Vevradio – Bäst i test 2024

Med en vevradio, även kallad nödradio, kan du lyssna på radio utan tillgång till el. Allt du behöver göra är att använda veven för att ladda batteriet. Vissa modeller har även stöd för laddning med solceller.

En vevradio passar perfekt att använda i sommarstugan eller vid utomhusaktiviteterar som vandring eller camping. Vissa modeller har ett större batteri som även kan användas som powerbank.

Senast uppdaterad: 2024-02-13

Bästa vevradion 2024

Baserat på vår analys av användarrecensioner rekommenderar vi två radior från Rubicsson och en radio från Sangean.

Rubicson FM-radio med solcell och powerbank

Rubicson Dynamoradio med solcell och powerbank-funktion

Kundbetyg på 4,5 av 5 från 196 omdömen hos Kjell & Company.

Rekommenderad butik:

Fördelar

Solcellsladdning

Förutom laddning med vev är denna radio utrustad med en solcellspanel. Det är även möjligt att ladda med den medföljande Micro USB-kabeln.

Powerbank

Denna radio har ett batteri på 4000 mAh

Tål vattenstänk

Denna radio har IP-klassningen IPX3, vilket innebär att den tål regnstänk.

3,5 mm uttag

Tack vare 3,5 mm uttaget är det möjligt att spela upp musik genom mobilen.

Inbyggd ficklampa

Denna vevradio är utrustad med en LED-lampa på 1 W.

Sammanfattning

Om du letar efter en vevradio som även fungerar som en powerbank rekommenderas Rubicsons FM-radio med solcellspanel och powerbank-funktion.

Denna radio är utrustad med en lättläst bakgrundsbelyst display. Det är enkelt att hitta radiokanaler tack vare den automatisk kanalsökningen. Det är även möjligt att söka kanal manuellt. 

Förutom laddning med vev, kan denna radio även laddas genom den integrerae solcellspanalen eller i ett vanligt nätuttag. Den kan även drivas med 3 st AAA-batterier.

Produktspecifikation

Rubicson FM-radio

Rubicson FM radio

Kundbetyg på 3,8 av 5 från 728 omdömen hos Kjell & Company.

Rekommenderad butik:

Fördelar

Prisvärd vevradio

Kostar cirka 450 kr.

Ladda mobilen

Med USB-porten är det enkelt att ladda mobilen eller surfplattan.

Automatisk kanalsökning

FM-radion kan söka radiokanaler automatiskt. Det är även möjligt att söka radiokanaler manuellt. 

Ladda batteriet med vev eller nätuttag

Förutom möjligheten att ladda med vev kan du ladda radion med den medföljande Micro USB-kabeln.

Inbyggd ficklampa

Tack vare den integrerade lampan kan denna radio även användas som ficklampa.

Sammanfattning

Rubicson FM-radio en prisvärd vevradio som är utrustad med alla funktioner som man behöver. Med veven är det enkelt att ladda upp batteriet som har en kapacitet på 2000 mAh. Förutom laddning med vev har denna radio stöd för att kunna laddas med en USB-kabel.

Det är enkelt att hitta radiokanaler med hjälp av den automatisk kanalsökningen. Det är även möjligt att söka kanaler manuellt. 

Produktspecifikation

Sangean MMR-99

Sangean MMR-99 DAB+ Dynamoradio med solcell

Kundbetyg på 4,8 av 5 från 25 omdömen hos Kjell & Company.

Rekommenderad butik:

Fördelar

FM och DAB+

Denna radio har stöd för både FM och DAB+.

Laddning med solcellspanel

Förutom laddning med solcellspanelen och vev, är det även möjligt att ladda i ett vanligt eluttag med den medföljande USB-C kabeln.

AUX in/ut port

Med AUX in/ut porten kan denna radio driva en extern högtalare.

Inbyggd ficklampa

Den inbyggda ficklampan har följande 5 lägen: starkt, svag, vid, fokus, blinkande, SOS, morsekod.

Stöd för Bluetooth

Denna vevradio har stöd för Bluetooth och kan därmed spela upp musik från din mobil.

Vädertålig med IP55 klassning

IP55 klassningen innebär att denna vevradio tål lättare regn och damm.

Alarmfunktion

Alarmfunktion med 7 olika ljudnivåer.

