Shoppingvagn (dramaten väska) – Bäst i test 2024

Shoppingvagnen, som även går under namnet dramaten väska, blir allt populärare i Sverige och nu för tiden finns det en mängd olika modeller och fabrikat att välja mellan. De flesta shoppingvagnar är utrustade med två hjul och har en lastkapacitet på cirka 35 – 40 liter.

Med en shoppingvagn är det enkelt att frakta hem matvaror och andra tunga varor utan att behöva bära.

Bästa shoppingvagnen 2024

Baserat på vår analys av utförda experttester rekommenderar vi shoppingvagnen Rolser 2L.

Rolser 2L

Rolser 2L

Modellen RG (som har bytt namn till 2L) utsågs som bäst i test av Testfakta, 2022.

Rekommenderad butik:

Fördelar

Rymmer 43 liter

Rymmer hela 43 liter packning.

Krok för upphängning på kundvagn

Tack vare en integrerad krok är det enkelt att hänga upp denna shoppingvagn på kundvagnen. Samma krok kan hängas om på framsidan för att kunna bära lösa kassar.

Fickor på insidan och utsidan

Denna shoppingvagn är utrustad med fickor på både insidan och utsidan.

Klarar en vikt på 25 kg

Denna shoppingvagn är testad för 40 kg. Rekommenderad vikt är 25 kg.

Sammanfattning

Rolser 2L (f.d. RG) är en shoppingvagn i högsta kvalité som utsågs till bäst i test när Testfakta testade 8 st shoppingvagnar under 1 000 kr.

Rolser 2L är en stabil och lättkörd shoppingvagn som endast väger 2,5 kg. Den är utrustad med ett långt handtag samt stora och lättrullande hjul. Väskan stängs med snörning och ett klafflock.

Produktspecifikation

Underlag till vår bedömning

Vi har baserat våra rekommendationer på följande tester:

Testfakta

Testfakta publicerade ett omfattande test av shoppingvagnar, så kallade dramaten väskor, februari 2022. Laboratorietestet utfördes av laboratoriet SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH i Hartmansdorf.

Kriterna för urvalet av shoppingvagnar var att dem skulle ha två hjul och kosta under 1 000 kr.

Följande shoppingvagnar testades: 

 • Reisenthel – Trolley M
 • Airbox – AS6

 • Andersen – Scala Plus

 • Cavalet – Ergo

 • Rolser – RG

 • Epic – CityXshopper Ergo

 • Rusta – Shoppingvagn

 • IKEA  – Radarbulle

Under laboratorietestet testades följande parametrar: 

 • Hanterbarhet.
 • Vattentäthet. 
 • Konstruktion.
 • Kvalitet. 

Resultatet från testet visade att Rolser RG utsågs som bäst i test med betyget 8,3 av 10. Exempel på noteringar från testet var att denna shoppingvagn har en bra kontruktionskvalitet och att den har en mycket bra lastkapacitet. Modellen RG har bytt namn sedan testet publicerades och heter nu 2L.

Köpguide

Lär dig allt du behöver veta om dramaten väskor med vår köpguide uppdelad i följande delar:

 1. Fördelar
 2. Lastkapacitet
 3. Saker att tänka på
 4. Viktiga funktioner
 5. Ordlista

1. Fördelar

Nedan har vi listat de främsta fördelarna med att köpa en dramaten väska.

Bekvämt och praktiskt

Shoppingvagnar är med lättrullande hjul är lätta att manövrera och ger en bekväm lösning för att få hem dina inköp. Du behöver inte längre kämpa med att bära tunga kassar.

Stor lastkapacitet

Med en shoppingvagn kan du transportera större mängder varor än vad du kan bära i dina händer eller i en vanlig kasse. De flesta shoppingvagnar rymmer cirka 40 liter, vilket ger dig gott om utrymme att lasta med matvaror, kläder eller andra inköp.

Minskar belastningen på kroppen

Genom att använda en shoppingvagn kan du minska den fysiska belastningen på din kropp. Detta kan vara fördelaktigt för dig som har problem med ryggen eller andra fysiska begränsningar. 

Flexibilitet

En shoppingvagn ger dig större flexibilitet och mobilitet när du handlar. Du kan enkelt ta med dig vagnen till olika butiker, marknader eller köpcentrum utan att behöva oroa dig för att bära alla dina inköp. Dessutom kan du använda den för att transportera andra saker, som exempelvis  tvätt eller till utflykter.

Miljövänligt

Genom att använda en shoppingvagn kan du minska användningen av platspåsar och papperskassar.

Kostnadseffektivt

Att använda en shoppingvagn kan vara kostnadseffektivt på lång sikt. Genom att undvika att köpa engångsplastkassar eller dyra återanvändbara kassar sparar du pengar över tid.

