesta mixrar.

Är matberedare säkra att använda?

Ja, matberedare är säkra att använda så länge du följer tillverkarens instruktioner och använder sunt förnuft. De flesta modeller har säkerhetsfunktioner som hindrar maskinen från att starta om locket eller matningsröret inte är ordentligt på plats. Trots detta är det viktigt att vara försiktig när du hanterar skärbladen, eftersom de är mycket vassa.

Hur ofta behöver jag byta bladen på min matberedare?

Hur ofta du behöver byta bladen beror på hur ofta du använder matberedaren och vilka typer av livsmedel du bearbetar. Generellt sett bör bladen hålla flera år innan de behöver bytas ut. Det kan vara en bra idé att kontrollera att tillverkaren erbjuder utbytesblad.

Hur mycket el använder en matberedare?

Elanvändningen för en matberedare variera  beroende på dess storlek, motorstyrka och hur ofta och hur länge den används. Generellt sett är de inte påslagna tillräckligt länge vid varje användning för att använda en betydande mängd el, trots att motorn kan vara på flera tusen Watt.

För att ge en grov uppskattning, kan en matberedare med en 1000-watts motor använda 1 kilowattimmar (kWh) av el om den körs kontinuerligt i en timme. Men eftersom de flesta matberedare används i intervaller om några minuter åt gången, skulle den faktiska energianvändningen under normal användning vara betydligt mindre.