Proteinpulver – Bäst i test 2024

Proteinpulver erbjuder ett enkelt och bekvämt sätt att öka ditt dagliga proteinintag, främja muskelåterhämtning och stödja viktkontroll. Vi har sammanställt det bästa proteinpulvret utifrån kategorierna Vassle, Billigt, Utan sötningsmedel och Vegan.

Senast uppdaterad: 2024-07-09

Bästa proteinpulvret – Vassle: Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard

Optimum Nutrition 100 % Whey Gold Standard

Kundbetyg på 4,6/5 från 209 recensioner på Gymgrossisten.com (2024-07-08).

Kundbetyg på 4,6/5 från 230 recensioner på Svensktkosttillskott.se (2024-07-08).

Kundbetyg på 4,8/5 från 1000 recensioner på Optimumnutrition.com (2024-07-09).

Cirka-pris: 440 kr per kg.

Rekommenderad butik:

Fördelar

Världens mest sålda proteinpulver

Optimum Nutritions proteinpulver har under en lång tid varit en bästsäljare.

Vassleisolat

Mikrofiltrerat vassleproteinisolat samt ultrafiltrerat vassleproteinkoncentrat.

Löser sig enkelt med vätska

Du behöver inte oroa dig för klumpar i din proteinshake. Enkel att blanda ut, även med bara en sked och ett glas.

Hög halt av protein

79 – 82 % protein beroende på smak.

5,5 g BCAA per servering

Hög halt av BCAA (branched-chain amino acids), det vill säga leucin, isoleusin och valin.

Bästa proteinpulvret – Billigt: Core Whey Protein

Core Whey Protein

Kundbetyg på 4,3/5 från 2072 recensioner på Svensktkosttillskott.se (2024-07-09).

Cirka-pris: 259 kr per kg.

Rekommenderad butik:

Fördelar

75 - 80 % protein

Prisvärt och högkvalitativt vassleprotein med hög proteinhalt.

10 olika smaker

Välj mellan 11 olika smaker, exempelvis Choklad milkshake, Jordgubbar med grädde, Banan milkshake, Kaffe latte och Vanilj milkshake.

11 olika smaker

Välj mellan 11 olika smaker, exempelvis Choklad milkshake, Jordgubbar med grädde, Banan milkshake, Kaffe latte och Vanilj milkshake.

Låg halt av laktos

Endast 0,7 g laktos per dl färdigblandad dryck.

Bästa proteinpulvret – Utan sötningsmedel: Core Whey Neutral

Core Whey Protein Neutral

Kundbetyg på 4,3/5 från 2072 recensioner på Svensktkosttillskott.se (2024-07-09).

Cirka-pris: 259 kr per kg.

Rekommenderad butik:

Fördelar

Neutral smak

Proteinpulver helt utan sötningsmedel.

80 % protein

Hög halt av protein. 

Låg halt av laktos

Proteinpulver med låg halt av laktos. 0,7 g laktos per dl färdigblandad dryck.

Bästa proteinpulvret – Vegan: Olga Rönnbergs Havreprotein

Olga Rönnbergs Protein

Kundbetyg på 4,0/5 från 63 recensioner på Svensktkosttillskott.se (2024-07-08).

Cirka-pris: 349 kr per kg.

Rekommenderad butik:

Fördelar

Växtbaserad proteinkälla

Innehåller naturligt proteinrik havre.

Naturligt sötad

Sötat med naturlig stevia. Innehåller inga tillsatser eller sötningsmedel, vilket gör detta proteinpulver säkert för dig som är gravid eller ammar.

Två olika smaker

Välj mellan choklad eller vanilj.

Underlag till vår bedömning

När vi rekommenderar proteinpulver är det viktigt för oss att säkerställa att våra val baseras på noggranna analyser och pålitliga källor. Vårt mål är att ge dig de bästa alternativen för att säkerställa att du får högkvalitativa produkter.

Användarecensioner

Vi har noggrant samlat in och analyserat användarrecensioner från e-handelare som är marknadsledande på kosttillskott, som exempelvis Gymgrossisten, Svenskt kosttillskott och MMsports. Vi har analyserat smak och konsistens​, mixbarhet, effekter på hälsa och prestation samt eventuella biverkningar. 

Innehållsanalys

Vi har granskat proteinkällorna och säkerställt att de utvalda proteinpulvren innehåller högkvalitativa proteiner, såsom vassle, kasein eller växtbaserade proteiner. Vi har också beaktat om proteinet är fullvärdigt, det vill säga innehåller alla essentiella aminosyror.

En djupgående analys av näringsvärdet har genomförts för att säkerställa att produkterna inte bara är rika på protein utan också har en balanserad näringsprofil. Detta inkluderar att kontrollera mängden fett, kolhydrater, fiber, vitaminer och mineraler per portion.

Vi har granskat ingredienslistorna för att identifiera eventuella tillsatser, konstgjorda sötningsmedel och fyllmedel. Produkter med minimalt antal tillsatser och naturliga sötningsmedel har prioriterats.

Vi har också undersökt produktionsmetoderna och källorna till råvarorna för att säkerställa att de följer höga standarder för renhet och hållbarhet.

