Vattenkokare – Bäst i test 2024

Med en modern vattenkokare är det möjligt att koka upp en liten vatten på bara tre och en halv minut. Förutom den snabba uppvärmningen är vattenkokare energieffektiva. Den främsta anledningen till den låga elanvändningen är vattenkokarens utformning och design som gör att den kan värma vattnet med låga värmeförluster.

Senast uppdaterad: 2024-02-01

Bästa vattenkokaren 2024

Baserat på vår analys av utförda tester och användarrecensioner rekommenderar vi två vattenkokare från Siemens och Phillips. Båda dessa vattenkokare har utsetts som bäst i test av både Råd & Rön och den danska konsumentorganisationen Forbrugerrådet Tænk. 

Siemens TW86103P

Siemens TW86103

Utsedd till bäst i test av Råd&Rön, 2021.

Utsedd till bäst i test av Forbrugerrådet Tænk, 2019.

Kundbetyg på 4,9/5 från 90 användare hos Bagarenochkocken.se

Kundbetyg på 4,6/5 från 1 609 användare hos Amazon.se

Rekommenderad butik:

Fördelar

2400 W

Med effekten 2 400 W går det snabbt att värma upp vattnet.

Fyra olika temperaturer

Välj mellan 70, 80, 90 och 100 °C.

Sladdlös

Vattenkokaren går att ta bort från basenheten. 

Håll varm funktion

Håller vattnet till önskad temperatur upp till 30 minuter.

Sammanfattning

Vattenkokaren TW86103SP från Siemens har alla funktioner som man kan förvänta sig av en modern vattenkokare. Den är enkel att fylla på då du kan hälla i vatten direkt i pipen, utan att locket behöver öppnat.

Tack vare effekten 2 400 W klarar TW86103P att värma 1 liter vatten till 100 °C på 3 minuter och 26 sekunder (enligt Råd & Röns test).

Denna vattenkokare har även ett avkalkningsfilter för renare vatten och en längre teknisk livslängd. Filtret är avtagbart vilket underlättar rengöringen.

Produktspecifikation

Phillips HD9350/90

Phillips HD9350

Utsedd till ”Bra köp” av Råd&Rön, 2021.

Utsedd till bäst i test inom kategorin ”Bra pris” av Forbrugerrådet Tænk, 2019.

Kundbetyg på 4,5/5 från 22 488 användare hos Amazon.se

Rekommenderad butik:

Fördelar

2 200 W

Snabb uppvärmning med 2 200 W.

1,7 liter

Vattenkokaren rymmer 1,7 liter vatten.

Automatisk avstängning

Vattenkokaren stänger av automatiskt  när vattnet har kokat klart eller när den innehåller för lite vatten.

360° basenhet

Basenheten gör det möjligt att vrida kannan i alla riktningar.

Sammanfattning

HD9350 från Phillips är en prisvärd vattenkokare som har de viktigaste funktionerna en vattenkokare behöver, som exempelvis automatisk avstängning, sladdlös och avtagbart filter. Till skillnad från Siemens TW86103P har denna vattenkokare ingen temperaturinställning.

Med effekten 2 200 W klarar HD9350 av att värma 1 liter vatten till 100 °C på 3 minuter och 41 sekunder (enligt Råd & Röns test).

Produktspecifikation

Underlag till vår bedömning

Vi har baserat våra rekommendationer på följande tester och användarrecensioner:

Råd & Rön

Råd & Rön har utfört ett omfattande test av 10 st traditionella vattenkokare utan pip och 6 st vattenkokare med pip som publicerades september 2021. Råd & Rön testade bland annat följande:

 • Tiden det tar att koka upp en liter vatten. 
 • Om vattenkokaren stänger av automatiskt direkt när den uppnått önskad temperatur.
 • För modeller med inställningsbar temperatur har mätningar utförts för att säkerhetsställa att vattenkokaren har värmt upp vattnet till korrekt temperatur.
 • Mätning av temperaturen på vattenkokarens utsida vid användning. 
 • Test om vattnet smakar plats eller unket om vattnet ligger kvar en längre tid i vattenkokaren. 

