Powerbank – Bäst i test 2024

En powerbank är ett portabelt batteri som används för att ladda mobiltelefoner, surfplattor och andra elektroniska enheter när man är på resande fot eller inte har tillgång till ett vägguttag.

Med en powerbank i väskan kan du därmed sluta oroa dig för att få slut på batteri. En powerbank kan också vara en räddning i nödsituationer. 

Senast uppdaterad: 2024-02-11

Bästa powerbanken 2023 – 2024

Baserat på vår analys av experttester och användarrecensioner rekommenderar vi tre powerbanks från Linocell, Xtorm och Anker.

Linocell Powerbank med solcellsladdning

Linocell Powerbank med solcellsladdning

Betyget 4 Plus och kommentaren ”Prisvärd” i Aftonbladet Plus senaste test av powerbanks, 2022.

Kundbetyg på 3,9 av 5 från 103 omdömen hos Kjell & Company.

Rekommenderad butik:

Fördelar

Powerbank med 8 000 mAh

Kan ladda upp en mobil cirka två till tre gånger. 

Solcellsladdning

Ger upp till 1,2 A laddström i starkt solljus på sommaren.

Inbyggd ficklampa

2 st USB-portar

Med två USB-portar är det möjligt att ladda två enheter samtidigt. 

Sammanfattning

Denna powerbank passar dig som vill kunna ladda med solceller i nödsituationer. Med en batterikapacitet på 8 000 mAh är det möjligt att ladda mobilen omkring tre gånger. Om du behöver ett större batteri finns denna modell nu även med batterikapaciteten 20 000 mAh.

Produktspecifikation

Xtorm Rugged Powerbank

Xtorm Rugged Powerbank 20000 mAh

Kundbetyg på 4,5 av 5 från 22 omdömen hos Kjell & Company.

Rekommenderad butik:

Fördelar

20 000 mAh

Klarar av att ladda en mobil cirka sex gånger.

För äventyraren

IP65 klassad, vilket innebär fukt- damm- och stöttålig.

Ficklampa

Inbyggd ficklampa för nödsituationer.

30 W snabbladdning

Laddas via USB-C-porten upp till 18 W (PD). Kabel medföljer.

Sammanfattning

Xtorm Rugged är en powerbank som du kan ta med ut i naturen på äventyr. Den yttre skalet i gummi gör att denna powerbank klarar av lättare stötar.

Trots batteriets storlek kan denna powerbank laddas fullt på 3,5 timmar.

Produktspecifikation

Anker AI2770II

Anker A1277011<br />

Mottagit utmärkelsen ”M3 Rekommenderar”, 2022.

Kundbetyg på 4,7 av 5 från 34 960 omdömen hos Amazon.

Rekommenderad butik:

Fördelar

26 800 mAh

Denna powerbank ger mycket batterikapacitet för pengarna.

3 st USB A portar

Ladda upp till tre enheter samtidig med 2A.

Sammanfattning

Ankers modell AI2770II är en prisvärd powerbank som rymmer hela 26 800 mAh. Denna modell kan ladda tre enheter samtidigt.

Denna powerbank är utrustad med 2 st micro USB-portar, både är till för uppladdning av batteriet. Genom att ansluta två 2A-laddare parallellt är det möjligt att snabbladda batteriet med 4A.

Produktspecifikation

Underlag till vår bedömning

Vi har baserat våra rekommendationer på följande tester:

Tidningen M3

Tidningen M3 publicerade ett test av powerbanks under 2022. Testet uppdaterades senast under 2023 då fler produkter lades till i testet. Tidningen M3 har testat följande modeller:

 • Iniu Power Bank.
 • Shargeek Storm 2.
 • Mophie powerstation XL.
 • Iniu B41.
 • Anker PowerCore III Sense. PowerBank 10000 mAh.
 • Varta Power Bank Energy 15000 mAh.
 • Anker A12770II.
 • GP Voyage 2 10000 mAh.
 • Belkin Pocket Power 10K Power Bank.

Anker A12770II är den enda powerbanken som mottagit utmärkelsen ”M3 Rekommenderar”.

Aftonbladet Plus

Aftonbladet Plus publicerade ett test av powerbanks med solcellsladdning maj 2022. Totalt testated sju powerbanks från tillverkarna GoalZero, Sandberg, Biolite, Luci, Xtorm, Linocell och Forever.

