4G & 5G Router för mobilt bredband – Bäst i test 2024

Med en 4G- eller 5G-router är det möjligt att låta ett flertal enheter i hemmet ansluta till samma mobila bredband. I denna artikel ger vi tips på populära routrar och går igenom vad som är viktigt att tänka på inför ett köp.

Senast uppdaterad: 2024-02-15

2 bästa routers för mobilt bredband

Baserat på vår analys av utförda experttester och användarrecensioner rekommenderar vi två routrar från TP-link: Archer MR600 (4G) och Deco X50 (5G).

TP-link Archer MR600 (4G)

TP-Link MR600

Utsågs som bäst i test av tidningen PC För Alla, februari 2021.

Kundbetyg på 4,6/5 från 933 användare hos återförsäljaren Kjell & Company.

Rekommenderad butik:

Fördelar

Plug-and-play

Ingen installation krävs.

Upp till 64 enheter

64 enheter kan anslutas till denna router samtidigt. 

Upp till 300 Mbps (2,4 GHz)

Stöd för upp till 300 Mb/s på 2,4 GHz-bandet. På 5 GHz bandet har denna router stöd för 867 Mps.

Sammanfattning

TP-link Archer MR600 med inbyggt modem AC1200 är en snabb router som delar ut ditt mobila bredband till fler enheter. Det inbyggda modemet som använer Nano-SIM fungerar med alla operatörer på marknaden.

Utrustad med 2 st externa 4G-antenner och 3 st inbyggda wifi-antenner. 

Archer MR600 är även utrustad med fyra stycken nätverksportar (1000 Mb/s, UTP).

Produktspecifikation

TP-link Deco X50 (5G)

TP-link X50 Deco

Kundbetyg på 4,8/5 från 4 användare hos återförsäljaren Kjell & Company.

Rekommenderad butik:

Fördelar

Upp till 150 enheter

150 enheter kan anslutas till denna router samtidigt.

Upp till 574 Mbps (2,4 GHz)

Stöd för upp till 574 Mbps på 2,4 GHz-bandet. Samt stöd för 2402 Mbps på 5 Ghz-bandet.

Kan även användas som traditionell router

Kan även anlutas till fiber som en traditionell router. Även i kombination med mobilt bredband för att fungera som backup vid nätverksbortfall (s.k. failover-funktion).

Wi-fi med mesh

Anslut fler Deco-enheter från TP-link för att förstärka täckningen i ditt hem med hjälp av mesh-teknik.

Sammanfattning

Deco X50 är en 5G-router som lanserades sommaren 2023 av TP-link. Tack vare 5G-stödet är det möjligt att uppnå en hastighet på hela 2402 MBs på 5 GHz-bandet. Denna router är därmed perfekt för dig som prioriterar hastighet och som exempelvis vill kunna streama i högsta kvalité.

Utrustad med 2 st portar för externa antenner. Samt 2 st 1 Gbps näterksportar och 1 st 2,5 Gbps nätverksport. 

Produktspecifikation

Underlag till vår bedömning

Vi har baserat våra rekommendationer på följande tester:

PC För Alla

4G-routern TP-link Archer MR600 utsågs som bäst i test av PC För Alla, februari 2021. I testet lyftas bland annat den stabila prestanadan och den användarvänliga medföljande mjukvaran från TP-link. Läs hela testet genom nedanstående länk.

Köpguide

Lär dig allt du behöver veta om kaffebryggare med vår köpguide uppdelad i följande delar:

  1. Mobilt bredband med router
  2. Fördelar och nackdelar
  3. Faktorer att överväga
  4. Viktig funktioner
  5. Så fungerar 4G
  6. Så fungerar 5G
  7. Ordlista

1. Mobilt bredband med router

Mobilt bredband är en innovativ lösning som erbjuder användare snabb och pålitlig internetuppkoppling utan behov av traditionell kabelanslutning. Genom att utnyttja mobilnätverkets styrka och flexibilitet, har denna teknik blivit allt mer populär som ett alternativ till fast bredband, särskilt i områden där traditionell anslutning är begränsad eller ej tillgänglig.

Några vanliga användningsområden är följande:

Vid svagt bredband hemma

Mobilt bredband är en perfekt lösning för områden med svagt bredband eller som backup när den fasta anslutningen faller ut.