Råd & Rön utsåg Siemens TW86103P som ”Bäst i test” medan Phillips HD9350/90 fick utmärkelsen ”Bra köp”.

Forbrugerrådet Tænk

Forbrugerrådet Tænk är en oberoende medlemsorganisation i Danmark med över 90 000 medlemmar som arbetar för att stärka konsumter. Under 2019 utförde Forbrugerrådet Tænk ett omfattande test av vattenkokare från varumärkena Wilfe, Stelton, Simens, Russel Hobbs, Phillips, OBH Nordica, Kitchenaid Artisan, Hario, Fellow, Electrolux, Caso, Brewista, Braun, Bosch och Bodum.

Under testet kontrollerades bland annat: användarvänlighet, hur väl de uppnår önskad temperatur, byggkvalité, ljud, elförbrukning och säkerhet.

Siemens TW86103 utsågs som bäst i test. Juryn nämnde bland annat att TW86103 var snabbast att koka upp vatten bland alla vattenkokare i testet. De nämnde även att kannan är användarvänlig, trots alla extra funktioner.

Philips HD9350 utsågs som bäst i test inom kategorin ”Bra pris”. Juryn nämnde bland annat att HD9350 värmer upp vatten snabbt snabb till önskad temperatur och att modellen är lätt att använda.

Användarrecensioner hos Bagrenochkocken.se

Vattenkokaren Siemens TW86103 har 90 recensioner från kunder som har köpt produkten hos Bagenochkocken.se. Det genomsnittliga betyget är 4,9 av 5.

Kundbetyg inhämtades juni 2023.

Användarrecensioner hos Amazon.se

22 488 köpare har recenserat vattenkokaren Phillips HD9350/90 hos återförsäljaren Amazon. Det genomsnittliga betyget är 4,5 av 5.

1 609 köpare har recenserat Siemens TW86103P. Genomsnittliga betyget är 4,6 av 5. 

Kundbetyg inhämtades juni 2023.

Köpguide

Lär dig allt du behöver veta om vattenkokare med vår köpguide uppdelad i följande delar:

 1. Fördelar
 2. Vattenkokare med eller utan sladd
 3. Volym
 4. Så snabbt värms vattnet
 5. Elförbrukning
 6. Ordlista

1. Fördelar

Nedan har vi listat ett antal fördelar med att köpa en vattenkokare.

Snabb uppvärmning

Vattenkokare värmer vatten snabbare än både spis och mikrovågsugnar. Oavsett om du gör te, kaffe, eller kokar vatten för matlagning, sparar du tid med en vattenkokare. 

Energieffektiv uppvärmning

Att använda en vattenkokare är ett energieffektivt sättet att värma upp vatten till kokpunkten. En vattenkokaren har låga värmeförluster.

Uppvärmning till en exakt temperatur

Vissa moderna vattenkokare erbjuder justerbara temperaturinställningar, vilket gör att du kan värma vattnet till den optimala temperaturen för din dryck. 

Enkel användning

Moderna vattenkokare är enkla att använda. Fyll bara med vatten, tryck på startknappen, och vänta några minuter tills vattnet har värmts upp. De flesta modeller är trådlösa.

Tryggt och säkert

Moderna vattenkokare har funktionen automatisk avstäning, vilket innebär att vattenkokaren stängs av när den har uppnått den inställda temperaturen eller står tom.

Lätta att underhålla

Vattenkokare är enkla att underhålla och rengöra. Många har också ett avtagbart och tvättbart filter som hjälper till att förhindra kalkavlagringar.