Köpguide

Lär dig allt du behöver veta om proteinpulver med vår guide uppdelad i följande delar:

  1. Inledning
  2. Fördelar
  3. Typer av proteinpulver
  4. Vad ska man leta efter på etiketten?
  5. Användning för bästa resultat
  6. Ordlista

1. Inledning

Proteinpulver har blivit ett av de mest populära kosttillskotten på marknaden, och det är lätt att förstå varför. Oavsett om du är en professionell idrottare, kroppsbyggare eller bara någon som vill förbättra din allmänna hälsa, erbjuder proteinpulver ett enkelt och effektivt sätt att öka ditt dagliga proteinintag.

Den främsta anledningen till proteinpulvrets popularitet är dess förmåga att stödja muskeluppbyggnad och återhämtning. Protein är kroppens byggsten och spelar en avgörande roll i att reparera och bygga muskler efter träning. För dem som tränar regelbundet kan ett tillräckligt proteinintag förbättra träningsresultaten och minska återhämtningstiden.

Proteinpulver är också oerhört praktiskt. I en hektisk vardag kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med protein genom vanlig kost. En snabb proteinshake är ett enkelt sätt att säkerställa att du får i dig de näringsämnen du behöver, utan att behöva förbereda en fullständig måltid. Detta gör proteinpulver till ett idealiskt tillskott för personer med en aktiv livsstil.

Utbudet av proteinpulver på marknaden gör det möjligt för konsumenter att hitta en produkt som passar deras specifika behov och preferenser. Det finns olika typer av proteinpulver, inklusive vassle, kasein, soja, ärt, havre och risprotein, vilket gör det lätt att hitta ett alternativ som passar din diet och eventuella allergier.

2. Fördelar

Proteinpulver är ett av de populäraste kosttillskotten när det kommer till träning. Det erbjuder en rad fördelar som sträcker sig från muskeluppbyggnad till viktkontroll. Här är en genomgång av de viktigaste fördelarna med att använda proteinpulver:

2.1 Muskeluppbyggnad

En av de främsta anledningarna till att människor använder proteinpulver är dess förmåga att stödja muskeluppbyggnad. Protein är kroppens byggsten och är avgörande för reparation och tillväxt av muskelvävnad. Efter träning, särskilt styrketräning, är musklerna i ett tillstånd av nedbrytning och behöver protein för att repareras och växa sig starkare.

Proteinpulver kan hjälpa till att öka proteinsyntesen, den process genom vilken celler bygger nya proteiner. Denna process är viktig för muskeluppbyggnad och återhämtning efter träning. Vassleprotein är känt för att snabbt brytas ned och tas upp av kroppen, vilket gör det effektivt för att snabbt öka proteinsyntesen.

2.2 Återhämtning

Efter intensiva träningspass kan musklerna vara skadade och behöver repareras. Protein hjälper till att reparera dessa skador och minska muskelsmärta. Att konsumera proteinpulver efter träning kan påskynda återhämtningsprocessen och förbättra din totala prestation.

Proteintillskott kan också bidra till att minska muskelömhet, även känd som DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness). Genom att förse musklerna med nödvändiga aminosyror kan proteinpulver hjälpa till att minska inflammation och smärta som ofta uppstår efter hård träning.

2.3 Viktkontroll

Protein är det mest mättande av alla makronutrienter. Att konsumera proteinpulver kan hjälpa till att minska hungerkänslor och öka känslan av mättnad, vilket kan leda till minskat kaloriintag och stödja viktminskning. Proteins höga mättnadsgrad beror delvis på dess påverkan på hungerhormoner som ghrelin och leptin.

Protein kan också hjälpa till att öka din ämnesomsättning och fettförbränning. Detta beror på att protein har en högre termisk effekt jämfört med kolhydrater och fett, vilket betyder att kroppen förbrukar mer energi för att smälta och bearbeta protein. Detta kan bidra till en högre kaloriförbränning under dagen.

2.4 Praktiskt och bekvämt

En av de stora fördelarna med proteinpulver är dess bekvämlighet. Det är snabbt och enkelt att förbereda och konsumera, vilket gör det till ett idealiskt tillskott för personer som inte har tid eller lust att alltid förbereda mat för att få i sig protein. En proteinshake kan snabbt blandas med vatten eller mjölk och tas med på språng.

Proteinpulver har också en lång hållbarhet jämfört med många andra proteinkällor som kött och mejeriprodukter. Detta gör det till ett praktiskt alternativ för dem som vill ha en pålitlig proteinkälla till hands.

2.5 Komplettering av kosten

Idrottare, kroppsbyggare och individer med intensiv fysisk aktivitet har ofta högre proteinbehov än genomsnittet. Proteinpulver kan hjälpa till att säkerställa att dessa individer får i sig tillräckligt med protein för att stödja sina träningsmål och återhämtning.

Vissa individer kan ha svårt att få i sig tillräckligt med protein genom vanlig kost på grund av dietrestriktioner eller allergier. Vegetarier och veganer, till exempel, kan ha nytta av växtbaserade proteinpulver som är fria från animaliska produkter. Laktosintoleranta personer kan välja laktosfria alternativ som vassleisolat eller äggprotein.

