Värmefilt – Bäst i test 2024

Med en elektrisk värmefilt är det enkelt att snabbt värma upp sig när man känner sig frusen. Moderna värmefiltar är säkra och enkla att använda. Vanligtvis finns smarta funktioner som både timer och inställning av värmen.

Senast uppdaterad: 2024-01-26

2 bästa värmefiltarna inför vintern

Baserat på vår analys av användarrecensioner rekommenderar vi två elektriska värmefiltar från Kjell & Companys egna varumärke Rubicson.

Rubicson värmefilt

Rubicson Värmefilt

Kundbetyg på 4,6/5 från 558 omdömen hos återförsäljaren Kjell & Company.

Rekommenderad butik:

Fördelar

Fjärrkontroll med timer för automatisk avstängning

Timern är inställningsbar mellan 1 – 9 timmar. 

Justerbar värme

Möjligt att ställa in värmen i 9 steg. 

Kan maskintvättas

Enkel att hålla ren tack vare möjligheten att tvätta i tvättmaskin upp till 40 °C.

Sammanfattning

Rubicsons elektriska värmefilt i ett härligt och mjukt fleece-tyg har nu varit en bästsäljare hos Kjell & Company under många vintersäsonger.

Rubicsons värmefilt är en prisvärd värmefilt som har alla viktiga funktioner som behövs, exempelvis en värmeinställning i 9 steg och en timer med automatisk avstängning. 

Välj mellan två olika färger, grå eller vit. 

Produktspecifikation

Rubicson Lyxig värmefilt

Rubicson Lyxig Värmefilt

Kundbetyg på 4,7/5 från 82 omdömen hos återförsäljaren Kjell & Company.

Rekommenderad butik:

Fördelar

Silkesmjuk pläd

Påkostade material som ger en silkesmjuk pläd.

180 x 130 cm

Tillräckligt stor för att kunna delas av två personer. 

Timer

Möjligt att ställa in en timer för automatisk avstängning. Välj mellan 1 – 9 timmar.

Sammanfattning

Rubicsons lyxigaste värmefilt passar dig som prioriterar kvalité och som vill ha en riktigt stor värmefilt som kan värma fler än en person. 

De två främsta skillnaderna mellan Rubicsons billigare värmefilt är att denna värmefilt är större och är tillverkad i ett lyxigare material.

I övrigt har denna filt samma funktioner som den billigare filten, som exempelvis värmeinställning i 9 steg samt en timer som kan ställas in mellan 1 – 9 timmar.

 

Produktspecifikation

Underlag till vår bedömning

Vi har baserat våra rekommendationer på följande tester och användarrecensioner:

Kundomdömen hos Kjell & Company

Vi har analyserat kundomdömen hos återförsäljaren Kjell & Company (Kjell.com). Två bästsäljare hos Kjell & Company med höga kundbetyg är två värmefiltar från Rubicson.

Köpguide

Lär dig allt du behöver veta om elektriska värmefiltar med vår köpguide uppdelad i följande delar:

 1. Så fungerar en elektrisk värmefilt
 2. Fördelar
 3. Viktiga funktioner
 4. Värmefiltens elförbrukning
 5. Säkerhet
 6. Ordlista

1. Så fungerar en elektrisk värmefilt

En elektrisk värmefilt är en specialdesignad filt som använder elektricitet för att generera värme. 

Elektriska värmefiltar har en uppsättning av integrerade elektriska värmeelement eller ledningar inom filten. Dessa tunna, flexibla ledningar löper genom hela filten och är isolerade för att förhindra någon risk för elektriska stötar eller brand. När filten är inkopplad och påslagen passerar elektrisk ström genom dessa ledningar, vilket genererar värme genom processen elektrisk resistans. Denna värme sprids sedan jämnt genom filten, vilket ger en varm och behaglig känsla till användaren.

Elektriska värmefiltar är vanligtvis utrustade med en kontrollenhet, som användaren kan använda för att justera temperaturen och vanligtvis även tidsinställningar. Detta gör att du kan anpassa värmenivån enligt dina behov och önskemål. Många moderna modeller har flera värmelägen och funktioner som automatisk avstängning.

2. Fördelar

Nedan har vi listat de främsta fördelarna  med att köpa en elektrisk värmefilt.

Snabb värme

Elektriska värmefiltar ger omedelbar värme, och kan användas för att snabbt värma upp någon som fryser. 

Terapeutiska fördelar

Värmen från filten kan hjälpa till att lindra muskelsmärta och stelhet. Det är särskilt fördelaktigt för personer med kroniska smärttillstånd som artrit eller fibromyalgi.

Förbättra sömnkvalitén

Värmen från en elektrisk filt kan främja avkoppling och hjälpa dig att somna snabbare, särskilt i kallt väder. För vissa kan det även bidra till en djupare sömn.

Energibesparing

Det är mer energieffektivt att använda en värmefilt jämfört med att värma upp hela rummer eller hela fastigheten. 

Anpassningsbar värmeinställning

De flesta elektriska värmefiltar kommer med justerbara inställningar, vilket låter dig kontrollera exakt hur varm du vill ha den. Detta är en utmärkt funktion för de som delar säng med någon som föredrar en annan temperaturnivå.

Bärbarhet

Elektriska värmefiltar är lätta att vika ihop och ta med, vilket gör dem perfekta för resor eller för att använda i olika rum i ditt hem.

3. Viktiga funktioner

När du överväger att köpa en elektrisk värmefilt, är det viktigt att tänka på flera funktioner för att säkerställa att du får en produkt som är säker, bekväm och uppfyller dina personliga behov. Här är några av de viktigaste funktionerna att överväga:

Värmereglering

För de flesta är en av de vikitgaste funktionerna möjligheten att justera temperaturen. Kontrollera att värmefilten har flera olika värmelägen och att det är enkelt att ändra temperaturnivå.