2. Vattenkokare med eller utan sladd

Billigare vattenkokare har en strömsladd som är integrerad med vattenkokaren. Detta kan göra det svårt att hälla upp vattnet, eftersom sladden oftast är i vägen. Av denna anledning väljer de flesta en vattenkokare som går att ta bort från basenheten som förser vattenkokaren med ström. Med en sladdfri vattenkokaren är det enkelt att ta med vattenkokaren till bordet för servering.

Sladdlösa vattenkokare har sina fördelar, men det är viktigt att notera att de fortfarande behöver en basstation för att laddas. När du väljer en sladdlös vattenkokare bör du fortfarande tänka på var basstationen kommer att placeras för att se till att det finns tillräckligt med utrymme och en lättillgänglig strömkälla.

3. Volym

Hur mycket vatten som vattenkokaren klarar av att koka är en viktig faktor att ta i beaktning. Om du är en ensam användare eller ett par, räcker en vattenkokare på 1 – 1,5 liter. För familjer eller kontorsanvändning kan en större kapacitet på 2 liter eller mer vara ett bättre val. 

4. Så snabbt värms vattnet

En modern vattenkokare kan värma upp vatten mycket snabbt. De flesta vattenkokare kan koka upp en liter vatten på mellan tre till fyra minuter. Men detta kan variera beroende på flera faktorer, inklusive vattenkokarens effekt (W) och den initiala vattentemperaturen.

Högkvalitativa modeller, särskilt de med en hög effekt på 3000 Watt, kan vara ännu snabbare och koka upp vatten på så lite som 90 sekunder. Vissa modeller inkluderar även en ”snabbkokningsfunktion” för mindre mängder vatten, till exempel 1 – 2 koppar, vilket gör att du kan få kokande vatten på under en minut.

5. Elförbrukning

Mängden el som en vattenkokare använder beror på dess effekt och hur länge den används. Effekten mäts i watt (W) och tiden i timmar. För att räkna ut energiförbrukningen, multiplicera effekten med tiden.

Beräkningsexempel: Om du har en vattenkokare med en effekt på 1500 W (1,5 kW) och du använder den i 6 minuter per dag, skulle du använda:

 

1,5 kW x 0,1 timmar = 0,015 kWh

 

Om du använder vattenkokaren på samma sätt varje dag under en månad, skulle du använda:

 

0,015 kWh x 30 dagar = 0,45 kWh per månad.

 

Med ett elpris på 1,6 kr/kWh (inkl. moms, energiskatt och elnät) blir kostnaden 0,72 kr per månad.

Tänk på att denna beräkning är en förenkling och att den verkliga elanvändningen är beroende av hur effektiv vattenkokaren är att omvandla elektrisk energi till värme. Alla vattenkokare har mindre värmeförluster till omgivningen.

6. Ordlista

Följande termer och bregepp kan vara bra att veta om när man ska köpa en vattenkokare.

Effekt (Watt)

En vattenkokare med högre effekt kommer att värma vattnet snabbare. Elektrisk effekt (W) beräknas med formeln ström (A) multiplicerat med spänning (V).

Volym (liter)

Vattenkokarens maximala volym anges vanligtvis i enheten liter. Vanliga kapaciteter varierar mellan 1 och 2 liter.

Automatisk avstängning

En säkerhetsfunktion som automatiskt stänger av vattenkokaren när vattnet har uppnått rätt temperatur.

Snabbkokningsfunktion

En funktion som värmer upp en mindre mängd vatten på kortare tid, vilket är perfekt för att snabbt göra en eller två koppar.

BPA-fri plast

BPA står för Bisfenol A, en kemikalie som kan finnas i plastprodukter och som kan läcka ut i mat och dryck. En BPA-fri vattenkokare innebär att den är fri från denna potentiellt skadliga kemikalie.

Avkalkningsfilter

Ett filter som förhindrar kalkavlagringar från vattnet i din vattenkokare. Dessa är oftast avtagbara och rengörbara.