Linocell Powerbank 800​0 mAh fick betyget fyra plus och kommentaren ”Prisvärd”. 

1. Fördelar

Nedan har vi listat de främsta fördelarna med att köpa en powerbank.

Extern laddning när som helst

Håll dina enheter laddade var som helst och när som helst, oavsett tillgång till eluttag.

Ladda under resor

Perfekt för resor, så att du kan hålla dina enheter igång under långa flygningar eller tågresor.

Vid nödsituationer

Fungerar som en pålitlig backup-kraftkälla vid strömavbrott eller nödsituationer.

Laddning av olika enheter

Kan ladda olika enheter som smartphones, surfplattor, hörlurar och smarta klockor.

Äventyr och utomhusaktiviteter

Håll din mobiltelefon fulladdad under vandringar, camping och andra utomhusaktiviteter.

Laddning av flera enheter

De flesta modeller har stöd för laddning av flera enheter samtidigt.

Kompakt och bärbar

Lätt att bära med sig tack vare kompakt design och lätt vikt.

Minskar oron för batteritiden

Eliminerar oron för att enheternas batteri ska ta slut mitt i viktiga samtal eller arbetsuppgifter.

2. Kapacitet

Kapacitet är en avgörande faktor när du väljer en powerbank, då den direkt påverkar hur många gånger du kan ladda dina enheter innan powerbanken själv behöver laddas. Mätt i milliamperetimmar (mAh), representerar kapaciteten mängden energi som kan lagras. För att välja rätt kapacitet, överväg dina enheters batteristorlek. Till exempel, om din smartphone har en batteristorlek på 3 000 mAh och du vill ha minst två fulla laddningar från powerbanken, bör powerbankens kapacitet vara minst 6 000mAh.

Det är viktigt att notera att förluster förekommer vid laddning och överföring, vilket innebär att den faktiska batteritiden kan vara något kortare än den angivna kapaciteten. Dessutom, ju högre kapacitet powerbanken har, desto tyngre och större blir den. Därmed behöver du göra en avvägning mellan bekvämlighet och kapacitet.

3. Batterikapaciteter för mobiltelefoner

Lista nedan visar batterikapaciteter för ett antal populära mobiltelefoner som lanserats under 2022 – 2023.

 • iPhone 14 Pro Max: 4 323 mAh
 • iPhone 14 Pro: 3 200 mAh
 • iPhone 14: 3 279 mAh
 • Samsung Galaxy S23: 3 900 mAh
 • Samsung Galaxy S23 Plus: 4 700 mAh
 • Samsung Galaxy S23 Ultra: 5 000 mAh
 • OnePlus 11: 5 000 mAh

Listan visar att moderna mobiltelefoner har en batterikapacitet på upp till cirka 4 000 – 5 000 mAh. Om du har en modern mobiltelefon med stort batteri behöver du därmed en powerbank på åtminstone 10 000 mAh om du vill kunna ladda telefonen fullt två gånger.

4. Realistisk batteritid

Realistisk batteritid är viktig att förstå eftersom den kan variera beroende på flera faktorer. Den angivna kapaciteten på en powerbank är den maximala mängden energi den kan lagra, men vid laddning och överföring av energi uppstår en viss förlust. Detta innebär att den faktiska batteritiden blir något kortare än vad kapaciteten antyder. Dessutom kan olika enheter ha olika laddningseffektivitet och energiförbrukning, vilket också påverkar batteritiden.

Det är viktigt att ha realistiska förväntningar och att inte förvänta sig att en powerbank med exempelvis 10 000 mAh kapacitet alltid kommer att ge 10 000 mAh i batteritid. Generellt kan du förvänta dig att få omkring 70 – 90% av den angivna kapaciteten som faktisk batteritid, beroende på faktorer som laddningseffektivitet och förluster.

5. Utgångseffekt

Utgångseffekten på en powerbank, mätt i Watt (W) eller Ampere (A), spelar en avgörande roll i laddningshastigheten för dina enheter. Högre utgångseffekt ger snabbare laddning, särskilt för enheter med snabbladdningsteknik som stödjer Power Delivery (PD) eller Quick Charge (QC). Det är dock viktigt att notera att en hög utgångseffekt inte alltid är optimalt, eftersom enhetens maximala laddningshastighet också påverkar processen.