Tydlig upplyst display

Tydlig display med ställbar ljusstyrka.

Sammanfattning

Vevradion Sangean MMR-99 passar dig som vill kunna lyssna på radio med bästa kvalité, då MMR-99 stödjer DAB+ (digitalradio).

MMR-99 är en vädertålig och kompakt vevradio som är skapad för att användas utomhus. Batteriet kan laddas upp genom dynamo-laddning med veven, solcellspanelen eller med USB-C kabeln som medföljer.

Produktspecifikation

Underlag till vår bedömning

Vi har baserat våra rekommendationer på följande tester:

Användarrecensioner på Kjell.com

Kjell & Company är återförsäljare av ett flertal olika vevradio-modeller från varumärkma Sangean och Rubicson (Kjell & Companys egna märke). Högst kundbetyg av alla vevradior har Sangean MMR-99 DAB+ Dynamoradio med det genomsnittliga kundbetyget 4,8 av 5 (från 26 kundbetyg).

Kundbetyg inhämtade 2023-08-09.

Köpguide

Lär dig allt du behöver veta om vevradior med vår köpguide uppdelad i följande delar:

  1. Fördelar
  2. Så fungerar en dynamoradio
  3. Batteriet
  4. Vevradio med powerbank
  5. Vevradio med solcellsladdning
  6. Fler saker att tänka på
  7. Ordlista

1. Fördelar med nödradio

Nedan har vi listat några av de främsta fördelarna med att köpa en nödradio:

Oberoende av elnätet

En nödradio med dynamo-laddning fungerar utan el. Detta är särskilt användbart vid strömavbrott eller i situioner där man inte har tillgång till ett elnuttag. 

Portabilitet

Vevradion är kompakt och bärbar, vilket gör den idealisk för utomhusaktiviteter som camping och vandring.

Trygghet vid nödsituationer

Nödradion är ett värdefullt verktyg i nödsituationer. Den ger dig tillgång till nyheter, väderprognoser och information även om elnätet är nere.

Mångsidighet

Många vevradioapparater har fler funktioner, som exempelvys inbyggd ficklampa och laddningsportar för att ladda mobiler och andra enheter.

Miljövänlig

Dynamo-laddningen eliminerar behovet av batterier eller eluttag. Detta minskar din miljöpåverkan och minimerar avfall.

Användningstiden

En vevradio kan användas så länge du orkar veva, vilket ger längre användningstid än vanliga batteridrivna radior.

2. Så fungerar en dynamoradio

En vevradio med dynamo-laddning är en apparat som låter dig lyssna på radio utan att vara beroende av externa kraftkällor som batterier eller eluttag. Dess funktionsprincip bygger på en inbyggd dynamo, som omvandlar manuell vevning till elektrisk energi.

När du vevar på handtaget genererar du mekanisk kraft, som överförs till dynamon. Dynamo är en typ av generator som omvandlar den mekaniska kraften till elektrisk energi genom elektromagnetisk induktion. Inuti dynamon roterar en rotor med permanenta magneter, vilket skapar ett föränderligt magnetfält. När detta magnetfält passerar genom spolar av ledande tråd, induceras en elektrisk ström att flyta genom spolarna. Denna ström leds och lagras i ett internt batteri eller en kondensator för senare användning.

Vevningen av handtaget skapar alltså en cyklisk process av mekanisk energi omvandlad till elektrisk energi genom dynamon. Den elektriska energin kan sedan användas för att driva radioapparaten, ladda inbyggda batterier eller kondensatorer och även för att driva eventuella extra funktioner som inbyggd belysning eller laddningsportar för andra enheter.

Dynamo-laddningen ger därmed användaren möjligheten att själv generera den nödvändiga energin genom enkla vevrörelser.

3. Batteriet

Följande saker är viktiga att tänka på när det kommer till dynmoradions batteri.

Kapacitet

Bedöm hur och när du planerar att använda vevradion. Om du främst kommer att använda den under kortare perioder, kanske batteriets kapacitet inte är lika avgörande. Om du förväntar dig längre tidsanvändning, särskilt i nödsituationer, är en större kapacitet viktigare.

Batteriets kapacitet anges vanligtvis i mAh. Jämförelsevis har en modern mobiltelefon en kapacitet på cirka 3 000 – 5 000 mAh.