2.6 Mångsidighet

Proteinpulver är inte bara begränsat till shakes. Det kan användas i en mängd olika recept, inklusive smoothies, bakverk, pannkakor och energibars. Detta gör det möjligt att inkludera extra protein i din kost på ett varierat och smakfullt sätt.

Det finns många olika typer av proteinpulver tillgängliga, vilket gör det möjligt att anpassa ditt val baserat på dina specifika behov och mål. Oavsett om du behöver ett proteinpulver som absorberas snabbt efter träning eller ett som frisätter protein långsamt under natten, finns det alternativ att välja mellan.

2.7 Hälsomässiga fördelar

Vissa typer av proteinpulver, som vassle, innehåller immunoglobuliner och andra bioaktiva komponenter som kan stödja immunförsvaret. Ett starkt immunförsvar är viktigt för allmän hälsa och välbefinnande, särskilt för dem som utsätts för hög fysisk stress.

Protein är inte bara viktigt för musklerna; det är också avgörande för hudens, hårets och naglarnas hälsa. Kollagenprotein, till exempel, är känt för sina fördelar för hudens elasticitet och styrka, liksom för att förbättra hår och naglars kvalitet.

2.8 Stöd för äldre

Äldre personer upplever ofta muskeldegeneration (sarkopeni) som en del av åldrandet. Proteinpulver kan hjälpa till att motverka denna process genom att tillhandahålla en lättsmält proteinkälla som stöder muskelmassa och funktion.

För äldre som kan ha minskad aptit eller svårigheter att tugga och smälta fast föda, erbjuder proteinpulver ett enkelt sätt att säkerställa att de får i sig nödvändiga näringsämnen.

3. Typer av proteinpulver

Att välja rätt proteinpulver kan vara en utmaning med tanke på det breda utbudet av alternativ som finns tillgängliga. Varje typ av proteinpulver har sina unika egenskaper och fördelar, vilket gör det viktigt att förstå skillnaderna för att kunna göra ett informerat val. Här är en genomgång av de vanligaste typerna av proteinpulver.

3.1 Vassleprotein

Vassleprotein utvinns från mjölk som en biprodukt av osttillverkning. När mjölken koagulerar separeras vasslen från kaseinet. Vasslen filtreras och torkas till ett pulver. Beroende på filtreringsprocessen kan vassleprotein delas upp i tre huvudtyper: koncentrat, isolat och hydrolysat.

3.1.1 Tillverkningprocess

1. Osttillverkning

Vassleproteinproduktion börjar med osttillverkning. Mjölk, oftast från kor, används som råvara. Under osttillverkningsprocessen tillsätts löpe (ett enzym) till mjölken för att få den att koagulera. Detta skapar två huvudprodukter: ostmassa (kasein) och vassle (vätskan som separeras från ostmassan).

2. Separering av vassle

Den flytande vasslen som separeras från ostmassan innehåller vatten, laktos, mineraler och en liten mängd fett och protein. Denna vassle samlas upp och bearbetas vidare för att utvinna proteinet.

3. Filtrering och rening

Vasslen genomgår flera filtreringssteg för att avlägsna oönskade komponenter och koncentrera proteinet. De vanligaste filtreringsmetoderna inkluderar mikrofiltrering, ultrafiltrering och jonbyteskromatografi.

Mikrofiltrering och ultrafiltrering använder membran med olika porstorlekar för att separera protein från laktos, fett och andra lösta ämnen. Mikrofiltrering tar bort större partiklar, medan ultrafiltrering kan fånga upp mindre partiklar, vilket leder till ett högre proteininnehåll.

Jonbyteskromatografi använder joniska laddningar för att separera proteiner från andra komponenter. Denna process kan ytterligare rena proteinet och öka dess koncentration.

4. Koncentration

Efter filtrering koncentreras vasslen för att öka proteininnehållet. Den koncentrerade vasslen kan sedan bearbetas ytterligare beroende på vilken typ av vassleprotein som produceras.

Vassleproteinkoncentrat ar ett proteininnehåll på cirka 70 – 80%. Denna form av vassle genomgår färre filtreringssteg och innehåller därför mer laktos och fett.

Vassleproteinisolat har ett proteininnehåll på 90 % eller mer. För att nå denna höga proteinhalt genomgår vasslen ytterligare filtreringssteg för att avlägsna nästan all laktos och fett.

Vassleproteinhydrolysat hydrolyseras med hjälp av enzymer för att bryta ned proteinerna till mindre peptider. Detta underlättar snabbare absorption och minskar risken för allergiska reaktioner.

5. Torkning

Efter att vasslen har koncentrerats, genomgår den en torkningsprocess för att omvandlas till ett pulver. Den vanligaste metoden är spraytorkning, där den flytande vasslen sprutas in i en varm luftström som avdunstar vattnet och lämnar ett torrt proteinpulver.

6. Förpackning

Det torkade vassleproteinet mals till ett fint pulver och kontrolleras för kvalitet och renhet. Slutligen förpackas pulvret i behållare, påsar eller burkar och är redo för distribution och försäljning.