Om din enhet kan ladda med upp till 2 A, kommer en powerbank med utgångseffekt på 2,2 A inte ladda snabbare. Det är en bra idé att matcha powerbankens utgångseffekt med dina enheters utgångseffekt för att uppnå den bästa laddningshastigheten utan att överbelasta dem.

6. Laddningshastighet

Laddningshastighet är en viktig faktor att tänka på inför ett köp av powerbank. Många moderna enheter stöder snabbladdningstekniker som Power Delivery (PD) eller Quick Charge (QC), vilket kan ge en betydligt snabbare laddning jämfört med konventionell laddning.

För att uppnå maximal snabbladdningshastighet bör du se till att powerbanken är kompatibel med din enhets specifika snabbladdningsstandard. Det är också viktigt att notera att även om en powerbank har en hög utgångseffekt, kan din enhets maximala laddningshastighet begränsa effektiviteten. För att dra full nytta av en powerbanks laddningshastighet, se till att använda rätt kablar och ha kompatibla enheter.

7. Laddningscykler

Laddningscykler refererar till antalet gånger en powerbank kan laddas och urladdas innan dess kapacitet börjar minska. Varje laddningscykel påverkar gradvis batteriets förmåga att hålla laddning. Vanligtvis anges laddningscyklerna som en siffra (till exempel 500 cykler), och efter detta antal kan kapaciteten sjunka till 80 % av ursprunglig kapacitet eller lägre.

Att vara medveten om detta är viktigt för att förstå hur länge din powerbank kommer att vara användbar och när du eventuellt behöver överväga att byta ut den. Om du tänker använda powerbanken dagligen och ladda den regelbundet, kan det vara bra att välja en modell med högre laddningscykelkapacitet för att förlänga dess livslängd och prestanda.

 

8. Självurladdning

Självurladdning är fenomenet som gör att en powerbank förlorar laddning över tid, även när den inte används. Det är en naturlig process som alla batterier genomgår, men graden av självurladdning kan variera mellan olika powerbankmodeller. Det är viktigt att välja en powerbank med låg självurladdning, särskilt om du planerar att använda den som en backup under längre tidsperioder.

Powerbanks med litium-polymerbatterier tenderar oftast att ha lägre självurladdning jämfört med litiumjonbatterier. En låg självurladdning innebär att din powerbank kommer att hålla mer av sin laddning när du verkligen behöver den. Regelbunden användning och laddning kan också bidra till att minska effekterna av självurladdning över tid.

9. Pass-through laddning

Pass-through laddning är en funktion som tillåter dig att ladda både din powerbank och dina anslutna enheter samtidigt. Det innebär att du kan ansluta dina enheter till powerbanken och sedan ansluta powerbanken till ett vägguttag för laddning.

Powerbanken fungerar som en sorts länk mellan uttaget och dina enheter och distribuerar laddningen på ett effektivt sätt. Denna funktion är speciellt praktisk när du har begränsad tid eller eluttag, till exempel på resor eller under arbete. Det är viktigt att notera att pass-through charging inte är tillgänglig på alla modeller, så om detta är en funktion du önskar, se till att välja en modell som erbjuder detta alternativ.

10. Batterityp

Batteritypen är för många en avgörande faktor vid val av powerbank. De vanligaste batterityperna som används i powerbanks är litiumjon (Li-Ion) och litium-polymer (Li-Po). Litiumjonbatterier är populära för deras höga energitäthet och pålitlighet. De har en jämn urladdningskurva och kan hantera hög kapacitet på relativt små utrymmen, vilket resulterar i kompakta och effektiva powerbanks.

Litium-polymerbatterier å andra sidan erbjuder en fördel i formfaktor, eftersom de kan formas för att passa i tunna och ovanliga geometrier. De är mer flexibla och har en lägre risk för läckage än litiumjonbatterier.

Valet mellan dessa batterityper beror på dina preferenser och behov. Om kompakt form och ovanlig design är viktigt, kan litium-polymer vara det bästa valet. Om du fokuserar på hög kapacitet och pålitlighet, är litiumjon ett bra alternativ. Oavsett vilken typ du väljer, se till att du köper från en pålitlig tillverkare för att säkerställa kvalitet och säkerhet.