Internet i stugan

Mobilt bredband är också en perfekt lösning för dig som har en stuga som saknar bredband.

Resor och friluftsliv

För dem som ofta reser eller campar ger mobilt bredband en möjlighet att hålla sig uppkopplad även på avlägsna platser.

Evenemang och mässor

Mobilt bredband kan vara användbart för att snabbt skapa en tillfällig internetanslutning vid evenemang, utställningar eller mässor.

2. Fördelar och nackdelar

Nedan har vi listat de främsta fördelarna respektive nackdelarna med att köpa en 4G/5G router.

Täckning

Mobila nätverk täcker stora områden och ger användare möjlighet att ansluta var som helst där det finns 4G.

Snabb uppkoppling

4G- och 5G-tekniken ger imponerande hastigheter för dataöverföring, vilket möjliggör streaming i hög kvalité, onlinespelande och arbete på distans utan avbrott.

Enkel installation

En router med SIM-kort kräver ingen svår installation. Vid första användningen tar det oftast endast cirka 10 minuter att konfigurera routern. 

Bärbarhet

4G/5G routrar är ofta kompakta och lätta, vilket gör dem lätta att ta med sig. Detta är särskilt praktiskt för resor eller temporära arbetsplatser.

Anslutning för flera enheter

De flesta routrar har stöd för att ansluta flera enheter samtidigt, vilket gör det till en utmärkt lösning för hushåll med flera användare.

Begränsad användning av data

Abonnemangen har en begränsad användning av data som ingår varje månad. Det är i regel möjligt att köpa till mer data, men det kan bli kostsamt för dig som använder mycket data.

Potentiell dålig täckning

Täckningen kan vara oregelbunden i vissa områden, vilket kan påverka anslutningens pålitlighet och hastighet.

Latens och spelupplevelse

För de flesta online-spelare är latens (fördröjning) en viktig faktor. Jämfört mot fasta bredbandsanslutningar är mobila bredband i regel långsammare.

Pris per använd data

Mobilt bredband är i regel betydligt dyrare per använd datamängd jämfört mot fasta bredbandsalternativ.

3. Faktorer att överväga

Att välja rätt 4G- eller 5G-router med SIM-kort kräver en noggrann övervägning av flera viktiga faktorer. Nedan har vi listat de faktorer som vi anser vara viktigast att tänka på inför ett köp.

Täckning och signalstyrka

Först och främst är det viktigt att undersöka mobiloperatörernas täckning i ditt område. En stark signalstyrka är avgörande för att få snabba hastigheter och en tillförlitlig anslutning. Du kan exempelvis kontrollera detta genom att undersöka operatörens täckningskartor.

Hastighet

Beroende på dina användningsbehov, se till att välja ett abonnemang och router som kan erbjuda tillräcklig snabb hastighet. Om du exempelvis vill kunna streama i hög kvalité och spela krävande spel online krävs som minst en uppkoppling med 4G. 

Datamängdsgränser

De flesta operatörer erbjuder mobilt bredband med en viss datagräns, vilket innebär att du kan använda en begränsad mängd data varje månad. Utvärdera ditt genomsnittliga dataanvändningsbehov och välj en plan som passar dig. Jämför priser för att hitta det mest kostnadseffektiva alternativet.

Val av operatör

Välj en pålitlig mobiloperatör med bra täckning och nätverksprestanda. Jämför också prisplaner och erbjudanden från olika operatörer för att hitta den bästa kombinationen av täckning och pris.

Antenner och signaloptimering

Vissa routrar har stöd för externa antennanslutningar som kan hjälpa till att förbättra signalstyrkan och prestandan. Om du har svag signal i ditt område kan det vara värt att investera i en router med stöd för externa antenner.

Antal enheter som kan anslutas

Överväg hur många enheter du planerar att ansluta till nätverket samtidigt. Vissa routrar har begränsningar när det gäller antalet anslutningar.

5G-teknik

Om det finns ett utbyggt 5G-nät där du planera att använda bredbandet, välj en router med för 5G. Även om 5G-nätet inte finns utbyggt på din ort, kan det vara en smart idé att välja en framtidssäkrad router.

4. Viktiga funktioner

Det finns ett flertal viktiga tekniska specifikationer och funktioner att överväga inför ett köp av en 4G eller 5G router. Nedan har vi listat ett antal viktiga funktioner:

Hastighet

Routerns stöd för 4G LTE- och 5G-teknik har störst påverkan på vilka hastigheter du kan uppnå.