3.1.2 Vassleprotein-koncentrat

Billigt

Generellt billigare än andra former av vassleprotein, vilket gör det till ett kostnadseffektivt alternativ.

Bra smak och konsistens

Har ofta en bättre smak och krämigare konsistens jämfört med isolat och hydrolysat, vilket gör det lättare att blanda i olika drycker och recept.

Näringstätt

Innehåller bioaktiva peptider, immunoglobuliner och laktoferrin som kan stödja immunförsvaret och ha andra hälsofördelar.

Mångsidig användning

Kan användas i shakes, smoothies, bakverk och andra maträtter.

Laktosinnehåll

Innehåller mer laktos än isolat och hydrolysat, vilket kan orsaka magbesvär hos laktosintoleranta individer.

Högre fett- och kolhydratinnehåll

Innehåller högre mängder fett och kolhydrater jämfört med isolat, vilket kan vara en nackdel för dem som följer en strikt diet.

Lägre proteinhalt

Har en lägre proteinhalt (cirka 70-80%) jämfört med isolat och hydrolysat, vilket innebär att man måste konsumera större mängder för att få samma proteinintag.

3.1.2 Vassleprotein-isolat

Hög proteinhalt

Innehåller över 90% protein, vilket innebär mer protein per portion och mindre fett och kolhydrater.

Laktosreducerat

Nästan laktosfritt, vilket gör det lämpligt för laktosintoleranta.

Snabb absorption

Snabbare upptagning i kroppen, vilket är fördelaktigt efter träning.

Renare produkt

Genomgår fler filtreringssteg, vilket resulterar i ett renare protein med färre tillsatser.

Dyrare

Kostar mer än vasslekoncentrat.

Mindre näringsämnen

Processen för att producera isolat kan ta bort vissa av de bioaktiva komponenterna som finns i koncentrat, vilket minskar vissa av de extra hälsofördelarna.

3.1.3 Vassleprotein-hydrolysat

Snabbast absorption

Hydrolyseras med hjälp av enzymer som bryter ned proteinerna till mindre peptider, vilket möjliggör snabbare upptagning och effektivare muskelåterhämtning.

Lättsmält

Lättare att smälta och mindre risk att orsaka magbesvär, vilket gör det lämpligt för personer med känslig mage.

Mindre allergener

Den hydrolyserade formen kan vara mindre allergiframkallande, vilket gör det till ett bra val för personer med mjölkproteinallergi.

Pris

Tillverkningsprocessen är mer komplex och tidskrävande, vilket bidrar till den högre kostnaden.

Smak

Kan ha en bitter smak på grund av hydrolyseringsprocessen.

3.2 Kaseinprotein

Kaseinprotein är en av de två huvudproteinerna som finns i mjölk, den andra är vassle. Kasein utgör cirka 80 % av proteinet i komjölk och är känt för sin långsamma absorption, vilket gör det unikt bland proteinpulver. Tillverkningsprocessen av kaseinprotein involverar flera steg för att separera och rena proteinet från mjölken. 

3.1.1 Tillverkningsprocess

1. Insamling av mjölk

Tillverkningsprocessen börjar med insamling av färsk mjölk, oftast från kor. Mjölken genomgår initialt pasteurisering för att eliminera skadliga bakterier och säkerställa produktens säkerhet och hållbarhet.

2. Koagulering

För att separera kaseinet från mjölken används ett koaguleringsmedel. Detta kan vara antingen en syra (t.ex. ättiksyra eller citronsyra) eller ett enzym (vanligtvis löpe, som innehåller chymosin). När mjölken behandlas med koaguleringsmedlet, koagulerar proteinerna och bildar en fast massa som kallas ostmassa, medan den flytande delen som återstår kallas vassle.

Vid syrafällning sänks mjölkens pH-nivå till cirka 4,6, vilket är kaseinets isoelektriska punkt. Vid denna punkt koagulerar kaseinet och separeras från den flytande vasslen.

Vid enzymatisk fällning tillsätts löpe till mjölken, vilket bryter ned kappa-kaseinet och möjliggör koagulering av kaseinet.

3. Separation av kasein och vassle

Den koagulerade kaseinmassan (ostmassan) separeras från vasslen. Denna separationsprocess kan utföras genom olika metoder som filtrering eller centrifugering. Vasslen avlägsnas och kan användas för att producera vassleprotein eller andra produkter.

4. Tvättning

För att avlägsna eventuella kvarvarande vassle och andra lösta ämnen tvättas kaseinmassan flera gånger med vatten. Denna tvättprocess säkerställer att kaseinproteinet är så rent som möjligt.

5. Torkning

Den tvättade kaseinmassan måste torkas för att omvandlas till ett pulver. Den vanligaste metoden för torkning är spraytorkning, som innebär att den våta kaseinmassan sprutas in i en kammare med varm luft. Den varma luften avdunstar vattnet och lämnar ett torrt kaseinproteinpulver. Spraytorkning är effektiv och säkerställer att proteinet bevaras i hög kvalitet.

6. Malning

Efter torkning mals kaseinproteinet till ett fint pulver för att säkerställa en jämn konsistens och lättare användning.