Temperaturinställning

Vissa vattenkokare låter dig välja en specifik temperatur som vattnet ska värmas upp till, vilket kan vara viktigt för vissa teer och andra drycker.

Vanliga frågor om vattenkokare

Vilken är den bästa vattenkokaren 2023?

Vi rekommenderar följande två vattenkokare som har utsetts som bäst i test av både Forbrugerrådet Tænk och Råd & Rön: Siemens TW86103P och Phillips HD9350/90.

Hur mycket vatten rymmer en vattenkokare?

Den maximala volym vatten som en vattenkokare kan koka varierar vanligtvis mellan 1 och 2 liter, vilket räcker för mellan 4 och 8 koppar te eller kaffe. Det finns dock både större och mindre modeller tillgängliga, så det är viktigt att välja en storlek som passar dina behov.

Hur snabbt kan en vattenkokare koka upp vatten?

De flesta vattenkokare kan koka upp en liter vatten på omkring 3,5 till 4 minuter. Modeller med högre effekt kan dock värma vattnet ännu snabbare. Tiden det tar kan också variera beroende på den ursprungliga vattentemperaturen.

Vilket material är bäst för en vattenkokare?

Det beror på till stor del på dina personliga preferenser, då samtliga material har sina för- och nackdelar. Rostfritt stål är hållbart och effektivt för värmeöverföring, men kan vara tyngre. Glasvattenkokare ger en estetisk fördel eftersom du kan se vattnet koka, men de kan vara mer känsliga för stötar. Plast är lättare och oftast billigare, men du bör se till att den är BPA-fri.

Vad betyder det när en vattenkokare är ”BPA-fri”

BPA står för Bisfenol A, en kemikalie som ibland finns i plastprodukter och som kan läcka ut i mat och dryck. En BPA-fri vattenkokare innebär att den är fri från denna potentiellt skadliga kemikalie.

Vilka säkerhetsfunktioner bör en vattenkokare ha?

En viktig säkerhetsfunktion är automatisk avstängning, som stänger av vattenkokaren när vattnet har kokat eller om vattenkokaren är tom. Andra bra funktioner inkluderar en sladdlös design för att förhindra olyckor, och en värmeisolerad kanna och handtag för att undvika brännskador.

Vad är fördelarna med justerbara temperaturinställningar?

Justerbara temperaturinställningar låter dig värma vattnet till exakt den temperatur du behöver. Detta är viktigt för vissa typer av teer som smakar bäst vid en specifik temperatur. Dessutom kan funktionen hjälpa till att spara energi.

Hur mycket el använder en vattenkokare?

Det beror på effekten och hur länge du använder den. En 2 000 W vattenkokare som används i 4 minuter skulle till exempel använda 0,13 kilowattimmar (kWh) energi per användning. 1 kWh el kan driva en 2 000 W vattenkokare under totalt 30 minuter.

Behövs ett avkalkningsfilter?

Ett avkalkningsfilter kan vara användbart om du bor i ett område med hårt vatten. Det hjälper till att förhindra kalkavlagringar i vattenkokaren, vilket kan påverka dess prestanda och livslängd. Många filter är avtagbara och därmed enkla att rengöra.

Vad är fördelarna med en sladdlös vattenkokare?

Sladdlösa vattenkokare innebär att kannan kan lyftas bort från basenheten med strömkällan. Det gör det enklare att hälla vattnet och flytta vattenkokaren, och minskar också risken för olyckor.

Vilken effekt bör vattenkokaren ha?

Generellt sett kommer en vattenkokare med högre effekt att värma upp vattnet snabbare. Vanliga effekter ligger mellan 1 500 och 3 000 watt. Om du prioriterar en snabb uppvärmning är det en bra idé att välja en vattenkokare med en effekt på minst 2 000 W.

Vissa tillverkare anger effekt i enheten kW. Tänk i så fall på att 1 kW motsvarar 1 000 W.