Tvättbarhet

För att förlänga värmefiltens livslängd, välj en värmefilt som kan tvättas i tvättmaskin. Detta är särskilt viktigt om du har husdjur.

Storlek

Värmefiltar kommer i olika storlekar, allt från små till större som kan användas av två personer samtidigt. Välj en storlek som passar uppfyller dina behov. 

Värmedistribution

En bra elektrisk värmefilt ska ha en jämn värmedistribution, utan kalla zoner. Värmefilter av hög kvalité har en jämn värmefördelning. 

Filtens material

Kvaliteten på materialet är direkt kopplad till komforten. Välj en filt som har ett mjukt, hypoallergent och andningsbart tyg.

Värmefiltens handkontroll

Välj en värmefilt som har en användarvänlig handkontroll för att underlätta inställningen av temperatur och tid.

4. Värmefiltens elförbrukning

Elektriska värmefiltar använder el för att producera värme. Tänk därmed på att användningen av värmefiltar påverkar ditt hushålls elanvändning och elkostnad. Följande saker kan vara viktigt att tänka på när det kommer till värmefiltens elförbrukning:

Värmefiltens effekt 

Tillverkarna anger vanligtvis värmefiltens max-effekt, vilket innebär den maximala värmeeffekt som filten kan producera.

Beräkning av en värmefilts elförbrukning och elkostnad

Elförbrukningen beräknas med formeln: Energi (kWh) = Effekt (kW) x Tid (timmar).

En vanlig maximal effekt för värmefiltar är 120 W, det vill säga 0,12 kW. Om du använder en värmefilt med värmeeffekten 0,12 kW under en timme blir elanvändningen 0,12 kWh. Du kan därmed använda värmefilten i drygt 8 timmar innan du har använt 1 kWh el.

Med elpriset 2 kr per kWh (inkl. energiskatt, elnätsavgift och moms) blir kostnaden därmed cirka 24 öre per timme som värmefilten används med den högsta värmeinställningen.

Värmefiltar är därmed relativt billiga att använda, framför allt med tanke på att användaren sällan använder den högsta värmeinställningen under en längre tid. 

5. Säkerhet

När du använder en elektrisk värmefilt är det viktigt att alltid ha säkerheten i åtanke för att förhindra potentiella olyckor som brännskador eller brand. Här är några viktiga säkerhetsåtgärder att tänka på:

  Överhettningsskydd

  Se till att din elektriska värmefilt har inbyggda säkerhetsfunktioner som överhettningsskydd, vilket förhindrar att filten blir för varm och eventuellt orsakar brännskador eller börjar brinna.

  Automatisk avstängning

  Automatisk avstängning är en av de viktigaste säkerhetsfunktionerna, eftersom den stänger av filten efter en viss tid. Detta minskar risken för överhettning och potentiell brand om du skulle glömma att stänga av den.

  Vik inte filten

  När filten är påslagen, undvik att rulla ihop den eller vika den, eftersom detta kan bidra till överhettning. 

  Kontrollera skador regelbundet

  Gör det till en vana att regelbundet inspektera filten för eventuella skador. Slitna sladdar, exponerade ledningar eller inre skador kan vara farliga och är tecken på att filten behöver bytas ut.

  6. Ordlista

  Följande termer kan vara bra att veta om när man ska köpa en värmefilt.

  Värmeelement

  De inre trådarna, eller värmeelement, i en elektrisk värmefilt genererar värme när elektrisk ström passerar genom dem. Kvaliteten på värmeelementen och dess fördelning i filten kan påverka filtens värmedistribution.

  Elförbrukning

  Tänk på att värmefilten använder el och att dess elförbrukning kan beräknas genom formeln: Energi (kWh) = Effekt (kW) x tid (timmar). Tillverkaren anger vanligtvis max-effekten, det vill säga värmeeffekten vid högsta temperaturinställningen. 

  Automatisk avstängning

  En säkerhetsfunktion som automatiskt stänger av strömmen till filten efter en förinställd tid, vilket förhindrar risken för överhettning.

  Vanliga frågor

  Är elektriska värmefiltar säkra?

  Ja, moderna elektriska värmefiltar är säkra tack vare funktioner som automatisk avstängning och överhettningsskydd. Det är dock viktigt att följa tillverkarens säkerhetsanvisningar och underhållsråd.

  Kan man tvätta elektriska värmefiltar?

  Ja, de flesta elektriska värmefiltar är möjliga att tvätta i maskin, men det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner. Oftast måste både handkontrollen och strömkabeln tas bort innan tvätt.

  Kan jag använda en elektrisk värmefilt om jag har husdjur?

  Ja, det är i regel inga problem. Tänk däremot på att vissa husdjur kan skada filten med sina klor eller tänder. Om du har husdjur, välj en filt av hållbart material. Tänk även på att inspektera filten regelbundet efter skador.

  Kan jag använda värmefilten hela natten när jag sover?

  Många värmefiltar har en automatisk avstängningsfunktion samt en timer som kan ställas in upp till cirka 8 timmar. Om du vill använda din filt hela natten, se till att välja en modell som har en timer med lämplig tidsinställning.

  Använder elektriska värmefiltar mycket el?

  Nej, värmefiltar är generellt sett energieffektiva att använda. Värmefiltar kan bidra med att man kan hålla en lägre temperatur i hela hemmet, vilket kan minska hushållets totala energianvändning.