Antenner

Routerns antenner spelar en avgörande roll i att få en stabil och snabb anslutning. Vissa routrar har externa antenner som kan justeras för att förbättra signalstyrkan och täckningen.

Anslutningsmöjligheter

Kontrollera vilka anslutningsalternativ routern erbjuder. Utöver trådlösa anslutningar (Wi-Fi) kan Ethernet-portar vara användbara för att ansluta enheter direkt till routern, vilket kan ge en stabilare anslutning för vissa enheter.

Säkerhet

Se till att routern har starka säkerhetsfunktioner, som möjlighet att sätta upp lösenord för nätverket och brandväggsfunktioner för att skydda dina enheter.

Antalet enheter som kan ansluta

Routerns kapacitet att hantera flera samtidiga anslutningar är viktig om du har många enheter som behöver använda internet samtidigt.

Extra funktioner

Beroende på dina behov kan du leta efter extra funktioner som exempelvis stöd för VPN, Quality of Service (QoS) för prioritering av vissa typer av trafik, och eventuell failover-funktion för automatiskt byte till en annan nätverkskälla vid problem.

5. Så fungerar 4G

4G-tekniken, eller fjärde generationens mobilnätverk, utgör grunden för effektiva mobila bredbandsanslutningar genom användning av avancerade trådlösa kommunikationstekniker. 4G tekniken introducerades för cirka 10 år sedan i Sverige och har varit en viktig grund för smartphone-revolutionen. 

4G-nätverket bygger på LTE (Long-Term Evolution) och ger högre hastigheter och förbättrad prestanda jämfört med tidigare mobilnätverksgenerationer. Det erbjuder nedladdningshastigheter som kan jämföras med traditionella fasta bredbandstjänster, vilket möjliggör snabb streaming, onlinespel och nedladdning av stora filer. 4G-tekniken har också en lägre latens, vilket resulterar i snabbare svarstider och en mer responsiv internetupplevelse.

4G-nätverket fungerar på olika frekvensband beroende på ditt geografiska område. Det är viktigt att din valda 4G router stödjer de frekvensband som används av din mobiloperatör för att säkerställa en pålitlig och snabb anslutning. Tänk på att täckningen kan variera beroende på ditt geografiska läge och hur nära du är en mobilnätverksmast.

6. Så fungerar 5G

5G-tekniken erbjuder otroligt höga datahastigheter, låg latens och en betydande kapacitet att hantera en stor mängd anslutna enheter samtidigt. Nedladdningshastigheter kan nå flera gigabit per sekund, vilket möjliggör omedelbar streaming i 4K, snabba nedladdningar och realtidsupplevelser som augmented reality (AR) och virtual reality (VR).

Tack vare 5G-tekniken kommer det gå cirka tio gånger snabbare att skicka och ta emot data jämfört mot 4G.

6.1 Fördelar mot 4G

Utöver en betydligt snabbare datahastighet, har 5G följande fördelar mot 4G: 

Latens

En av de mest betydande förbättringarna med 5G är den drastiskt reducerade latensen, det vill säga tiden det tar för data att färdas mellan enheter och nätverket. Med 4G ligger latensen runt 30-50 millisekunder, medan 5G kan minska detta till under 10 millisekunder. Detta är avgörande för realtidsapplikationer som autonom körning, industriell automation och fjärrkirurgi.

Anslutningstäthet

5G är konstruerat för att hantera en betydligt större mängd anslutna enheter samtidigt än 4G. Detta är särskilt viktigt med tanke på den ökande användningen av Internet of Things (IoT)-enheter och det uppkopplade samhällets tillväxt.

Kapacitet och skalbarhet

5G utnyttjar nya frekvensband och tekniker för att öka nätverkets kapacitet. Detta gör att fler användare kan använda nätverket utan att det går ut över prestanda. Detta är speciellt fördelaktigt i områden med hög trängsel, som stora stadskärnor och evenemang.

Frekvensband

5G använder ett brett spektrum av frekvensband, inklusive högfrekventa millimetervågor, vilket ger potential för höga hastigheter men med kortare räckvidd.

6.2 Val av frekvensband

Implementeringen av 5G sker genom olika frekvensband, var och en med sina egna egenskaper och användningsområden.