7. Förpackning och kvalitetskontroll

Det färdiga kaseinproteinpulvret genomgår noggranna kvalitetskontroller för att säkerställa renhet, proteininnehåll och att det uppfyller alla livsmedelssäkerhetsstandarder. Därefter förpackas pulvret i lufttäta behållare för att skydda mot fukt och kontaminering under lagring och transport.

3.1.2 Fördelar och nackdelar

Långsam frisättning

En av de mest utmärkande egenskaperna hos kaseinprotein är dess långsamma absorption. Efter intag bildar kasein en gel-liknande substans i magen, vilket leder till en långsam och stadig frisättning av aminosyror i blodet. Detta gör det idealiskt för att förse musklerna med näring under långa perioder, exempelvis under natten.

Mättnad

Kaseinprotein är mycket mättande, vilket kan hjälpa till att kontrollera hunger och minska aptiten. Detta är särskilt fördelaktigt för dem som försöker gå ner i vikt eller hålla sig mätta mellan måltider.

Matlagning

Kasinprotein kan tillsättas till bakverk som muffins, bröd och pannkakor för att öka proteinhalten utan att påverka smaken negativt. Kaseinprotein tål högre temperaturer bättre än vassleprotein, vilket gör det lämpligt bakning och matlagning.

Proteinglass

Kaseinprotein är en utmärkt ingrediens för att göra proteinglass på grund av des tjocka konsistens. Kaseinproteinens gelbildande egenskaper bidrar till en krämig och jämn textur i glass. Proteinglass gjord på kasein smälter även långsammare jämfört mot vassle.

Antikatabolisk

Hjälper till att förhindra muskelnedbrytning över långa perioder utan mat.

Laktosinnehåll

Innehåller laktos, vilket kan vara ett problem för laktosintoleranta.

3.3 Växtbaserade proteinpulver

Växtbaserade proteinpulver har ökat i popularitet de senaste åren, särskilt bland veganer, vegetarianer och personer med allergier eller intoleranser mot mejeriprodukter. De erbjuder ett hållbart och etiskt alternativ till animaliska proteinkällor och kan ge en mängd hälsofördelar. Här är en detaljerad genomgång av de mest populära växtbaserade proteinpulvren, deras tillverkningsprocesser samt des fördelar och nackdelar.

3.3.1 Sojaproteinpulver

Sojaprotein utvinns från sojabönor. Efter att sojabönorna har skördats, tvättas de, avskalas och avfettas. Därefter mals de till ett sojamjöl som genomgår en extraktionsprocess för att separera proteinet från de övriga komponenterna.

Komplett protein

Sojaprotein är ett fullvärdigt protein som innehåller alla nio essentiella aminosyror.

Hjärthälsa

Kan bidra till att sänka kolesterolnivåerna och förbättra hjärthälsan tack vare dess isoflavoner.

Antioxidanter

Isoflavoner i sojaprotein har antioxidativa egenskaper som kan bidra till att minska inflammation och bekämpa fria radikaler.

Mångsidighet

Sojaprotein kan användas i en mängd olika produkter och recept, från smoothies till bakverk.

Allergier

Soja är en vanlig allergen och kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa individer.

GMO

En stor del av sojabönorna som odlas är genetiskt modifierade, så det kan vara viktigt att välja ekologiska produkter.

3.3.2 Ärtproteinpulver

Ärtprotein framställs från gula ärtor. Ärtorna torkas, mals och genomgår en vattenbaserad extraktionsprocess för att isolera proteinet.

Högt BCAA-innehåll

Ärtprotein innehåller grenade aminosyror (BCAA) som är viktiga för muskeluppbyggnad och återhämtning.

Hypoallergen

Låg risk för allergiska reaktioner, vilket gör det till ett bra alternativ för personer med allergier mot soja eller mejeri.

Lättsmält

Det är lätt för magen att smälta och kan bidra till en god matsmältning.

Miljövänligt

Är en hållbar proteinkälla med en lägre miljöpåverkan jämfört med animaliska proteiner.

Ofullständigt protein

Ärtprotein saknar vissa essentiella aminosyror, främst metionin, och bör därför kompletteras med andra proteiner.

Smak

Kan ha en jordig smak som inte alla uppskattar.

Kostnad

Kan vara dyrare än vissa andra växtbaserade proteinpulver.

3.3.2 Risproteinpulver

Risprotein, oftast från brunt ris, framställs genom att mala riset och sedan använda enzymer för att separera proteinet från kolhydraterna.

Hypoallergen

Risprotein är en annan hypoallergen proteinkälla som är lämplig för personer med allergier mot soja, mejeriprodukter eller gluten.

Lättsmält

Det är lätt för magen att smälta och kan vara bra för personer med matsmältningsproblem.

Balanserad aminosyraprofil

Risprotein har en relativt bra aminosyraprofil och innehåller betydande mängder av vissa essentiella aminosyror.

Ej fullständigt protein

Risprotein saknar vissa essentiella aminosyror, särskilt lysin, vilket gör det nödvändigt att kombinera det med andra proteinkällor.

Lägre proteinhalt

Har en lägre proteinhalt per portion jämfört med exempelvis vassleprotein.