Energiförbrukning

Utvärdera hur mycket energi vevradion konsumerar när du använder dess funktioner. En kraftfullare radio eller extra funktioner kan leda till högre energiförbrukning.

Laddningstid

Överväg hur länge det tar att ladda upp batteriet genom vevning eller andra metoder som exempelvis solcellsladdning. 

4. Vevradio med powerbank

En vevradio med powerbank-funktion kombinerar fördelarna med dynamo-laddning och möjligheten att fungera som en kraftfull extern batteriladdare för olika enheter som smartphones och andra elektroniska apparater. Denna dubbla funktionalitet gör den ännu mer mångsidig och användbar.

Funktionen fungerar genom att vevningen inte bara genererar energi för att driva radion utan även laddar upp en inbyggd uppladdningsbar batteribank. Den lagrade energin kan sedan överföras till andra enheter via USB-portar. Detta gör det möjligt att ladda mobiler, surfplattor och andra enheter även när du inte lyssnar på radio.

Fördelarna med en vevradio med powerbank-funktion är flera. För det första ger den användaren en pålitlig informationskälla och underhållning via radion, särskilt i nödsituationer, samtidigt som den fungerar som en livräddare för att ladda dina elektroniska enheter när batterinivåerna är låga och eluttag inte är tillgängliga.

Denna mångsidighet gör nödradio med powerbank-funktion idealisk för camping, vandring, resor och strömavbrott.

5. Vevradio med solcellsladdning

En vevradio med solcells-laddningsfunktion har en integrerad solcellspanel för att omvandla solljus till elektrisk energi, som sedan används för att driva radion och eventuellt ladda inbyggda batterier. Denna teknologi är särskilt användbar i utomhus- och nödsituationer när elnätet inte är tillgängligt.

En av de främsta fördelarna är att det minskar behovet av manuell vevning och kan erbjuda en konstant energiförsörjning under soliga dagar. Solcells-laddning kompletterar dynamo- och powerbank-funktioner och gör vevradion ännu mer mångsidig och pålitlig.

6. Fler saker att tänka på

Följande saker kan vara viktiga att överväga om man ska köpa en nödradio.

Inbyggd ficklampa

En inbyggd ficklampa kan ofta komma till användning då radion är tänkt att användas i miljöer där det inte finns tillgång till el.

Tålighet och vattentäthet

Om du kommer använda vevradion i utomhusmiljöer är det viktigt att den är byggd för att klara tuffa förhållanden. Titta efter modeller med tålig konstruktion och eventuellt vattentätt eller stötsäkert skal.

7. Ordlista

Följande termer och bregepp kan vara bra att veta om när man ska köpa en vevradio.

Dynamo-laddning

En metod där mekanisk energi från vevning omvandlas till elektrisk energi genom en dynamo, som sedan används för att driva vevradion och eventuella andra funktioner.

Powerbank-funktion

Möjligheten för vevradion att fungera som en extern batteriladdare, där den lagrade energin kan överföras till andra enheter som mobiltelefoner eller surfplattor.

Batterikapacitet

Den mängd energi som batteriet kan lagra, vilket påverkar hur länge vevradion kan användas på en laddning. Anges vanligtvis i enheten mAh.

Kortvåg

En del av radiofrekvensspektrumet som möjliggör långdistanssändningar och mottagningar, vilket kan vara värdefullt för att ta emot signaler från avlägsna platser.

Kondensator

En typ av elektrisk komponent som kan lagra och frigöra elektrisk energi, vilket kan vara en del av batterilösningen i en vevradio med dynamo- och/eller solcells-laddning.

Vanliga frågor

Hur fungerar en vevradio?

En vevradio är en radio som drivs av en inbyggd dynamo som genererar elektrisk energi genom manuell vevning. Det eliminerar behovet av externa batterier eller eluttag.

Kan jag ladda min mobtiltelefon med vevradion?

Vissa vevradio-modeller har en så kallad powerbank-funktion, vilket innebär att du kan använda den för att ladda din telefon och andra enheter via USB-portar.

Vad kostar en vevradio?

En vevradio kostar som lägst cirka 300 – 500 kr. I det prisintervallet får du en enklare modell som endast har de viktigaste funktionerna. Om du har krav på bättre ljudkvalité, vädertålighet och vill ha powerbank-funktion får du räkna med ett pris mellan cirka 1 000 – 2 000 kr.