11. Laddningstid

Laddningstiden för en powerbank är tiden det tar att ladda powerbanken från 0 % till 100 %. Detta är en viktig faktor att överväga, särskilt om du behöver använda powerbanken snabbt efter att den har urladdats. Laddningstiden påverkas av flera faktorer, inklusive batteriets kapacitet och laddningsteknologi.

Större kapacitet innebär oftast längre laddningstider eftersom mer energi måste överföras. Moderna laddningstekniker som Power Delivery (PD) och snabbladdning kan dock påskynda laddningsprocessen avsevärt genom att leverera högre effekt. Det är viktigt att notera att laddningstiden kan variera beroende på vilken typ av laddningsadapter och kabel du använder. Användning av högkvalitativa kablar och kompatibla laddningsenheter kan bidra till att maximera laddningshastigheten.

Tänk på att en snabb laddning kan leda till ökad värmeutveckling, så se till att din powerbank har inbyggda skyddsfunktioner för att hantera temperatur och säkerhet under laddningsprocessen.

12. Säkerhet vid laddning

Följande säkerhetsaspekter är viktiga att ta hänsyn till för att minimera risken för bland annat brand. 

Powerbankens kvalitet

Välj alltid en powerbank från en pålitlig tillverkare och undvik allt för billiga alternativ. Höga kvrav på kvalité under produktionen är viktiga för att förhindra potentiella problem.

Övervakning vid laddning

Håll alltid ögonen på din powerbank när den laddar dina enheter. Om du märker att något verkar fel, som onormal värmeutveckling eller lukt, avbryt omedelbart laddningen.

Undvik överladdning

Om powerbanken saknar överladdningsskydd, var noga med att kontrollera när din enhet har laddat klart.

Förhindra kortslutning

Använd högkvalitativa kablar och anslutningar för att undvika kortslutning. Undvik att utsätta kablarna för fukt eller skador.

Temperatur

Undvik att använda din powerbank i extrema temperaturer, både höga och låga. Överhettning kan leda till brand, så om du märker att powerbanken blir ovanligt varm, avbryt laddningen omedelbart. 

Använd originalkablar

Använd kablar som rekommenderas av tillverkaren av både powerbanken och dina enheter.

Ladda på brandsäkra ytor

Undvik helst att lämna din powerbank eller laddande enheter på brandfarliga ytor som exempelvis sängkläder.

13. Säkerhetsfunktioner

Följande funktioner och certifieringar kan vara viktiga att tänka på när det kommer till säker laddning och användning av powerbanks.

Överladdningsskydd

Denna funktion förhindrar att powerbanken fortsätter ladda när den når full kapacitet. Funktionen förhindrar överladdning som kan leda till överspänning och skador på både batteriet och dina enheter.

Kortslutningsskydd

Detta skydd detekterar och avbryter strömmen om en kortslutning uppstår i enheten eller kabeln. Det är en viktig säkerhetsfunktion för att förhindra eldsvådor och skador.

Temperaturövervakning

Powerbanks genererar värme under laddning och urladdning. Skyddsfunktioner som övervakar temperaturen och avbryter laddningen om det blir för varmt minskar risken för överhettning och skador.

Överströmsskydd

Detta skydd identifierar och begränsar strömmen om enheten drar för mycket ström, vilket skyddar både powerbanken och den anslutna enheten från skador.

Laddnings- och urladdningskontroll

Vissa powerbanks har funktioner som reglerar laddnings- och urladdningshastigheter för att optimera energiöverföringen och skydda batteriets livslängd.

CE-certifiering

Kontrollera om powerbanken har CE-certifiering, som indikerar att den uppfyller europeiska säkerhetsstandarder och är säker att använda.

14. Kompatibilitet och anslutningsmöjligheter

Kompatibilitet är en viktig faktor vid val av powerbank eftersom powerbanken måste kunna ansluta korrekt till dina enheter.

De vanligaste anslutningstyperna inkluderar USB-A, USB-C, micro-USB och Lightning.

USB-A-portar är de vanliga standardportarna som de flesta enheter använder. De är breda och fungerar med många enheter, men kan inte stödja snabbladdning eller Power Delivery (PD).

USB-C-portar är mer mångsidiga och kan användas för att ladda och överföra data. De stödjer ofta snabbladdning och PD, vilket ger en snabbare och mer effektiv laddning för enheter som stöder dessa tekniker.