Smak och textur

Kan ha en något grynig konsistens och mild smak som vissa användare kan behöva vänja sig vid.

3.3.4 Hampaproteinpulver

Hampaprotein utvinns från hampafrön. Fröna torkas, skalas och mals till ett pulver. Ingen kemisk process behövs, vilket gör det till en mycket naturlig produkt.

Rik på omega-fettsyror

Hampaprotein innehåller betydande mängder omega-3 och omega-6 fettsyror, vilka är viktiga för hjärthälsa och har antiinflammatoriska egenskaper.

Hypoallergen

Hampaprotein är hypoallergeniskt och lämpligt för personer med allergier mot soja, gluten eller mejeriprodukter.

Fiber

Hampaprotein är också en god källa till kostfiber, vilket kan bidra till förbättrad matsmältning och främja en känsla av mättnad.

Lättsmält

Hampaprotein är lätt för magen att smälta och kan vara en bra proteinkälla för personer med känslig mage och IBS.

Näringstät

Hampaprotein innehåller även vitaminer och mineraler som magnesium, järn och zink.

Lägre proteinhalt

ampaprotein har en lägre proteinhalt per portion jämfört med andra proteinpulver som soja och vassle.

Ofullständigt protein

Hampaprotein är inte ett komplett protein eftersom det saknar vissa essentiella aminosyror, särskilt lysin.

Smak och konsistens

Hampaprotein kan ha en jordig smak och grynig konsistens som vissa användare finner oaptitliga.

3.3.5 Havreproteinpulver

Havreprotein utvinns från havre (Avena sativa), en spannmål som är känd för sitt höga näringsvärde. Processen för att framställa havreprotein involverar flera steg för att säkerställa att proteinet separeras från andra komponenter i havren och koncentreras till ett högkvalitativt pulver.

Efter skörd mals havren mals  till ett fint mjöl. Detta steg bryter ner havrekornen och gör det lättare att extrahera proteinet. Havremjölet genomgår en enzymatisk process för att separera proteinet från kolhydraterna och fibrerna. Enzymer tillsätts för att bryta ned stärkelsen, vilket frigör proteinet. Denna process kan också innefatta vattenbaserad extraktion för att isolera proteinet ytterligare. 

Den proteinhaltiga lösningen filtreras sedan för att avlägsna lösta ämnen och kvarvarande kolhydrater. Mikrofiltrering eller ultrafiltrering används ofta för att säkerställa att proteinet renas och koncentreras. Den filtrerade proteinhaltiga lösningen torkas, vanligtvis genom spraytorkning. Detta avlägsnar vatten och resulterar i ett torrt havreproteinpulver.

Näringsrik

Havreprotein är en utmärkt källa till protein och innehåller också fibrer, vitaminer och mineraler som järn, magnesium och zink. Det är även rikt på antioxidanter, vilket bidrar till dess hälsofördelar.

Hypoallergen

Havreprotein är generellt hypoallergent och ett bra alternativ för personer med allergier mot soja, mjölk eller gluten (förutsatt att havren är certifierad glutenfri).

Lättsmält

Havreprotein är lätt för magen att smälta och kan bidra till förbättrad matsmältning, delvis tack vare sitt fiberinnehåll.

Hjälper till med mättnad

Fiberrik havreprotein kan hjälpa till att hålla dig mätt längre, vilket kan vara fördelaktigt för viktkontroll.

Etiskt och hållbart

Havre är en hållbar gröda som kräver mindre vatten och energi för att odlas jämfört med många andra proteinkällor. Detta gör havreprotein till ett miljövänligt val.

Bra aminosyraprofil

Även om havreprotein inte är ett fullständigt protein, har det en bra balans av essentiella aminosyror, inklusive relativt höga nivåer av leucin, en aminosyra viktig för muskelproteinsyntes.

Ofullständigt protein

Havreprotein saknar vissa essentiella aminosyror, särskilt lysin, vilket gör det till ett ofullständigt protein. För att få en komplett aminosyraprofil kan det vara nödvändigt att kombinera havreprotein med andra proteinkällor.

Smak och konsistens

Havreprotein kan i vissa fall ha en något jordig eller grynig smak och konsistens, vilket inte alla användare uppskattar.

Lägre proteinhalt

Jämfört med andra proteinpulver som vassle eller soja, har havreprotein en lägre proteinhalt per portion. Detta kan kräva att man konsumerar större mängder för att uppnå samma proteinintag.

4. Vad ska man leta efter på etiketten?

När du köper proteinpulver är det viktigt att noggrant läsa och förstå etiketten för att säkerställa att du väljer en produkt som uppfyller dina behov. Här är några faktorer att överväga. 

A

Proteinmängd per portion

Kontrollera hur mycket protein det finns per portion. De flesta proteinpulver innehåller mellan 20 och 30 gram protein per skopa. En högre proteinhalt kan vara fördelaktig om ditt mål är att bygga muskler eller stödja återhämtning efter träning. 

Det är även viktigt att tänka på skillnaden mellan olika typer av proteinpulver (koncentrat, isolat och hydrolysat). Isolat har en högre proteinkoncentration (90 % eller mer) jämfört med koncentrat (70 -80 %).