Lågband (700 mHz): Dessa frekvenser cirka 700 mHz erbjuder en balans mellan täckning och kapacitet. De har längre räckvidd och bättre genomträngning genom hinder, vilket gör dem idealiska för att ge bred täckning i städer och landsbygdsområden. Lågbandet möjliggör stabil 5G-tjänst och kan användas för att förbättra befintlig täckning.

Högband (3,5 Ghz): Högband har frekvenser på cirka 3,5 GHz. De erbjuder extremt höga hastigheter men har kort räckvidd och är känsliga för blockeringar som byggnader och träd. Dessa används främst i tätbefolkade områden som stadskärnor.

Ultrahögband (26 – 28 Ghz): Ultrahögband möjliggör en extremt snabb hastighet på cirka 100 gånger snabbare än 4G-nätet. Denna bandbredd kan endast användas på en begränsad yta. 

Genom att kombinera dessa frekvensband kan operatörer optimera täckning, kapacitet och prestanda beroende på områdets behov och efterfrågan. Denna varierande implementering möjliggör en mer anpassad och effektiv användning av 5G-tekniken för att möta olika användarbehov och användningsområden.

6.3 Utbyggnaden av 5G i Sverige

På kort tid har 5G ersatt 4G i många större orter i Sverige.

Tele2 räknar exempelvis med att kunna erbjuda 5G till 90 % av svenskarna innan slutet av 2023. Resterande delar av landet beräknas få tillgång till 5G under 2024.

Telia lanserade 5G i Stockholm redan under första halvan av 2020. I dag erbjuder Telia 5G-täckning i 130 tätorter. Telias mål är att nå 90 % av befolkningen i slutet av 2023. År 2025 är målet att 5G ska kunna erbjudas till 99 % av befolkningen. 

7. Ordlista

Följande termer och bregepp kan vara bra att veta om när man ska köpa en 4G- eller 5G-router med SIM-kort.

SIM-kort

SIM-kort står för Subscriber Identity Module-kort och är ett liten smartkort som används för att identifiera och autentisera användare på mobilnätverk.

Frekvensband

Olika områden av frekvenser som används för att överföra trådlösa signaler. Exempelvis använder 4G och 5G olika frekvensband.

Anslutningskapacitet

Antalet enheter som kan vara anslutna till nätverket samtidigt.

Router

En enhet som skapar ett trådlöst nätverk genom att distribuera internetanslutningen till flera enheter.

4G

Fjärde generationens mobilnätverk, som erbjuder snabbare hastigheter och bättre prestanda jämfört med tidigare generationer.

5G

Femte generationens mobilnätverk, som representerar en stor uppgradering med ännu högre hastigheter, låg latens och större kapacitet.

Latens

Tiden det tar för data att skickas mellan enheten och nätverket, vilket är viktigt för realtidsapplikationer.

Operatör

Företaget som tillhandahåller nätverket och tjänsterna för din mobila anslutning.

Vanliga frågor

Vilken är den bästa 5G-routern för mobilt bredband?

Vi rekommenderar TP-link Deco X50 (5G). Denna 5G-router som lanserades sommaren 2023 är fullproppad med den senaste tekniken och har alla funktioner som man kan förvänta sig av en modern 5G-router.

Vilken är den bästa 4G-routern för mobilt bredband?

Vi rekommenderar TP-link Archer MR600. Denna router har bland annat utsetts som bäst i test av PC För Alla (2021). Den har även höga kundomdömen hos ett flertal återförsäljare.

Vad är skillnaden mellan 4G och 5G?

5G är en nyare och snabbare teknik än 4G, med högre hastigheter, lägre latens och kapacitet att hantera fler enheter samtidigt. 5G-tekniken kan hantera hastigheter upp till 3400 Mbps, jämfört mot 4G-LTE som kan hantera 150 Mbps och 4G-LTE Advanced som kan hantera 300 Mbps.

Behöver jag en speciell router för 5G?

Ja, för att dra full nytta av 5G-tekniken behöver du en router som är kompatibel med 5G-frekvensband.

Hur installeras mobilt bredband med router?

Det är oftast en enkel process: sätt in SIM-kortet i routern, anslut routern till en strömkälla och följ sedan tillverkarens installationsguide. Sedan är det bara att ansluta dina enheter till det trådlösa nätverket