Micro-USB är äldre och används oftast för äldre Android-enheter och andra enheter. Lightning-portar är specifika för Apple-enheter som iPhones och iPads

Nedan nämns fler saker som är viktiga att tänka på när det kommer till kompatibilitet.

Kablar och adaptrar

I vissa fall levereras powerbanken utan kablar eller adaptrar. Se därmed till att du har rätt kablar och adaptrar för att ansluta dina enheter till powerbanken.

Enhetskompatibilitet

Powerbanks fungerar med en mängd olika enheter, inklusive smartphones, surfplattor, hörlurar, smartklockor och mer. Oavsett är det en bra idé att kontrollera att din enhet är kompatibel med powerbanken du överväger.

Snabbladdning

Om dina enheter stödjer snabbladdning, se till att powerbanken är kompatibel med de snabbladdningstekniker som dina enheter kräver, som Quick Charge eller Power Delivery.

Utgångseffekt

Se till att powerbankens utgångseffekt matchar dina enheters maximala laddningshastighet för kunna ladda dina enheter så snabbt som möjligt.

15. Trådlös laddning

Vissa powerbank-modeller har stöd för trådlös laddning. Istället för att ansluta enheten med en kabel, placeras den bara på powerbankens yta för att påbörja laddningen. Detta är särskilt användbart för enheter som stöder trådlös laddning, som exempelvis de flesta modernare smartphones.

Det är viktigt att notera att trådlös laddning tenderar att vara något långsammare än traditionell kabelansluten laddning och att enheten behöver vara placerad exakt på rätt plats för att laddningen ska starta. Powerbankens trådlösa laddningsfunktion kan också vara mer känslig för hinder som telefonfodral eller plånböcker.

Innan du väljer en powerbank med trådlös laddning bör du kontrollera om dina enheter faktiskt stöder denna teknik och vara medveten om de eventuella begränsningarna i laddningshastighet och placering.

16. Ordlista

Följande termer och bregepp kan vara bra att veta om när man ska köpa en powerbank.

Kapacitet

Mängden energi en powerbank kan lagra, oftast mätt i milliamperetimmar (mAh).

Utgångseffekt

Effekten vid vilken en powerbank kan överföra energi till anslutna enheter, mätt i Watt (W) eller Ampere (A).

Snabbladdning

En teknik som möjliggör snabbare laddning av enheter som stöder detta, som Power Delivery (PD) eller Quick Charge (QC).

Laddningscykler

Antalet gånger en powerbank kan laddas och urladdas innan dess kapacitet börjar minska.

Självurladdning

Grad av energiförlust som en powerbank upplever över tid även när den inte används.

Pass-through charging

Förmågan att ladda både powerbanken och anslutna enheter samtidigt.

Överladdningsskydd

En funktion som förhindrar att en powerbank överladdas och riskerar skador på batteriet.

Trådlös laddning:

En funktion som möjliggör laddning av enheter genom att placera dem på powerbankens yta.

Vanliga frågor om powerbank

Vilken är den bästa powerbanken?

Baserat på vår analys av experttester och användarrecensioner rekommenderar vi följande tre powerbanks:

 • Linocell Powerbank med solcellsladdning 8 000 mAh.
 • Xtorm Rugged 20 000 mAh.
 • Anker A1277011 26 800 mAh.

Hur stort batteri behöver jag?

Om du exempelvis har en iPhone 14 med en batterikapacitet på 3 279 mAh krävs en powerbank på minst 10 000 mAh för att kunna ladda telefonen tre gånger.

Vad är snabbladdning och är det viktigt?

Snabbladdningstekniker som Power Delivery (PD) och Quick Charge (QC) möjliggör snabbare laddning av kompatibla enheter. Om du har enheter som stöder dessa tekniker, kan det vara en fördel att ha en powerbank som stödjer dem.

Vilka säkerhetsfunktioner bör en powerbank ha?

Överladdningsskydd, kortslutningsskydd och temperaturövervakning är viktiga skyddsfunktioner för att säkerställa säker användning och skydda dina enheter.

Vad är skillnaden mellan litiumjon- och litium-polymerbatterier?

Litiumjonbatterier är pålitliga och har jämn urladdningskurva, medan litium-polymerbatterier är mer flexibla i form och design.