A

Ingredienser

Titta på ingredienslistan för att se vad som ingår i produkten. Ingredienserna listas i fallande ordning efter vikt, så de första ingredienserna är de som det finns mest av.

Välj proteinpulver med en kort och enkel ingredienslista. Produkter med många tillsatser, konserveringsmedel eller konstgjorda ingredienser kan vara mindre hälsosamma.

Många proteinpulver innehåller sötningsmedel för att förbättra smaken. Om du försöker undvika artificiella sötningsmedel, leta efter produkter som använder naturliga alternativ som stevia.

Om du har specifika matallergier eller intoleranser, lontrollera om produkten innehåller allergener som soja, gluten eller laktos.

A

Aminosyror

Kontrollera om proteinpulvret innehåller alla essentiella aminosyror, vilket gör det till ett komplett protein. Detta är särskilt viktigt för dem som använder proteinpulver som en huvudsaklig proteinkälla.

Grenade aminosyror (BCAA) – leucin, isoleucin och valin – är viktiga för muskelproteinsyntes och återhämtning. Det kan därmed vara en bra idé att kontrollera om produkten har ett högt innehåll av BCAA.

A

Kalorier

Beroende på dina mål kan kaloriinnehållet per portion vara viktigt. Vissa proteinpulver har högre kaloriinnehåll på grund av tillsatta kolhydrater och fetter. Det kan därmed vara en bra idé att kontrollera mängden fett och kolhydrater per portion. Om du följer en strikt diet, som lågkolhydrat- eller lågkaloridiet, kan detta vara avgörande.

A

Tillskott och berikningar

Vissa proteinpulver är berikade med extra vitaminer och mineraler. Detta kan vara fördelaktigt för att säkerställa att du får i dig tillräckligt av dessa näringsämnen, särskilt om du använder proteinpulvret som måltidsersättning.

En del proteinpulver innehåller även matsmältningsenzymer eller probiotika för att förbättra matsmältningen och absorptionen av näringsämnen.

A

Kvalitetssäkring

Försök att välja proteinpulver som anger varifrån proteinet kommer. Detta kan ge en indikation på kvaliteten och hållbarheten. Exempelvis kan gräsbetat vassle eller ekologiskt växtbaserat protein vara att föredra.

Det kan även vara en god idé att välja produkter som är certifierade av tredje part, vilket kan garantera att produkten är säker och innehåller det som anges på etiketten. Exempel på en vanlig certifiering är GMP (Good Manufacturing Practices).

A

Smak och mixbarhet

Proteinpulver finns i många olika smaker. Läs recensioner och testa små förpackningar eller provpaket för att hitta en smak som du gillar.

Vissa proteinpulver blandas bättre än andra. Recensioner och tester ge en bra indikation på detta.

A

Pris per portion

När du jämför priser, titta på kostnaden per portion snarare än per förpackning. Detta ger en rättvis jämförelse mellan produkter med olika storlekar och proteinkoncentrationer.

Tänk på att det ibland kan vara värt att betala mer för en produkt av högre kvalitet som uppfyller alla dina behov och preferenser.

5. Användning för bästa resultat

5.1 Användningsområden

A

Före träning

Att ta protein före träning kan hjälpa till att öka proteinsyntesen och minska muskelnedbrytningen under träning. Vassleprotein eller ett BCAA-tillskott  kan vara fördelaktigt här, eftersom de ger snabb energi och byggstenar för musklerna.

A

Efter träning

En av de vanligaste användningarna för proteinpulver är som en del av återhämtningsrutinen efter träning. Efter ett intensivt träningspass är musklerna i behov av aminosyror för att reparera och bygga upp sig igen. Vassleprotein, med sin snabba absorption, är särskilt bra direkt efter träning för att snabbt tillföra de nödvändiga näringsämnena.

A

Mellan måltider

Proteinpulver kan också användas som ett mellanmål mellan måltiderna för att hjälpa till att hålla blodsockernivåerna stabila och minska hungerkänslor. Proteinpulver är det perfekta mellanmålet för dig som vill snabbt få i dig en större mängd protein utan att få i dig för mycket kolhydrater eller fett.

A

Måltidsersättning

Proteinpulver kan också användas som en måltidsersättning, speciellt när det blandas med andra näringsrika ingredienser som frukt, grönsaker och hälsosamma fetter.

A

Innan sänggående

Kaseinprotein, som absorberas långsamt, är idealiskt före sänggående. Det ger en långvarig tillförsel av aminosyror under natten, vilket kan hjälpa till att förhindra muskelnedbrytning och stödja muskelåterhämtning.

5.2 Användning för bästa resultat

A

Dosering

För bästa resultat, följ doseringsanvisningarna på förpackningen. Vanligtvis rekommenderas en skopa proteinpulver (20 – 30 gram protein) per portion. Använd en måttskopa för att säkerställa att du får rätt mängd.

A

Timing

Timing är viktigt för att maximera fördelarna med proteinpulver. För snabb återhämtning, konsumera protein inom 30-60 minuter efter träning. För långvarig muskeltillväxt och återhämtning, använd kaseinprotein innan du går och lägger dig.