2. Lastkapacitet

När du ska köpa en shoppingvagn är det viktigt att tänka på dess lastkapacitet för att säkerställa att den kan rymma dina inköp. Du bör överväga storleken på vagnens korg och dess utrymme. En vagn med en kapacitet på cirka 40 liter brukar vara tillräcklig för de flesta behov.

Dessutom bör du kontrollera att vagnen är stabil och har en hållbar konstruktion för att klara av att hantera tyngre föremål utan att ge vika eller bli instabil. Det är även viktigt att kontrollera vagnens viktgräns. De flesta shoppingvagnar klarar av att bära cirka 20 – 25 kg.

3. Saker att tänka på

Följande saker kan vara viktiga att överväga om du planerar att köpa en shoppingväska:

Robusta och lättrullande hjul

Hjulen är en av de viktigaste funktionerna i en shoppingvagn. Välj en vagn med robusta hjul som är lättrullade och kan hantera olika typer av terräng, inklusive ojämna ytor. Gummihjul eller luftfyllda hjul är vanliga alternativ som ger bra grepp och dämpar stötar för en jämnare körning.

Material och hållbarhet

Vagnens material spelar en viktig roll för dess hållbarhet och livslängd. Välj en vagn som har en stabil stomme tillverkad av ett tåligt material, exempelvis stål eller aluminium. Se också till att tyget på vagnens korg är slitstarkt och vattentåligt för att klara av olika väderförhållanden.

Stabilitet

Se till att dramaten vagnen har en stabil och balanserad konstruktion för att undvika att den välter eller blir instabil när den är fullastad. Ett lågt tyngdpunkt och bred bas är fördelaktigt för att förbättra stabiliteten.

4. Viktiga funktioner

Följande funktioner kan vara viktiga att överväga om du planerar att köpa en dramaten väska:

Fack för extra förvaring

Vissa shoppingvagnar har extra förvaringsmöjligheter, såsom fickor eller dragkedjefack, där du kan lägga mindre föremål som exempelvis plånbok och mobiltelefon. Detta kan vara praktiskt för att undvika att du behöver bära en separat handväska eller ryggsäck under dina shoppingturer.

Hopfällbarhet

En hopfällbar shoppingvagn är praktisk för enkel förvaring och transport. Kontrollera att vagnen kan fällas ihop smidigt och att den tar minimalt med utrymme när den är hopfälld. 

Teleskophandtag

Med ett teleskophandtag är det möjligt att anpassa längden på handtaget, vilket undelättar möjligheten att få en bra ergonomi.

5. Ordlista

Följande termer och bregepp kan vara bra att veta om när man ska köpa en dramaten väska.

Lastkapacitet

Detta refererar till den maximala vikten eller volymen av varor som en shoppingvagn kan rymma. Det är viktigt att välja en vagn med tillräcklig lastkapacitet baserat på dina behov.

Hopfällbar

En hopfällbar shoppingvagn kan enkelt fällas ihop för smidig förvaring och transport när den inte används.

Parkeringsbroms

En parkeringsbroms är en funktion som möjliggör säker parkering av vagnen när den är stillastående. Detta förhindrar att vagnen rullar iväg oavsiktligt.

Teleskophandtag

Ett handtag med justerbar längd.

Vanliga frågor om shoppingvagnar

Vilken är den bästa shoppingvagnen?

Baserat på vår analys av utförda experttester rekommenderar vi shoppingvagnen Rolser 2L som rymmer 40 liter packning. Den tidigare modellen RG som ersatts av 2L utsågs som bäst i test när Testfakta testade 8 st shoppingvagnar 2022.

Hur mycket rymmer en shoppingvagn?

De flesta shoppingvagnar, så kallade dramaten väskor, med två hjul har en lastkapacitet på cirka 35 – 40 liter.

Vilken typ av hjul rekommenderas?

Gummihjul eller luftfyllda hjul är vanliga och rekommenderade alternativ för shoppingvagnar. Dessa hjul ger bra grepp och dämpning, vilket gör det enkelt att manövrera vagnen på olika underlag, inklusive ojämna gator och trottoarer.

Vad är en vanlig viktgräns för en shoppingvagn?

En acceptabel viktgräns beror på dina personliga behov och vad du planerar att bära. Generellt sett bör en shoppingvagn klara av att bära minst 15-20 kg. Kontrollera vagnens specifikationer för att se vilken viktgräns som tillverkaren rekommenderar.

Finns det dramaten väskor med justerbart handtag?

Ja, det finns modeller som har ett justerbart handtag som kan anpassas utifrån din längd. Om du är ovanligt lång eller kort är det extra viktigt att välja en dramaten väska med denna funktion.

Vilket material bör shoppingvagnen vara tillverkad av?

En shoppingvagn bör ha en stabil ram i stål, aluminium eller någon annan metall. Tyget bör vara slitstarkt och vara vattenavvisande för att klara av olika väderförhållanden.