A

Blandning

Blanda proteinpulver med vatten, mjölk eller en växtbaserad dryck beroende på dina preferenser och kostbehov. Att använda en shakerflaska eller mixer kan hjälpa till att undvika klumpar och skapa en jämn konsistens.

A

Kombinera med kolhydrater

Efter träning är det fördelaktigt att kombinera proteinpulver med kolhydrater för att maximera återhämtningen. Kolhydrater hjälper till att återställa glykogenlagren i musklerna, vilket är viktigt för energinivåerna och återhämtningen.

A

Mångsidighet

Var kreativ med användningen av proteinpulver. Förutom att göra shakes kan du blanda det i smoothies, gröt, pannkakssmet, bakverk eller till och med soppor och såser för att öka proteininnehållet i dina måltider.

6. Ordlista

Följande termer kan vara bra att veta om när man ska köpa proteinpulver.

Aminosyror

Byggstenar av protein som är nödvändiga för muskelreparation och tillväxt.

BCAA (Branched-Chain Amino Acids)

Grenade aminosyror (leucin, isoleucin, valin) viktiga för muskelproteinsyntes.

Koncentrat

En typ av proteinpulver som innehåller cirka 70 – 80 % protein, resten är fett och kolhydrater.

Isolat

Proteinpulver som är mer renat, innehåller vanligtvis över 90 % protein med mindre fett och laktos.

Hydrolysat

Protein som har blivit förspjälkat med enzymer för snabbare absorption.

Komplett protein

Ett protein som innehåller alla nio essentiella aminosyror.

Essentiella aminosyror

Aminosyror som kroppen inte kan producera själv och måste fås genom kosten.

Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan vassleprotein och kaseinprotein?

Vassleprotein absorberas snabbt av kroppen och är därför idealiskt för att konsumera direkt efter träning för snabb muskelåterhämtning. Kaseinprotein absorberas långsammare och ger en långvarig frisättning av aminosyror, vilket gör det bra att ta innan sänggående för att stödja musklerna under natten.

Hur mycket protein behöver jag per dag?

Det rekommenderade dagliga intaget av protein varierar beroende på ålder, kön, vikt och aktivitetsnivå. Generellt rekommenderas 0,8 gram protein per kilogram kroppsvikt för en genomsnittlig vuxen. Idrottare och personer som tränar intensivt kan behöva mellan 1,2 och 2,2 gram protein per kilogram kroppsvikt.

Kan proteinpulver orsaka biverkningar?

För de flesta människor är proteinpulver säkert att använda. Dock kan överdrivet intag leda till matsmältningsproblem som uppblåsthet, gaser och diarré. Personer med njurproblem bör rådgöra med en läkare innan de ökar sitt proteinintag, då för mycket protein kan belasta njurarna.

Finns det proteinpulver för veganer?

Ja, det finns flera växtbaserade proteinpulver som är lämpliga för veganer, inklusive sojaprotein, ärtprotein, risprotein och hampaprotein. Dessa proteiner är fria från animaliska produkter och erbjuder ett bra alternativ för dem som äter en vegansk kost.

När är den bästa tiden att ta proteinpulver?

Den bästa tiden att ta proteinpulver beror på dina mål. För muskelåterhämtning och tillväxt är det idealiskt att ta proteinpulver inom 30 minuter efter träning. Kaseinprotein kan tas innan sänggående för långvarig frisättning av aminosyror under natten. Proteinpulver kan också tas som mellanmål eller måltidsersättning under dagen.

Hur blandar man proteinpulver bäst?

Proteinpulver kan blandas med vatten, mjölk eller växtbaserade drycker. För bästa resultat, använd en shakerflaska eller mixer för att undvika klumpar och få en jämn konsistens. Att blanda med mjölk ger en krämigare textur och ökar protein- och kaloriinnehållet.

Kan proteinpulver hjälpa till med viktminskning?

Ja, proteinpulver kan hjälpa till med viktminskning genom att öka mättnadskänslan och minska hunger, vilket kan leda till minskat kaloriintag. Protein kräver också mer energi för att smältas, vilket kan öka kaloriförbränningen. Att använda proteinpulver som ett hälsosamt mellanmål eller måltidsersättning kan stödja viktminskning.

Är alla proteinpulver glutenfria?

Inte alla proteinpulver är glutenfria. Om du har glutenintolerans bör du noggrant läsa etiketten och välja proteinpulver som är certifierat glutenfritt. Många växtbaserade proteinpulver, som ris- och hampaprotein, är naturligt glutenfria.

Vad är skillnaden mellan koncentrat och isolat

Koncentrat innehåller cirka 70 – 80% protein med resten fett och kolhydrater. Isolat är mer renat och innehåller över 90 % protein och mindre fett och laktos.

Vad är Whey?

”Whey” är det engelska ordet för vassle, ett högkvalitativt protein som utvinns från mjölk som en biprodukt vid osttillverkning. Whey-protein är populärt för sin snabba absorption och höga innehåll av essentiella aminosyror, vilket gör det idealiskt för muskelåterhämtning och tillväxt.